تعیین جنسیت عروس هلندی یکی از دغدغه های اصلی پرورش دهندگان این پرنده میباشد. اگر از آن دسته افرادی میباشید، که به تازگی عروس هلندی خریداری کرده اید و از جنسیت آن مطمئن نیستید در این مقاله با روش های تشخیص جنسیت عروس هلندی خود آشنا خواهید شد.
البته تعیین جنسیت دقیق عروس هلندی، بر عهده آزمایشگاه میباشد و تمامی روش های زیر، در بهترین حالت تا ۷۰ درصد دقت تشخیص دارند.
تعیین جنسیت از طریق رنگ سر
پرنده ماده اغلب دارای صورت خاکستری رنگ میباشد و رگه های زرد رنگ صرفا دور نوک، چشم و بینی مشاهده میگردد. گونه های ماده معمولا کمرنگ تر از گونه های نر هستند و بالها و دم های آن در ناحیه زیرین دارای نقطه های زرد میباشد.
تعیین جنسیت براساس تاج
تاج عروس هلندی خاکستری نر اغلب زرد رنگ است. و انتهای تاج مقداری رنگ خاکستری دارد. نرها دارای تاج بلند و یکدست میباشند و ماده ها اغلب تاج نسبتا کوتاه به صورت پخش شده بر روی سر دارا هستند.
تعیین جنسیت عروس هلندی از روی رنگ گونه ها
زیبایی عروس هلندی ها در گونه های آنها نیز نمایان میباشد، به طوری که تبدیل به یکی از روش های تعیین جنسیت برای این پرنده شده است. پرنده های نر بیشتر دارای رنگ گونه های پررنگ تر هستند و کاملا رنگ آن متمایز از بدن آنها میباشد، در حالی که رنگ گونه های ماده کمرنگ میباشد.
تعیین جنسیت عروس هلندی از طریق پرهای دم
معمولا عروس هلندی نر، دمی به رنگ خاکستری و فاقد طرح، لک و نقطه های زرد میباشد. اما دم عروس هلندی ماده علاوه بر رنگ خاکستری دارای نقش، لک و نقطه های زرد رنگ نیز میباشد. بنابراین گونه ماده این پرنده از تنوع رنگ کمتری برخوردار هستند.
نکته: روش های تشخیص جنسیت از روی ظاهر نسبی میباشند، و فقط از روی آزمایش DNA میتوان به روش قطعی دست یافت.
تعیین جنسیت از طریق صدا
پرنده نر بیشتر حالت موزیکالی دارد به طوری که دائم در حال آواز خواندن، سوت زدن و یا حرف زدن میباشد. پرندگان ماده بیشتر وقتها معمولا در سکوت هستند و صدای ساده و آرام تری همچون جیغ های کوتاه از خود تولید میکنند و بطور معمول قادر به حرف زدن و تقلید صدا نیستند.
تعیین جنسیت بر اساس آزمایش خون
از آنجا که جنس نر و ماده پرندگان زینتی از لحاظ ظاهری چندان تمایز و تفاوتی ندارند. آزمایش خون یکی از قطعی ترین روش ها برای تعیین دقیق جنسیت عروس هلندی ها میباشد. بررسی DNA پرنده و تست مولکولی PCR امکان تشخیص جنسیت تمامی پرندگان به جز شترمرغ را دارد، که روش بسیار کاربردی است و میتوان به جای روش های سنتی از آن استفاده نمود.
تععیین جنسیت بر اساس معاینه جسمی
فاصله استخوان های بین لگن نیز میتواند نشان دهنده ماده یا نر بودن عروس هلندی شما میباشد. به طوریکه پرنده ماده در قسمت لگن از پهنای بیشتری برخوردار میباشد، تا بتواند به راحتی تخمها را عبور داده و اقدام به تخم گذاری نماید. لگن عروس هلندی نر باریک بوده و با مقایسه عرض لگن ها میتوان به این نتیجه دست یافت.
تعیین جنسیت عروس هلندی ابلق
عروس هلندی های ابلق از تنوع رنگ بالایی برخوردار میباشند. و این تشخیص جنسیت را سخت تر میکند. نحوه شناسایی دقیق اغلب اوقات از روی دم و یا بالهای آن ها صورت میگیرد. برای نتیجه دقیق تر بهتر است آزمایش DNA آنها مدنظر قرار بگیرد.
شناسایی جنسیت عروس هلندی گل باقالی
عروس هلندی های گل باقالی بدنی به رنگ خاکستری روشن با زمینه زرد رنگ دارند. و بیشتر به رنگ زرد و سفید همراه با گونه های نارنجی رنگ دیده میشوند. پرنده ماده اینگونه پرهای خالدار دارد و همچنین صورتش تیره تر میباشد. البته طبق بررسی های صورت گرفته میتوان گفت قریب به اکثریت عروس هلندی های گل باقالی ماده میباشند.
روش تعیین جنسیت عروس هلندی لوتینو
نژاد عروس هلندی لوتینو یکی از پرندگان محبوب در میان ایرانیان میباشد. لوتینو دارای بدنی به رنگ سفید یا زرد است ( زرد مایل به سفید) رنگ ناحیه سر این پرنده نسبت به بدنش پررنگ تر بوده و تشخیص لکه ها و نقطه های فراگرفته آن در پرندگان ماده دشوار میباشد.
شناسایی جنسیت عروس هلندی نقره ای
این عروس هلندی ها شباهت بسیاری به نژاد خاکستری دارند. عروس هلندی نقره ای ماده دارای بدنی با رنگ روشن و گونه های کدر است و در مقابل، نر بدنی تیره تر دارد.
تشخیص جنسیت عروس هلندی صورت سفید
این عروس هلندی ها صورتی سفید رنگ یا مایل به خاکستری دارند. گونه های نارنجی رنگ در این نژادها وجود ندارد. تشخیص جنسیت در این نژاد به آسانی صورت میگیرد زیرا ماده ها دارای سر خاکستری رنگ و نرها دارای سر سفید رنگ میباشند.
بلوغ جسمی عروس هلندی
باید گفت که بلوغ جسمی در عروس هلندی با دو نشانه ی زیر مشخص می شود :
پر ریزی
ریزش پر، اولین نشانه ی ظاهری بلوغ عروس هلندی است. در این دوره، پرهای قدیمی پرنده می ریزند و پرهای جدید و مقاوم جای آنها را می گیرند.
نژادهای مختلف عروس هلندی پس از پر ریزی، صاحب پرهایی با رنگهای متفاوت می شوند.
نکته : لازم به ذکر است که عروس هلندی های نر بعد از ریزش پر های رنگارنگ خود، پر هایی تک رنگ، با رنگ های ساده و بدون خط و نقطه در آنها می روید.
آواز خوانی
اگر نتوانستید جنسیت جوجه های عروس هلندی را تشخیص دهید، پس از آواز خوانی متوجه آن می شوید.
عروس هلندی های ماده، چندان آواز نمیخوانند. شاید حداکثر بتوانید جیک جیکهایی بی ریتم و یا جیخ ها و سوت هایی کوتاه را از آنها بشنوید. اما در عوض، بالغ شدن جوجه عروس هلندی نر با جیک جیک و آوازهایی ریتمیک شروع می شود.
نکته : اگر به فکر آموزش سخنگویی به عروس هلندی خود باشید، این سن بهترین زمان است.
بلوغ جنسی عروس هلندی
جفت گیری عروس هلندی پس از بلوغ جنسی امکان پذیر است نه بلوغ جسمی. بلوغ جنسی عروس هلندی، بعد از سن یک سالگی در آن اتفاق میفتد.
لازم به ذکر است که پرنده در سن یک و نیم تا دو سالگی بیشترین پتانسیل را برای جفت گیری و تخم گذاری خواهد داشت.
پرنده ی نر حدودا بعد از ۳ بار پرریزی، کم کم آماده ی جفت گیری می شود.
نشانه های بلوغ جنسی عروس هلندی نر شامل موارد زیر می باشد:
- آواز خواندن مداوم
- نوک زدن به ظرف آب یا قفس
- باز کردن بال
- تغییر رنگ دم
زمانی که پر ریزی پرنده ماده نیز تمام شد، ساکت شده و مدام در قفس قدم می زند. سپس ممکن است به نشان از جفت گیری دم خود را به سمت بالا بلند کند.
نحوه ی جفت کردن عروس هلندی ها
جفت کردن عروس هلندی ها اصول و تکنیک هایی دارد. در صورتی که این اصول را رعایت نکنید، ممکن است در روند جفت کردن انها با مشکلاتی مواجه شوید.
به این منظور می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- برای فراهم کردن شرایط جفت گیری عروس هلندی، آنها را در قفس هایی جدا قرار دهید. طوری که یکدیگر را نبینند و فقط آواز هم را بشنوند.
- از آنجایی که عروس هلندی ها، پرنده های اجتماعی هستند، بعد از ۲ الی ۳ هفته با وجود ندیدن یکدیگر، با هم حرف میزنند.
- پس از آن، می توانید پرنده ها در معرض دید یکدیگر قرار دهید.
- در این حالت پرنده ی نر برای ماده آوار می خواند و ماده هم به آواز های او پاسخ می دهد.
- پس از این اتفاق می توانید آنها را برای زیستن در قفس بزرگی که قبلا تهیه کرده اید آماده کنید.
- در صورتی که پرنده نر و ماده یکدیگر را بپذیرند و جفت شوند، همواره احتمال تخم گذاری وجود دارد.
چرا عروس هلندی ماده به نر نوک می زند؟
دعوا کردن یکی از عادت های بد عروس هلندی ها است. گاهی کار آن قدر بالا میگیرد که پرنده ها یکدیگر را زخمی و یا تلف می کنند. ممکن است که پرنده ماده به دلایل مختلفی به نزاع با پرنده نر روی بیاورد. گاهی این رفتار از وحشی بودن پرنده ماده نشات می گیرد.
اگر پرنده وحشی نباشد، ۳ دلیل برای نوک زنی وجود دارد. که به شرح زیر می باشند:
- عروس هلندی ماده اگر به سن بلوغ نرسیده باشد، در این حالت تمایلی به جفت گیری نداشته و دائما نر را نوک می زند.
- همانطور که پیش از این اشاره کردیم، جفت گیری عروس هلندی یک اتفاق زمان بر هست. بعضی اوقات ۳ تا ۴ ماه طول میکشد تا پرنده های نر و ماده جفت شوند. احتمالا در این بازه زمانی، شاهد نوک زدن عروس هلندی ماده به پرنده نر خواهید بود. اگر پرنده ماده بعد از این مدت باز هم به پرنده نر نوک میزند، آن را نپسندیده است.
- پرنده ی ماده بعد از جفت گیری و تخم گذاری، تغییرات هورمونی زیادی را متحمل می شود. همین عامل می تواند اصلی ترین دلیل پرخاشگری و نوک زدن پرنده ی ماده به نر باشد.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.