در این مقاله همه چیز در خصوص بیماریهای کره چشم خرگوش بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
بیماریهای کره چشم
Keratitis، keratoconjunctivitis و زخم قرنیه:
التهاب قرنیه در خرگوشهای خانگی ممکن است ناشی از عفونت، تروما، اختلالات غشاء اشکی precorneal (معمولاً به دلیل بیماری دندان) و اختلالات تغذیهای یا سیستمیک باشد. کمبود ویتامین A در خرگوشهای آزمایشگاهی القاء شده است (هانت و هارینگتون، ۱۹۷۵؛ فیلیپس و بوهستید، ۱۹۳۷). در خروسهای خانگی، ورم قرنیه و یا زخم قرنیه با keratitis مرتبط است. غشاء اشکی precorneal نقش مهمی در محافظت قرنیه در برابر عفونت و آسیب ایفا میکند و هر بیماری که آن را متأثر سازد، موجب keratitis میشود. تخلیه ناقص اشک در خرگوشهای مبتلا به dacryocystitis میتواند منجر به keratitis شود (بهویژه در canthus میانی و جایی که قرنیه با مواد چرکین سوراخ اشک در تماس است).
و در ادامه:
تروما یا scratches های قرنیه از سایر خرگوشها یا گونههای علوفه ممکن است عفونی شده و موجب زخم عمیق قرنیه شوند. معمولاً خرگوشهای مبتلا با زخم بافت مرده زردرنگ در مرکز قرنیه ورم کرده و کدر اطراف conjunctiva ورمکرده قرمز، ظاهر میشوند. درد، blepharospasm و اشکریزی ممکن است شدید باشند. ازآنجاییکه بهبودی چشمها در این شرایط دشوار به نظر میرسد، وسوسه enucleate ایجاد میشود ولی بسیاری از موردها واکنش خوبی به درمان دارویی نشان میدهند. سفالکسین سیستمیک و cephalonium موضعی ترکیب مؤثری در خرگوشها هستند. سفالکسین فوراً در humor آبکی چشم غیر ملتهب خرگوشها با غلظت ۱۵-۲۰ درصد سرم خون، ظاهر میشود (گاجر و همکاران، ۱۹۶۹). کاربرد موضعی fusidic acid نیز به قرنیه و humor آبکی خرگوشها نفوذ میکند.
حداقل غلظت بازدارنده در برابر مقاومت عفونتهای گرم مثبت تا ۲۴ ساعت در قرنیه است (تیلور و همکاران، ۱۹۸۷). پماد موضعی چشم حاوی fusidic acid (Fucithalmic Vet، آزمایشگاههای لئو) است که مجوز محصول را برای استفاده در خرگوشها دارد و نیز دارای ویژگیهای آزادی-حفظ شده است. مبنای carbomer غلظت fusidic acid در غشاء اشک را به طور چشمگیری افزایش میدهد. جنتامایسین جذب ضعیفی در چشم ملتهب دارد و در چشم نرمال خرگوش وجود ندارد (بهرنز-بایومان، ۱۹۹۶). محلول چشمی جنتامایسین (Tiacil, Virbac) ترکیب مجاز و موجود دیگر برای خرگوشها است.
opacities قرنیه:
در خرگوشها، لیستی از تشخیصهای افتراقی برای opacities قرنیه وجود دارد که شبیه به سایر گونههاست. اسکارها ممکن است ناشی از زخم عمیق قرنیه باشد. dystrophies قرنیه در خرگوشهای آزمایشگاهی بیان شده است. برای مثال، keratopathy لیپید غذایی با رژیمهای غذایی خیلی چرب مرتبط است. degeneration لیپید بستره subepithelial بهصورت یک تغییر غیر خاص پس از فرآیندهای جراحی intraocular مشاهده شده است (پیفر و همکاران، ۱۹۹۴).
Uveitis:
معمولاً Uveitis در خرگوشها به عفونت P. multocida ناشی از انتشار haematogenous نسبت داده شده است. آبسههای بزرگ iridal و panophthalmitis بروز مییابند. همچنین Uveitis ممکن است به keratitis شدید مرتبط باشد یا ناشی از تروما یا نفوذ اجسام خارجی باشد. uveitis ثانویه و عفونت باکتریایی نیز به همراه عفونت Encephalitozoon cuniculi اتفاق می افتند. صرفنظر از علت، uveitis در خرگوشها حتی اگر ظاهراً درمان موفقیتآمیز شده باشد، اغلب ناشی از زاویه glaucoma بسته است.
Encephalitozoon cuniculi uveitis:
Encephalitozoon cuniculi یک انگل تک یاخته است که خرگوشها و سایر جانوران را مبتلا میکند. بسیاری از موارد بدون نشانه هستند ولی نشانههای عصبی مانند کجی گردن یا بیماری کلیوی ممکن است رخ دهند. همچنین Encephalitozoonosisموجب بیماری چشمی میشود. پارگی عدسی، uveitis و تشکیل cataract علائم بالینی یافتشده در خرگوشهای جوان هستند (استایلز و همکاران، ۱۹۹۷؛ ولفر و همکاران، ۱۹۹۳). کپسول عدسی قدامی خودبهخود پاره میشود و موجب granulomatous منطقهای Lensinduced uveitis میشود (پیفر و همکاران، ۱۹۹۴). معمولاً این بیماری یکطرفه است. از لحاظ بافتشناسی، التهاب در اطراف شکاف کپسول عدسی متمرکز شده است.
Neutrophils عمیقاً در کورتکس عدسی اطراف از طریق حلقه بافت فیبری حاوی لنفوسیتها و سلولهای پلاسما بروز مییابد (ولفر و همکاران، ۱۹۹۳). ارگانیسمهای Encephalitozoon cuniculi ممکن است در کورتکس عدسی liquefied مشاهده شوند. اعتقاد بر این است که زمانی که کپسول عدسی خیلی نازک باشد یا از بین رفته باشد، انتقال عمودی ناشی از حمله ارگانیسمهای E. cuniculi باعث گسترش عدسیهای خرگوشهای زائیدهنشده میشود (ولفر و همکاران، ۱۹۹۳). بعداً، انگل موجب پارگی عدسی در نازکترین نقطه روی سطح قدامی شده و محتویات عدسی را در chamber قدامی آزاد مینماید و موجب phacoclastic uveitis میشود.
در ادامه نکات:
معمولاً تغییرات Intraorbital ازجمله آبسههای iridal، hypopyon و uveitis مزمن در خرگوشهای خانگی مشاهده شدهاند و این احتمال وجود دارد که از encephalitozoonosis و P. multocida (که یک عفونت فرصتطلب ثانویه است) رنج ببرند. آزمایش سرولوژی بروز E. cuniculi را تأیید و یا انکار میکند. تأیید تشخیص ممکن است تنها از طریق معاینه بافتشناسی عدسیها و ساختارهای اطراف انجام شود. درمان uveitis بستگی به شدت علائم و واکنش به درمان دارد. بسیاری از موارد phacoclastic uveitis ناشی از E. cuniculi به درمان دارویی و زمان، واکنش نشان میدهند. گاهی اوقات، enucleation نیاز است و برخی موارد بدون هیچ درمانی برطرف میشوند. یافتن نشانهای از cataract یکطرفه و باقیماندههای opaque بافت عدسی در chamber قدامی در خلال معاینه بالینی روتین خرگوشهای خانگی، عادی است.
در یک پژوهش آلمان، ۱۰ مورد از ۱۲۵ خرگوش خانگی seropositive نشانه phacoclastic uveitis را داشتند (اویرینگمن و گوبل، ۱۹۹۹). نویسندگان درمان این حیوانات را با dexamethasone سیستمیک و oxytetracycline مرتبط با ترکیبات موضعی حاوی همان داروها بیان نمودهاند. درمان نویسندگان دیگری، واکنش ضعیف به درمان موضعی را گزارش کردهاند و به enucleation (ولفر و همکاران، ۱۹۹۷) یا phacoemulsification متوسل شدند (استایلز و همکاران، ۱۹۹۷). تخلیه عدسی نیز پیشنهاد شده است (پیفر و همکاران، ۱۹۹۴). درمان با albendazole یا fenbendazole برای کشتن انگل تجویز شده است اما التهاب، واکنشی را که E. cuniculi ایجاد کرده، درمان نمیکند.
Cataracts ها:
Cataracts مادرزادی در خرگوشهای آزمایشگاهی بیان شده است (پیفر و همکاران، ۱۹۹۴). Cataractsmayalso در خرگوشهای خانگی بدون علت آشکاری مشاهده شده است. Cataracts نشانه mellitus دیابتی در خرگوشها نیستند. پارگی عدسیهای ناشی از عفونت E. cuniculi موجب شکلگیری cataract میشود. بقایای Opaque محتوای عدسی ممکن است در chamber قدامی مشاهده شود. معمولاً این بیماری یکطرفه و نامتقارن است. خرگوش به لحاظ ظاهری بدشکلی و ضعف بینایی ندارد و هیچ نشانهای از التهاب موجود نیست. درمان symptomatic است. سرولوژی بروز E.cuniculi را تأیید میکند و دوره پیشگیری albendazole یا fenbendazole میتواند برای بیمار و خرگوش در تماس تجویز شود.
Lymphoma:
اختلالات Neoplastic بافت lymphoid از شایعترین تومورهایی هستند که در خرگوشهای خانگی رخ میدهند. این بیماری در حیوانات نسبتاً جوان رخ میدهد. با اینکه هر اندام ممکن است از طریق بافت neoplastic تصفیه شود ولی ساختار درونی چشم بهویژه مشیمیه، جسم مژهای، irisو chamber قدامی شایعترین مکانها هستند (ویسبروث، ۱۹۹۴).
خرگوشها با uveitis دو طرفه ظاهر میشوند و بافت مرئی در چشم انباشته میشود. طحال، کبد و سایر اندامها ممکن است مبتلا شوند.
در این مقاله همه چیز در خصوص بیماریهای کره چشم خرگوش بررسی شد.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب طب خرگوش است.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳