در این مقاله تکنیک معاینه نگهداری و محصور کردن پرنده بررسی خواهد شد:
نگهداری و محصور کردن
در برخی موارد طی هر معاینه، دامپزشک باید بیمار را در دست گرفته و محدود کند. به طور سنتی، پوشیدن یک جفت دستکش سنگین، متصل کردن پرنده روی بالای میز یا کنار قفس و سپس کشیدن آن، جیغ کشیدن و فریاد زدن، در یک محل که میتواند بهتر معاینه شود، مورد قبول واقع شده است.
بدون شک این استرس، که روی بیمار در خطر افتاده تحمیل میشد به این افسانه که میگوید پرندگان حین معاینه شدن مستعد مرگ هستند، کمک نموده است.
دقیقاً همان طور که گرفتن پوزه بند و چنگک در سگ و گربه ای که وارد جراحی دامپزشکی میشوند، نامطلوب است، استفاده از محدود نمودن خیلی سنگین دستی در پرنده همنشین نیز نامناسب است.
بسیاری از این پرندگان آموختهاند که به انسانها اعتماد نموده و با آنها با مهربانی برخورد کنند. تخریب این اعتماد از طریق تکنیکهای در دست گرفتن تهاجمی و صیدی میتواند تأثیر معکوسی بر پیوند بین مالک و پرنده داشته باشد.
این ارتباط باید محافظت گردد و تکنیکهای نگهداری برای پرندگان بسیار نزدیک باید تاکیدشان بر به حداقل رسانی استرس و ترس باشد.
از آنجایی که روغنها روی پوست میتواند به پرهای بسیاری از گونهها آسیب میرساند، پاشیدن اندکی از پودر تالک روی دستان پزشک قبل از معاینه مطلوب است. این امر به ویژه برای پرندگانی ضروری است که powder down تولید نمیکنند (مانند طوطیهای اکلکتوس، آمازون و لورایکت).
در دست گرفتن مکرر پرنده بدون استفاده از پودر تالک باعث میشود پرهای سبز روی این پرندگان شروع به تغییر رنگ به مشکی کرده و کاملاً بد منظر گردند.
اگر پرنده در قفس ارائه شود، معمولاً بهتر است که از صاحب پرنده خواسته شود که پرنده را از قفس خارج کند. انجام این کار اغلب باعث آرامش پرنده در محیط جدید میشود. اگر صاحب پرنده مایل به انجام این کار یا قادر به آن نباشد، پزشک باید ابتدا به پرنده فرصت بیرون آمدن از قفس توسط خودش را بدهد و اگر پرنده مایل به این کار نبود، پزشک باید تلاش کند تا پرنده را بیرون بیاورد (البته اگر درب قفس به اندازه کافی بزرگ بود). دست پزشک به کندی و به آرامی وارد قفس شده و پرنده گرفته میشود.
اگر پرنده هیچ پرخاشگری از خود نشان نداد، انگشت سبابه یا دست دراز شده و زیر قفسه سینه پرنده قرار میگیرد. پرنده اهلی معمولاً روی انگشت یا دست قدم میگذارد.
در صورت امکان، پنجه به آرامی با فشار انگشت شصت روی انگشت محصور شده و پرنده ثابت نگه داشته میشود و آرام از قفس بیرون کشیده میگردد. حین انجام این فرآیند پزشک باید با پرنده صحبت کند، او را تحسین کرده و تماس چشمی با وی را حفظ کند.
زمانی که پرنده از قفس بیرون آمد لازم است به صحبت و تمجید او ادامه داده، گوش او را خراش داده. و به طور کلیب رأی او تولید سر و صدا کرد.
اگر پرنده روی دست قدم نگذراد، بهترین راهکار استفاده از حوله (یا کاغذ) دستی است تا بتوان به آرامی آن را پوشاند و سپس پرنده را محدود کرد.
پرنده در حوله قرار داده میشود و به وی اجازه داده میشود تا عادت کند. در صورت امکان، پزشک باید به آرامی پرنده را از پایین در حوله بپیچاند. و راهک ار پیچاندن از بالا تجربه بسیار ترسناکی برای پرنده خانگی ایجاد میکند.
پزشک باید به صحبت دوستانه با پرنده ادامه داده و تماس چشمی با وی را حفظ کند. پرندگانی که اهلی نیستند را میتوان با استفاده از حوله شرح داده شده در فوق، بیرون کشید. این پرندگان به ندرت در حین گرفته شدن، ثابت میمانند بنابراین گرفتن سریع بهترین رویکرد است.
لحظات اندکی پس از برداشتن موانع در قفس (محفظههای آب و غذا، جایگاهها، وسایل بازی) تلاش ارزشمند است زیرا فرصت فرار پرنده را کاهش میدهد.
زمانی که پرنده از قفس خارج شد، گام بعدی، تعیین میزان رام کردن وی است.
پرندگان خیلی اهلی را میتوان روی جایگاه T برای انجام معاینه بیشتر و وزن گیری قرار داد. و پرندگان کمتر اهلی را باید حین محصور کردن حوله معاینه کرد.
پزشک در همه حال باید از وضعیت پرنده و نحوه کنترل استرس محدود کردن و معاینه آن اطلاع داشته باشد. از آنجایی که بسیاری از پرندگان برای ارزیابی بیماری ارائه میشوند و گاهی اوقات بیمار شدهاند. و حتی محدود شدن میتواند بار اضافی روی بدن پرنده تحمیل کند.
متاسفانه، سقوط کردن و مردن در پرندگان مبتلا به بیماری حاد غیر معمول نیست. (اگر هنگام اولین ارائه پرنده به نظر برسد که بیماری حاد دارد، معمولاً اکسیژن دهی و ماسک برای احیای پرنده سقوط کرده، مناسب است.)
اگر در مورد اینکه پرنده میتواند با استرس مقابله کند، شک و تردید وجود داشته باشد باید بلافاصله وی را به جایگاه یا قفس بازگرداند. و به وی اجازه داد تا قبل از انجام عمل، خونسردی را به دست آورد. زمانی که معاینه کامل شده پرنده را میتوان به آرامی در قفس قرار داد. فرآیند کامل باید با حداقل استرس، سر و صدا و هیجان انجام شود.
در این مقاله تکنیک معاینه نگهداری و محصور کردن پرنده بررسی شد.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
طب پرندگان زینتی
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.