زمانی که پرنده زمان های طولانی پف می کند و تحرک کمی دارد یا اینکه کف قفس چرت می زند. می توان گفت که پرنده دچار و درگیر بیماری میباشد. هنگامی که پرنده بیمار است باید رژیم غذایی مناسب در برابر آن بیماری را با توجه به توصیه های دامپزشک در نظر گرفت.
پس در مرحله اول باید علت یابی کرد و بیماری پرنده را تشخیص داد. حتما دمای محل نگهداری را چک کنید که کمتر از ۲۷ درجه سانتیگراد نباشد. دمای مناسب بین ۲۷ تا ۳۰ درجه سانتیگراد باید باشد و در زمان بیماری سعی کنید دما به ۳۰ درجه نزدیک تر باشد.
علائم بیمار بودن عروس هلندی :
یک علت چرت زدن عروس هلندی و خوابیدن بیش از حد پرنده نشانه ی بیماری عروس هلندی است.
- بی حالی و کسل بودن
- پف کردن پرنده به مدت ساعت های طولانی و بی میل بودن به تغذیه
- قرار دادن سر بر روی یکی از بال ها به مدت طولانی
- چسبیده شدن مدفوع به مقعد پرنده
- آبریزش از بینی و چشم
- وجود حشرات ریز در داخل پر و بال
- تیز شدن جناغ سینه
- بو دادن مدفوع (در زمان تخمگذاری و جوجه عادی است)
- نشستن بر روی کف قفس به مدت طولانی
- مدفوع آبکی یا مدفوعی که با دون ارزن هضم نشده در آن دیده میشود.
- بی اشتهایی همراه کسالت
کسل بودن عروس هلندی
برای بسیاری از دارندگان عروس هلندی این سوال به وجود می آید. که چرا عروس آنها بیشتر مواقع یا برخی مواقع بی حال یا به اصطلاح در کسلی به سر می برد.
علت و راه درمان کسل بودن عروس هلندی
کسل بودن عروس هلندی می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد. و قبل از آن، نکته ی مهم اینکه هر نشانه ای که ذکر می شود نمی تواند به طور قطعی از نشانه های بیماری عروس هلندی باشد. به عبارت دیگر تصور اشتباه نشود که حتما عروس هلندی شما بیمار است.
به طور کل علل بی حالی و کسل بودن عروس هلندی را می توان در موارد زیر بیان نمود:
شرایط محیطی:
برخی از صاحبان، عروس های خود را در محیط هایی مانند (محیط های بسیار سرد یا بسیار گرم و زیر نور مستقیم خورشید یا تاریک) نگهداری می کنند. که سبب زدگی عروس هلندی از محیط شده و سبب بی حالی عروس هلندی خواهد شد که این شرایط در مواردی سبب بیماری این پرنده میگردد.
سن عروس هلندی:
سن عروس هلندی می تواند در فعالیت های او تاثیرگذار باشد، به عنوان مثال عروس های بالغ و جوان دارای تحرک بسیار زیادی بوده در حالی که عروس ها کم سن و سال یا عروس های پیر کمترین تحرک را داشته و در بی حالی به سر می برند که عروس های جوجه پس از رسیدن به هفت ماهگی دارای تحرک خواهند شد و در مقابل عروس های مسن اغلب در کسل بودن به سر خواهند برد.
جنسیت عروس:
عروس های نر معمولا پرتحرک تر از عروس های ماده هستند درحالی که عروس های ماده بیشترین تحرک خود را تنها در ساعات اولیه ی صبح خواهند داشت.
حالات روانی:
معمولا عروس هایی که به صورت تک نگهداری می شوند، در صورتی که مورد توجه صاحبان خود قرار نگیرند در انزوا به سر خواهند برد و کسل و آرام خواهند بود.
همچنین عروس هایی که جفت خود را به هر نحوی از دست داده باشند به دلیل وابستگی تا دوره ای در کسلی به سر خواهد برد.
تغذیه:
تغذیه نامناسب نیز در کسل بودن عروس هلندی دخالت دارد.
سوء تغذیه:
سوء تغذیه سبب بیمار شدن پرنده آرام و بی تحرکی آن خواهد شد.
مستی شدید:
مستی شدید عروس هلندی سبب بی تحرکی غیر عادی عروس هلندی می شود.
پرخوری:
سبب بی حالی عروس هلندی می شود.
مشکل روده و گوارش:
به علت مشکل در دفع، کاملا بی حال و در مواردی تلف خواهد شد.
دوره ی پر ریزی:
در این زمان پرهای عروس ها شروع به ریختن می کند یا به اصطلاح در لک خواهند رفت و حداکثر تا ۲ ماه ادامه خواهد داشت.
انواع بیماری های غیرواگیردار عروس هلندی
بیماری لاغری عروس هلندی :
بیماری لاغری، بیشتر جوجه های جوان بین سنین ۳ ماهگی تا ۹ ماهگی مبتلا می شوند.
علائم:
عروس هلندی بیمار به سرعت و در مدت ۲۴ تا ۳۶ ساعت قسمت عمده گوشت بدن خود را از دست می دهد. علائم ظاهری این بیماری افسردگی و بیحالی پرنده، چشمانی بی فروغ و بی رنگی نوک و پاها هم می باشد.
گاهی هم حالت لرزیدن در آن دیده می شود. پرنده بیمار با حالتی متشنج خود را به طرف آب و غذا می رساند که این حالات نشان می دهد که پرنده دچار دردهای شدید درونی است و هنگامی که از این حالت رها شود به خواب عمیقی فرو می رود.
علت بیماری:
هنوز کاملا مشخص نشده ولی اغلب علت آن را در اثر کثیف بودن مواد غذایی و نارسایی آن می دانند.
علت پر کندن عروس هلندی
هر چند یکی از عادت های عروس هلندی کندن پرهایش است، اما این کار را هر چند روز یک بار و به میزان کم انجام می دهد. اگر پرنده به صورت مداوم پرهایش را کند حتما باید اقدامات درمانی را برای او شروع کنید.
نحوه درمان پر کندن عروس هلندی
ابتدا پرهای پرنده و بدنش را به دقت بررسی کنید تا مطمئن شوید که داخل پرهای عروس هلندی شپش نیست. اگر بدن پرنده دچار شپش شده بود که باید به دامپزشک مراجعه کنید و محلول های ضد شپش تهیه و شروع به درمان پرنده کنید و قفس پرنده را به خوبی ضدعفونی کنید. اما چنانچه در بدن پرنده شپشی مشاهده نکردید احتمالا عروس هلندی دچار خشکی پرها و کاهش چربی طبیعی لازم در بدنش شده است.
تمیز نکردن محل نگهداری عروس هلندی، رعایت نکردن بهداشت، نشستن پرنده. تمامی مواردی که نام بردیم سبب می شود تا شپش در بدن عروس هلندی پیدا شود.
گاهی برخی افراد این بیماری ها را با آراستن و مرتب کردن پرها اشتباه می گیرند. توجه داشته باشید که آراستن و مرتب کردن پرها یکی از عادت های عروس هلندی می باشد ولی این کار فقط چند بار در روز اتفاق می افتد، در حالی که بیماری پر کندن سبب می شود پرنده بدون وقفه پرهای خود را بکند.
علت طاسی عروس هلندی
علت طاسی عروس هلندی اصلا ربطی به بهداشت پرنده ندارد. در واقع آگاهی نداشتن پرورش دهندگان نسبت به تکثیر و تولید مثل از عروس هلندی های هم گروه باعث بروز چنین عارضه ای می شود یعنی اگر عروس های هلندی هم گروه مخصوصا نژاد لوتینو با هم جفتگیری کنند، جهش ژنتیک باعث می شود تا جوجه های متولد شده به طاسی سر مبتلا شوند. از ۱۹۵۰ که علت طاسی سر لوتینوها مشخص شد به همه پرورش دهندگان هشدار دادند که تمام پرنده هایی که از چنین خصوصیتی برخوردار هستند، وادار به جفتگیری و تولید مثل نکنند.
علت ساکت بودن عروس هلندی
تولک رفتن یا پر ریزی، یک مسئله کاملا طبیعی در پرنده های زینتی مخصوصا عروس های هلندی (کوکاتیل) است که سالی یک بار، اتفاق می افتد. در فصل به خصوصی چون تابستان، تمام پرهای آنها می ریزد و پرهای جدیدتری جایگزین می شود. وظیفه شما به عنوان یک پرورش دهنده این است که در فصل پر ریزی عروس ها مراقب خورد و خوراک آنها باشید.
انواع ویتامین ها، املاح و مواد معدنی، غذاهای مقوی و … مواردی هستند که باید در برنامه ی غذایی آنها گنجانده شود تا پرهای جدید، به خوبی رشد کنند در غیر این صورت و در اثر کمبود ویتامین و مواد معدنی پرهای جدید ناقص در می آیند و یا اصلا رشد نمی کنند و ظاهر عروس ها زشت و نامتعارف می شود حتی ممکن است عروس ها با بیماری های دیگری درگیر شوند که سلامت آنها را به خطر می اندازد. تاکید می کنم، حتما مراقب تغذیه آنها در دوران تولک رفتن باشید.
خیلی از پرنده ها به خاطر شرایط کاری ما، زمان زیادی در منزل تنها می مانند و با توجه به وابستگی طوطی سانان به صاحب خود، به سرعت افسرده می شوند.
جهت پیشگیری از افسردگی حتما دستگاه موزیک پلیر تهیه کنید و صدای خودتون را ضبط کنید به همراه تعدادی موزیک در این زمان پخش کنید تا محیط ساکت نباشد زیرا محیط ساکت مخصوصا زمانی که پرنده اسبابی جهت سرگرم شدن در اختیار ندارد سریعا باعث افسرده شدن پرنده می شود.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.