تجزیه و تحلیل بیوشیمیایی کلیه و دستگاه تناسلی پرندگان
کلیه
در این مقاله تجزیه و تحلیل بیوشیمیایی کلیه و دستگاه تناسلی پرندگان بررسی خواهد شد:
محصول نهایی متابولیسم پروتئین در پرندگان اسید اوریک است که در کبد تولید میشود، وارد گردش خون میشود و سپس توسط لولههای کلیوی ترشح میشود (> 90٪) یا در گلومرول (<10٪) فیلتر میشود.
از این رو از بین رفتن قابل توجه توبول های کلیوی منجر به افزایش اسید اوریک میشود. دهیدراسیون کمتر احتمالاً باعث افزایش اسید اوریک خون میشود زیرا فیلتراسیون گلومرولی نسبتاً بی اهمیت است.
در نگاه اول به نظر میرسد که اسید اوریک یک آزمایش حساس و خاص برای بیماری کلیوی ارائه میدهد.
با این حال، چندین عامل گیج کننده وجود دارد. اولاً، تفاوت گونهها:
پرندگان گوشتخوار سطح اسید اوریک طبیعی بالاتر نسبت به پرندگان دانه خوار دارند. ثانیاً سن: پرندگان نوجوان ممکن است میزان پایین تری نسبت به بزرگسالان داشته باشند.
ثالثاً، اگرچه افزایش قابل توجه معمولاً نشان گر بیماری کلیوی است، سطح طبیعی به معنی نرمال بودن کلیهها نیست:
افزایش خفیف میتواند بیماری اولیه کلیه یا دهیدراسیون (یا هر دو) را نشان دهد. قبل از این که میزان اسید اوریک افزایش یابد باید آسیب شدید کلیوی وجود داشته باشد.
به دلیل عدم حساسیت نسبی اسید اوریک در تشخیص بیماری کلیوی، میزان به بهترین شکل در کنار تعیین میزان مصرف آب پرنده و از دست دادن و معاینه فیزیکی تفسیر میشود. برای تشخیص بیماری کلیوی ناشی از دهیدراسیون، هماتوکریت بیمار، پروتئین کل و نیتروژن اوره خون (BUN) باید همزمان ارزیابی شوند. دهیدراسیون میتواند منجر به کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی GFR) ) شود، به نوبه خود منجر به افزایش سطح BUN میشود. کاهش GFR میتواند منجر به افزایش اسید اوریک شود بدون این که بیماری اولیه کلیه وجود داشته باشد.
بنابراین در مورد افزایش میزان اسید اوریک زیاد احتیاط کنید، هیدراته مجدد بیمار بالای ۲-۳ روز قبل از تشخیص قطعی بیماری کلیوی صورت میگیرد. در هایپراوریسمی مداوم بعد از مایع درمانی و همراه با هماتوکریت، پروتئین کل و BUN به حالت عادی باز میگردد، که تشخیص بیماری کلیوی را تأیید میکند. به طور کلی کراتینین به عنوان فاکتور کم ارزش پذیرفته شده است یا هیچ ارزشی در ارزیابی عملکرد کلیه در پرندگان ندارد. افزایش فسفر معمولاً درارتباط با بیماری کلیوی پرندگان مشاهده نمیشود.
سیستم تناسلی
بیوشیمی بالینی میتوانند کمی به پزشک معالج در مورد دستگاه تولید مثل نر بگوید؛ با این حال آنها میتوانند، چیزی راجع به فعالیت دستگاه تناسلی ماده را نشان دهند. استروژن، توسط رشد و نمو فولیکولها تولید میشود، باعث تولید پروتئین متصل شونده به کلسیم و vitellogenesis در کبد میشود.
نتیجه این فعالیت افزایش گردش پروتئین کل، کلسیم، تری گلیسیرید و کلسترول میباشد. سرم ممکن است لیپمی باشد.
شواهد رادیوگرافی از هپاتومگالی و افزایش تراکم استخوان طولانی میتواند فعالیت تولید مثلی را تأیید کند. البته لازم به ذکر است که کلسیم و پروتئین نرمال نشان دهنده عدم فعالیت تولید مثل نیست. افزایش میزان تری گلیسیرید میتواند ناشی از عوامل رژیم غذایی، بیماری کبد، فعالیت تخمدان، بیماری پانکراس یا دلایلی که هنوز در طوطیها درک نشدهاند، باشد.
در این مقاله تجزیه و تحلیل بیوشیمیایی کلیه و دستگاه تناسلی پرندگان بررسی شد.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
طب پرندگان زینتی
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.