در این مقاله همه چیز در مورد دستگاه های عکسبرداری پرندگان زینتی مورد بررسی قرار گرفته می شود، با ما همراه باشید؛
رادیولوژی پرندگان زینتی
رادیولوژی یک ابزار تشخیصی با ارزش در درمان پرندگان است اما در کمال تعجب باید گفت که مورد استفاده قرار نمیگیرد. این امر میتواند ناشی از “میزان راحتی” پزشکان با رادیولوژی پرندگان، فقدان آموزش و تجربه، دشواری نمایش در دستیابی به تصاویر با کیفیت مطلوب یا بی رغبتی در استفاده از رادیوگرافی برای بیماران کوچک باشد. پیدایش رادیوگرافی دیجیتالی برای غلبه بر این مشکلات میتواند مفید باشد ولی اصول مهم برای استفاده از این روش در پرندگان همانند سایر گونهها میباشد.
تجهیزات:
رادیوگرافی خوب پرندگان مستلزم زمانهای در معرض گیری کوتاه (برای حداقل کردن اثر”تاری” ناشی از نرخ تنفش نسبتاً سریع بیمار) و ترکیب صفحه نمایشها و فیلمهای بسیار جزئی است. این الزامات به معنی این است که دستگاه اشعه ایکس نسبتاً قوی نیاز است که امکان ایجاد mA بالا با زمان در معرض گیری کوتاه را بدهد. بسیاری از دستگاههای اشعه ایکس که در اقدامات دامپزشکی به کار میروند این الزامات را به طور کامل دارند.
فیلمهای بدون صفحه نمایش را میتوان استفاده نمود ولی زمانهای در معرض گیری بالایی نیاز دارند. این صفحات که برای رادیوگرافی در اندامهای انسان، سگها و گربهها به کار میروند نیز برای پرندگان عالی هستند. کاست های ماموگرافی، صفحات و فیلمها نیز بسیار مفید بوده و جزئیات ممتازی در اختیار قرار میدهند ولی پردازش فیلم آنها نسبت به سایر فیلمها مهم تر است. (ترکیب فیلم/ صفحه ماموگرافی زوج خط بالاتری در تفکیک میلی متر میدهد وبنابراین جزئیات بهتری ارائه میدهد).
رادیولوژی دیجیتالی:
رادیوگرافی دیجیتالی (DR) برای بسیاری از کاربردها قابل حصول تر است. رادیوگرافی دیجیتالی با ایجاد امکان دستیابی و دستکاری تصاویر با تعریف بالا و نیز ذخیره سازی الکترونیکی آنها، پیشرفتهای مهمی در رادیوگرافی پرندگان ایجاد نموده است.
نویسنده دریافته است که برای بیماران کوچک (کمتر از ۵۰ گرم)، ترکیب صفحات دیجیتالی و دستگاه اشعه ایکس دندانپزشکی، تصاویر عالی ایجاد میکند که قبلاً با استفاده از فیلم یا حتی DR یا دستگاه پرتونگاری محاسبه ای با نوار اشعه ایکس مرسوم، دستیابی به آن دشوار بود. برای پرندگانی که وزنشان از ۱۰۰ گرم بیشتر است، DR یا دستگاه CR با نوار اشعه ایکس قراردادی تصاویر با کیفیت بالایی ایجاد میکند. با داشتن آرشیو تصاویر و سیستم ارتباطی (PACS) که به پزشکان امکان تصاویر بسیار دقیق تر، سنجش بخشهایی از آنها، حاشیه نویسی و سپس ارسال تصاویر برای همکاران و مشتریان از طریق ایمیل یا CD را میدهد، کیفیت تصاویر تشخیصی به طرز شگفت انگیزی بهبود یافتهاند.
کنتراست (contrast):
بررسیهای مقایسه ای و کنتراست، به ارزش تشخیص رادیوگرافی کمک شایانی مینمایند. ابزارهای هم سنجی مانند باریم، آیوهگزول و دزیدروکلات همگی برای رادیولوژی پرندگان مورد استفاده قرار میگیرند.
دستگاه گوارش
بررسیهای هم سنجی دستگاه گوارش که از آیوهگزول یا دیاتریزوات استفاده میکنند. معمولاً قابل مقایسه با آنهایی هستند که از سولفات باریم رایج تر بهره میبرند. باریم و آیوهگزول را به شکل غیر رقیق یا رقیق شده ۱:۱ با آب میتوان به کار برد. (غلظتهای بالا ممکن است منجر به هم سنجی ضعیف شوند). دیاتریزوات اسمولالیته بسیار بالایی دارد و این غلظت بالا ممکن است منجر به کم آبی بدن در پرندگان کوچک گردد. بنابراین، هنگام استفاده از دیاتریزوات باید مراقب بود. ولی در صورتی که مشکوک به سوراخ کردن دستگاه گوارش باشیم، این ماده از باریم ایمن تر است.
این دوز بر اساس اندازه تخمینی حجم چینه دان است (تقریباً ۲۵-۳۰ میلی لیتر/کیلوگرم برای طوطیها). علاوه بر رادیوگرافیهای تحقیقی زمان صفر، تصاویر اضافی ارتودنسی معمولاً در ۳۰ دقیقه و به فواصل ۱-، ۲-، ۴-، ۸- و ۲۴ ساعته تهیه میشوند. که این زمانبندی بر اساس سن و گونه بسیار متفاوت هستند. در گونههای کوچک، تصاویر را میتوان در ۱۵-، ۳۰-، ۶۰ و ۹۰ دقیقه تهیه کرد و تصاویر اضافی نیز بر اساس نیاز تهیه میشوند. پیشنهاد شده که طوطی به مدت ۳-۴ ساعت قبل از بررسی هم سنجی گوارشی چیزی نخورد ولی به نظر نمیرسد. زمان انتقال دوز متأثر از بیهوشی باشد. زمان انتقال باریم (از چینه دان به مجرای مشترک مدفوع و تناسلی) در پرنده سالم تقریباً سه ساعت است. که در صورت استفاده از آیوهگزول به یک ساعت کاهش مییابد.
اورولوژی پرندگان زینتی
بیمار باید به مدت دو ساعت قبل از استفاده ابزار کنتراست، ناشتا باشد. ممکن است نیاز به تخلیه هوا از روده با استفاده از پارافین مایع در کلوآک باشد. ترکیبات ید ارگانیک برای اورولوژی تا رسیدن به دمای بدن گرم شده و به صورت زیرپوستی و به آرامی حین بیهوشی و اغلب در ورید بازویی تزریق میشوند.
دوز این ماده ۲ میلی لیتر/ کیلوگرم وزن بدن است یعنی ۷۰-۸۰ درصد محلول ترکیب ید ارگانیک است یا محتوی ۳۰۰-۴۰۰ میلی گرم ید در میلی گرم (۸۰۰ mg/kg) درون وریدی است. کیفیت کنتراست بر اساس ظرفیت غلیظ نمودن کلیهها (در آماده سازی) و بر اساس غلظت ید محیط کشت به دست میآید. شریانهای آئورت، قلب و ریوی ده ثانیه بعد از تزریق نمایان میشوند و کلیهها و میزنای ۳۰-۶۰ ثانیه بعد از تزریق و روده انتهایی و کلوآک، ۲- ۵ دقیقه بعد از تزریق نشان داده میشوند. اورولوژی را نباید در پرندگان مبتلا به کم آبی یا نارسایی حاد کلیوی انجام داد.
سونوگرافی پرندگان زینتی
برای نمایان کردن سینوسهای زیرکاسه چشم و حفره بینی، ترکیبات ید دار مستقیماً به سینوسها تزریق میشوند تا جریان کنتراست در حفره بینی نمایان گردد. عامل ید از ۰.۱ میلی لیتر تا ۱.۰ میلی لیتر در ۱۵-۲۰ درصد مستقیماً در حفرهها یا سینوسها تزریق میگردد. بعد از انجام رادیولوژی، ابزار کنتراست باید با سالین استریل شسته شود تا واکنش موضعی بعد از رادیوگرافی به حداقل برسد. (اثرات جانبی در برخی پرندگان از جمله ورم و افزایش تورم بیان شدهاند).
در این مقاله همه چیز در مورد دستگاه های عکسبرداری پرندگان زینتی مورد بررسی قرار گرفت.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب طب پرندگان زینتی است. نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انجام اعمال خودسرانه افراد ندارد.جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد منابع ما به این مقاله مراجعه کنید.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱