۱۰ بیماری پوستی گربهها که باید مراقب آن باشید
پوست در واقع مانند سدی بین محیط بیرون و بدن عمل میکند. اگر انسان و یا حتی حیوانی مانند گربه بیماری پوستی داشته باشد، این به این معناست که این سد دچار اختلال شده و اولین سد دفاعی بدن دچار مشکل شده است.
همچنین پوست به عنوان بزرگترین اندام بیرونی بدن، ممکن است دچار مشکل و اختلالاتی گردد که در این مقاله به طور خاص به بیماری پوستی گربهها میپردازیم و با آنها آشنا خواهیم شد.
دانستن درباره بیماری پوستی گربهها، باعث میشود که این اختلالات هرچه سریعتر تشخیص داده شده و سریعتر درمان و پیگیری شوند.
به طور کلی اختلالاتی که در ادامه بیان خواهند شد، اختلالاتی هستند که به طور معمول باعث بیماری پوست گربهها میشوند:
۱.نظافت
۲.پوست خشک و پوسته پوسته
۳.کک
۴.آلوپسی یا ریزش مو
۵.مشکلات پوستی ناشی از آلرژی
۶.عفونتهای قارچی
- الف.اسپوروتریکوزیس
- ب.کرم حلقوی
۷.عفونتهای باکتریایی
۸.آکنه
۱. نظافت:
به طور معمول گربهها را به عنوان حیواناتی تمیز و نظافت کنندههایی سختگیر میشناسیم، اما گاهاً گربهها در این نظافت زیاده روی میکنند.
ممکن است مکیدن، لیسیدن یا جویدن پوست در نهایت منجر به تحریک، عفونت و نازک شدن موها و پوست گردد. که در پی آن به علت آنکه سد دفاعی پوست ضعیف شده است ممکن است پاسخهای التهابی و عفونی رخ دهد.
ممکن است این مشکلات به خاطر استرس مانند انتقال به یک مکان جدید یا حضور در کنار گربههای جدید و حیوانات جدید رخ دهد یا ممکن است نشان از مشکلات خود ایمنی مانند آرتریت باشد.
در نهایت برای رفع این مسئله لازم است که حتماً با دامپزشک مشورت کنید، تا در صورت نیاز، کارهایی در جهت کاهش استرس، اصلاح رفتار و درمانهای مورد نظر برای این اختلال در گربهها انجام گردد.
۲. پوست خشک و پوسته پوسته:
ممکن است گربهها در فصل زمستان پوستشان خشک و پوسته پوسته شود. به طور کلی این مسئله معمولاً موضوع جدی نیست، اما گاهاً نیاز است که از دامپزشک بخواهید که آن را بررسی کند.
پوسته پوستهها یا شورههای مداوم ممکن است نشانه تغذیه ناسالم، محیط ناسالم، غیر بهداشتی و یا یک مشکل پزشکی زمینهای باشد.
برای حل آن ممکن است که دامپزشک از شامپوهای مخصوص و یا در صورت نیاز از مکملهایی که گربه به آنها نیاز دارد؛ استفاده نماید.
۳. کک:
کک نیز یک بیماری پوستی گربهها محسوب میشود.
اگر رنگ موهای گربه شما روشن باشد به طور معمول ممکن است در صورت ابتلا به کک بتوانید خود کک یا مدفوع آن را روی پوست گربه به راحتی پیدا کنید.
سایر علائمی که کک ممکن است آنها را ایجاد کند، شامل؛ خارش مداوم، ضایعات پوستی، نازک شدن موها و… میباشد که برای درمان آن میتوانید از مقاله درمان کک گربه کمک بگیرید.
۴. آلوپسی یا ریزش شدید مو:
اگر شما از یک گربه زیبا نگهداری میکنید، احتمالاً به مرور زمان با جمع شدن موهای گربهها روی وسایل و لباسهایتان کنار میآیید. اما اگر به تازگی متوجه شده اید که گربه شما بیش از قبل موهای خود را از دست میدهد، یا ریزش مویش بسیار شدیدتر شده است باید به آلوپسی شک کنید.
در واقع ریزش غیر طبیعی موها، یکی از مهمترین بیماری پوستی گربهها است که باید حتماً در اسرع وقت برای یافتن علت آن به دامپزشک مراجعه نمایید.
در واقع ریزش غیر طبیعی و بیش از حد موها، خود میتواند نشان از بیماریهای زمینهای، کک، استرس یا تغذیه نامناسب در گربه باشد.
۵. مشکلات پوستی در اثر آلرژی:
حیوانات نیز مانند انسانها میتوانند به غذا، گرده گل، نیش حشرات، محصولات آرایشی یا هر ماده آلرژن دیگری حساسیت و واکنش آلژیک نشان دهند.
مشکلات پوستی در اثر آلرژی، یکی دیگر از بیماری پوستی گربهها میباشد که گاهاً گربهها با آن درگیر هستند.
علائم آلرژی بیشتر شامل جویدن پنجهها، انتهای دم یا خاراندن بیش از حد گوشها میباشد که در نهایت به علت آلرژی یا خاراندن بیش از حد ممکن است ریزش مو یا ضایعات پوستی در بدن ایجاد شود.
برای کنترل آلرژی در گربهها بهتر است به دامپزشک مراجعه نمایید. اما در واقع کاربردیترین راهبرد برای کنترل آلرژی آن است که از قرار گرفتن گربه در معرض آلرژنها جلوگیری کنید.
۶. عفونت قارچی:
عفونتهای قارچی یا مخمری توسط قارچها ایجاد میشوند. و بیشتر در گربههایی با سیستم ایمنی ضعیف و بیماری زمینهای دیده میشوند.
این عفونتها بیشتر در ناحیه گوش گربه را درگیر میکنند. و علائم آن میتواند شامل ترشحات زرد رنگ، سیاه رنگ، قرمزی لاله گوش یا خارش گوش به طور مداوم باشد.
عفونت قارچی گوش در گربهها جزو بیماریهای پوستی گربهها میباشد که معمولاً به درمانهای ضد قارچ پاسخ مثبت میدهند. اما لازم است که برای تعیین دز دارو، شدت بیماری و نوع دارو حتماً به دامپزشک مراجعه نمایید.
۶-الف. اسپوروتریکوزیس:
این بیماری در واقع یک بیماری قارچی نادر در گربهها میباشد.
علائم اسپوروتریکوزیس شامل ضایعات پوستی کوچک و ترشحات پوستی میباشد.
این بیماری نیز مانند تمامی بیماری پوستی گربهها لازم است که توسط دامپزشک پیگیری و معاینه و درمان گردد.
در واقع بهتر است که درمان اسپوروتریکوزیس به سرعت و با مشاهده اولین علائم انجام گیرد. چرا که ممکن است در صورت عدم درمان به موقع، این قارچ تبدیل به یک تهدید بزرگ برای سلامت عمومی بدن گربه شود.
همچنین این قارچ قابل انتقال از گربه به انسان است. پس برای حفظ سلامت خودتان نیز لازم است که حتماً درمان این قارچ را پیگیری نمایید.
۶-ب.کرم حلقوی:
کرم حلقوی یکی از انگلهایی است که میتواند موجب بیماری پوستی گربهها گردد.
این انگل بیشتر در گربههای زیر یک سال شایع است و علائم آن به صورت ضایعات دایرهای شکل روی سر، گوشها و اندامهای جلویی گربه پدیدار میشوند.
کرم حلقوی بسیار مسری میباشد. و میتواند دیگر حیوانات خانگی و حتی شما را نیز مبتلا کند.
لذا بهتر است که درمان آن در اسرع وقت توسط دامپزشک انجام گیرد.
۷. عفونت باکتریایی:
معمولاً باکتریها به صورت عفونت ثانویه در پوست بروز میکنند.
این به آن معناست که در واقع گربه به یک بیماری دیگر مبتلا شده، و از طریق آن به پوست گربه آسیب رسیده یا سیستم ایمنی گربه تضعیف شده است و در پی آن باکتریهای فرصت طلب توانسته اند ایجاد بیماری و عفونت کنند.
درمان عفونتهای باکتریایی معمولاً در کنار درمان، علت اصلی که عفونت به خاطر آن ایجاد شده است انجام میگیرد.
۸. آکنه:
آخرین بیماری پوستی گربهها که در این مقاله آن را بررسی میکنیم، آکنه در گربهها است.
آکنه در گربهها معمولاً روی چانه یا اطراف آن ایجاد میشود. و میتواند به علت استرس، اصلاح کردن موها، پاسخ به برخی از داروها، بیماریهای زمینهای یا حتی ظرف آب و غذای پلاستیکی ایجاد شود.
برای درمان آکنه نیز لازم است که دامپزشک ابتدا علت به وجود آمدن آن را بررسی کند، و پس از یافتن علت اصلی با رفع آن و استفاده از برخی درمانهای خاص آکنه را به طور کامل درمان نماید.
سخن پایانی
به طور کلی همه حیوانات و گربهها کمی ریزش مو را در طول زندگی خود دارند. اما در صورتی که ریزش موی گربه شما به تازگی بیش از پیش شده است یا پوسته پوسته شدن، قرمزی، لکه یا طاسی روی پوست گربه خود مشاهده میکنید باید بدانید که این مسئله به بیماری پوستی گربهها مربوط میشود و حتماً باید توسط دامپزشک بررسی گردد.
اما حتی زمانی که پوست در ظاهر خوب به نظر میرسد اما مشاهده میکنید که گربه پوست خود را گاز میگیرد بیش از حد لیس میزند یا میخاراند بهتر است که برای چکاپ حتماً نزد دامپزشک بروید.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.