در این مقاله همه چیز در خصوص Endoparasites خرگوش بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
Endoparasites
کرمهای روده ای:
طیفی از nematodes وجود دارند که بر خرگوشهای وحشی در بخشهای مختلف دنیا اثرگذارند. به استثناء Passalurus ambiguus، هجوم در خرگوشهای خانگی نادر است و بعید است که با آن مواجه شوند. Passalurus ambiguus یک کرمک در میانروده و روده بزرگ است. کرمهای بالغ ۵-۱۰ میلیمتر اندازه دارند و در جانور بالغ پاتوژن نیستند و درواقع به نظر میرسد که نقش عملکرد مکانیکی در میانروده دارند. هجوم سنگین در خرگوشهای جوان میتواند یک عامل کمکی برای التهاب روده بیماریهایی شود که در خرگوشهای از شیر گرفته شده رخ میدهد.
کرم کوچک و ریسمانمانند در پشکلهای جانوران مبتلا دیده میشوند. چرخه حیات مستقیم است. Passalurus ambiguus در برابر کرمکشها یعنی piperazine و fenbendazole آسیبپذیر هستند. Ivermectin غیر مؤثر است (موریسی، ۱۹۹۶). بعید است که P. ambiguus در خرگوش بالغ نیاز به درمان داشته باشد. استراتژیهای کنترلی در محیط باید دربرگیرنده دسترسی محدودکننده برای پشکلهای بالقوه آلوده باشد؛ یعنی تمیز کردن مداوم آغلها و گردش چراگاه بهویژه در خرگوشهای جوان.
سایر انگلهای کرم روده وجود دارند که در اصل خرگوشهای وحشی را متأثر نموده و در خرگوش خانگی یافت نمیشوند. آنها شامل Graphidium strigosum و Trichostrongylus retortaeformis هستند (آلان و همکاران، ۱۹۹۹). Obeliscoides cuniculi در خرگوشهای وحشی بخشهای مختلف دنیا و خرگوشهای خانگی آمریکا رخ میدهند (هافینگ و کرایوس، ۱۹۹۴). از لحاظ بالینی، سبب اسهال haemorrhagic میشود.Obeliscoides cuniculi به عنوان یک مدل آزمایشگاهی Trichostrongylus و Ostertagia در نشخوارکنندگان به کار میرود. هیچکدام از گونههای trematode در خرگوشها گزارش نشدهاند (کاریوس و همکاران، ۱۹۸۴).
کرمهای نواری:
خرگوش یک میزبان متوسط برای کرمهای نواری است که سگها و گربهها را متأثر میسازد. خرگوشهای خانگی که در باغ میچرند توسط سگهای خانگی یا ملاقات با روباهها سکنی میگزینند و میتوانند عفونی شوند. شیوع این انگلها بالا نیست زیرا بسیاری از صاحبان خانگی، اکنون سگهایشان را با ترکیباتی گرم میکنند که در برابر کرمهای نواری مؤثر هستند.
Cysticercus pisiformis مرحله larval مربوط به Taenia pisiformis است که یک کرم نواری است که سگها و روباهها را مبتلا میکند و خرگوش بهعنوان یک میزبان واسط ایفای نقش مینماید. تکههای کرم نواری پر از تخمهایی هستند که در پشکلها ریخته میشوند و مراتع را آلوده مینمایند. خرگوشهای در حال چریدن، تخمها را میخورند و این تخمها از روده کوچک عبور کرده، در oncosphere بروز مییابند و به حفره صفاقی از طریق کبد مهاجرت میکنند. در میانروده، کیستهای تخم متعددی یافت میشوند (شکل ۱۴.۴ را ببینید).
کیستها محتوی scolex معکوس کرم نواری است. هجوم سنگین موجب بدشکلی و انبساط شکم میشود. در موارد شدید، موجب انسداد روده میشوند. مهاجرت از طریق کبد موجب توسعه ردپاهای فیبروز و necrotic foci میشود.
Coenurus serialis مرحله لاروی Taenia serialis بوده و یک کرم نواری است که سگها و روباهها را مبتلا میکند. پستانداران مختلفی ممکن است نقش واسط را ایفا کنند و معمولاً خرگوشهای وحشی و صحرایی این کار را انجام میدهند ولی پستانداران بزرگتر و حتی انسان نیز ممکن است میزبان شوند. Oncospheres این کرم نواری به بافت زیرپوستی مهاجرت نموده و کیستهایی را تشکیل میدهند که بهصورت ورمهای نرم زیر پوست لمس میشوند. این کیست محتوی مایع و جوانههای معکوس هستند که هر یک حاوی scolex هستند. معمولاً کیست موجود در دهان موجب آماس retrobulbar میشود (ویلز، ۲۰۰۱).
و در ادامه:
Echinococcus granulosus سگها و روباهها را مبتلا میکند. بسیاری از گونههای پستاندار ازجمله انسانها و خرگوشها ممکن است نقش میزبان واسط را ایفا کنند. کرم نواری بالغ در مقایسه با سایر کرمهای نواری کوچک است. اندازه این کرم ۲-۹ میلیمتر است. Oncospheres ناشی از کرمهای خوردهشده به کبد یا ریه از طریق عروق خونی mesenteric منتقل میشوند. سپس oncosphere بهصورت کیست بزرگی بروز مییابد که قادر به تولید جوانههای ثانویه است و هر یک scolex معکوسی دارند که کیستهای مؤنث را تولید میکنند.
کیستهای مؤنث نیز به نوبه خود کیستهای مؤنث را تولید میکنند و درنتیجه کیست بزرگ پر از کیستهای کوچک میشود. پاره شدن کیست موجب ریختن تخمها در بافتهای اطراف از طریق کیستهای کوچکتر میشود و همگی آنها باز هم قادر به رشد هستند. خرگوش نیز میتواند میزبان اصلی کرم نواری باشد. گونههای cestode در خرگوشهای وحشی نقاط مختلف جهان، متفاوت هستند و یک نمونه از این دست، Cittotaenia ctenoides است که کرم پنیر free-living بهعنوان میزبان واسط عمل میکند.
در این مقاله همه چیز در خصوص Endoparasites خرگوش بررسی شد.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب طب خرگوش است.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳