کلینیک دامپزشکی روژان

فلسفه ماهی قرمز در هفت سین

فلسفه ماهی قرمز در هفت سین

اگر شما یک فرد ایرانی هستید به احتمال زیاد به تعداد سال‌های زندگیتان تا به حال سفره هفت سین چیده‌اید.
ماهی قرمز یک عضو جدا نشدنی از سفره هفت سین ایرانی می‌باشد، که در زمان نو شدن سال در عید نوروز چیده می‌شود.
گاهاً فکر می‌کنیم که فلسفه ماهی قرمز در هفت سین چیست ؟ اما پیدا شدن مجسمه‌های ماهی قرمز به جامانده از زمان هخامنشیان نشان می‌دهد که این رسم شاید در میان ایرانیان دیرینه است و جزو آیین‌های دیرینه ایرانیان می‌باشد.
برخی تاریخ نویسان نوشته‌اند که گونه‌هایی از ماهی قرمز در گذشته از ایران به کشور چین صادر می‌شده اما عده‌ای دیگر می‌گویند که در تابلوهای نقاشی به جا مانده از زمان قاجار اثری از ماهی قرمز نیست و در نتیجه حضور ماهی قرمز در سفره هفت سین امری تازه و مربوط به دوران معاصر است.
همچنین ایرانیان در آن زمان ماهی قرمز را بر سر سفره هفت سین می‌گذاشتند تا از برج حوت(اسفندماه) به برج حمل(فروردین ماه) تغییر کنند.
درباره فلسفه ماهی قرمز در هفت سین دلایل گوناگونی آورده شده اما به طور کلی ماهی قرمز نماد برج حوت یا برج ماهی در گاهشمار هجری شمسی برجی می‌باشد، که سال‌ها به طور غیر رسمی در ایران رواج داشت.
از سوی دیگر فلسفه ماهی قرمز در هفت سین به علت این است که تحمل این ماهی در مقابل شرایط نامساعد محیطی و تغذیه‌ای بیش از دیگر ماهی‌ها بوده و رنگ آن نیز بسیار جذاب و زیبا است.
اخیرا بررسی‌ها نشان می‌دهد که ایرانیان بیش از ۲۵۰۰ سال قبل با ماهی قرمز آشنایی داشته‌اند.
ماهی قرمز یا گلد فیش که با نام‌های زرماهی، ماهی سرخ، ماهی طلایی، ماهی گلی و ماهی حوض شناخته می‌شود گونه‌ای ماهی از سرده کپورچه‌ها می‌باشد.

تاریخچه ورود ماهی قرمز به سفره هفت سین

اگر شما به دنبال فلسفه ماهی قرمز در هفت سین هستید، پس به هیچ عنوان نباید تاریخچه ورود ماهی قرمز به سفره هفت سین را از دست بدهید.
در حدود ۸۰ سال قبل به همراه ورود چای به ایران ماهی قرمزی، که سمبل عید چینی است به سفره‌های هفت سین مراسم عید نوروز ما وارد شد.
اما در رسوم چینی در واقع ماهی قرمز را رها می‌کنند تا زندگی جریان یابد، اما مطابق رسوم ما ماهی قرمز باید در تنگ بلورین بر سر سفره قرار گیرد.
جالب است بدانید که در هیچ یک از مراسم‌های سنتی ایرانی در مورد ماهی قرمز در سر سفره هفت سین چیزی یافت نشده است.
در میان رسوم زرتشتی در سفره عید، انار به نشانه باروری و عشق و سیب سرخ درون ظرف آب مقدس رها می‌شود، تا عشق و باروری را به نمایش بگذارد.
در واقع اگر ایرانی‌ها می‌دانستند که ماهی قرمز هیچگونه ریشه تاریخی در سفره هفت سین و عید نوروز ندارد؛ احتمالا به جای پرداخت هزینه برای خرید این ماهی زیبا و سپس از بین رفتنشان به علت ناتوانی در نگهداری مناسب و ناآگاهی، از سیب قرمز و انار بر سر سفره هفت سین استفاده می‌کردند.

سیچلاید دماسونی (بررسی انواع گونه های ماهیان زینتی)
ادامه مطلب

آیا فلسفه ماهی قرمز در هفت سین به خاطر رنگ قرمز آن است؟

به طور کلی از آنجا که رنگ سرخ به معنای مهر، پیروزی، شادی، سرزندگی و برکت می‌باشد؛ عده‌ای علت استفاده از ماهی قرمز بر سر سفره هفت سین را رنگ قرمز آن می‌دانند.
به طور کلی رنگ قرمز همیشه یادآور حال و هوای نوروز و سفره هفت سین برای ایرانیان بوده از لباس سرخ حاجی فیروز تا ربان سرخ دور سبزه‌ها و سرخی آتش چهارشنبه؛ سوری همگی نمایانگر آن است که شاید علت استفاده از ماهی قرمز بر سر سفره هفت سین رنگ آن می‌باشد.
در واقع این تفکر که ماهی قرمز را به علت رنگش برای سفره هفت سین انتخاب کرده‌اند. از آنجایی شدت گرفت که برخی از مردم در زمان تقارن نوروز با ماه محرم، ماهی سیاه را جایگزین ماهی قرمز سفره هفت سین کردند.

وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید

به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱

قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.