در این مقاله درباره طوطی ماهی (ماهی پروت) بررسی خواهد شد:
طوطی ماهی (ماهی پروت)
ماهی پروت یا طوطی ماهی شاید یکی از ماهیان دوست داشتنی اب شیرین محسوب شود که در اکثر اکواریوم های اب شیرین دیده میشود. حرکات زیبا و تحرک این ماهی زیبایی خاصی به اکواریوم ها میدهد در ضمن سازگاری این ماهی با اکثر ماهیان گیاه خوار و گوشتخوار طوطی ماهی را به یک ماهی ایدال برای نگهداری تبدیل کرده است.
نامهای رایج: پروت، طوطی ماهی (بسته به رنگ میتوان نامگذاری متفاوتی برای ان داشت مثلا پروت خونی، پروت سه خط و…)
نام علمی: ندارد (پروت یک گونه هیبرید است و نامگذاری علمی نشده است).
خانواده: Cichlidae سیکلیده (سیچلایدها)
منشاء (زادگاه): دورگه، به طور طبیعی در دسترس نیست.
دمای مناسب نگهداری: ۲۴ الی ۲۸ درجه سانتیگراد
پ-هاش مناسب:۶٫۵ الی ۷٫۵
اندازه بالغین: ۲۰ الی ۲۵ سانتیمتر
تغذیه: همه چیز خوار است. به طور عمده از غذای پولکی و حبهای (پلت pellet)، غذاهای خشک، لوفاک و با ترکیبی از سبزیجات استفاده میکنند اما از غذاهای دیگر نظیر میگوی آب شور و کرم خونی منجمد و غذاهای گوشتی نیز استفاده میکنند.
خلق و خو: صلح جو است ولی تا حدودی قلمرو طلب است خصوصا به هنگام تولید مثل.
محل جاگیری در تانک (آکواریوم): تمام مناطق (بیشتر د رکف و میانه)
طول عمر: حدودا ۱۰ سال
شناخت:
دو گونه از سیچلاید ها وجود دارند که پرت سیچلاید نامیده میشوند.
نوع ارجینال و اصلی ان ماهی ای سبز رنگ است
که از رودخانهی آمازون و اورینکو در آمریکای جنوبی میآید. نام این ماهی به خاطر دهان بزرگ و طوطی وار آن است. این ماهی کمتر مورد توجه قرار گرفته و بسیار کم تکثیر شده است و تا حدودی هم نایاب است.
نوع دوم که بسیار محبوب است با نام
پرت فیش قرمز (Red Parrot Cichlid) یا پرت خونی (Blood Parrot Cichlid)
شناخته میشود که در بازار به این ماهی طوطی ماهی هم گفته میشود. پرت فیش قرمز یکی از گونههایی است که توسط بشر به وجود آمده است (Man-Made Hybrid). با توجه به اینکه این ماهی بوجود آمده دست بشر است زیستگاه اصلی و بومی ای ندارد.
والدین اصلی این ماهی به طور دقیق شناخته شده نیستند ولی به نظر میرسد که گونههایی چون سورم (Heros Severom)، سیچلاید میداس (Midas Cichlid) و… پدر و مادر این ماهی باشند.
زمانی که این ماهی چندین سال پیش برای اولین بار عرضه شد به رنگ نارنجی بود ولی امروزه در رنگهای مختلف همچون نارنجی و زرد و قرمز و گل بهی و صورتی و همینطور رنگهای نا پایدار هورمونی که با غذاهای رنگی پایدار میمانند، همانند آبی و سبز و سبز یشمی و زرشکی عرضه میشوند.
رنگهای قرمز پر رنگ و سرخابی رنگ و صورتی رنگ و زرد رنگ و پرتغالی در حقیقت اصلیترین رنگهای ماهیان پرت هستند.
به غیر از این رنگها رنگهای دیگری همچون آبی و سبز یشمی و سبز روشن و زرشکی در ماهیان پرت دیده میشود. این رنگها پایداری نداشته و هرچه ماهی بزرگتر بشود این رنگها جای خود را به همان رنگهای اصلی که ذکر شد میدهند البته رنگهای اصلی ماهیان پرت پایدار است.
میتوان پروت هایی که رنگهای طبیعی ندارند را با غذاهای خاصی تغذیه کرد تا نهایتا مدت بیشتری رنگ غیر طبیعی انها پایدار بماند. ولی با گذشت زمان آنها تغییر رنگ داده و مثلا یک پرت آبی رنگ و یا یشمی رنگ هرگز در آن رنگش پایدار نبوده و بی رنگ خواهد شد. بهتر است شما هنگام خریداری پرت آن دسته از پرتها را خریداری نمائید که رنگ اصلی ماهیان پرت را دارا هستند.
نگهداری:
برای نگهداری پروت به اکواریوم زیاد بزرگ و شرایط خاصی احتیاج ندارید ولی حداقل شرایط را برای ماهی فراهم کنید بهتر است
حداقل حجم اکواریوم در نظر گرفته شده برای یک جفت ماهی پروت ۸۰ لیتر باشد.
دمای اب این اکواریوم را روی ۲۶ الی ۲۸ درجه که نه تنها برای ماهی پروت مناسب است بلکه برای اکثر سیچلایدها و ماهیان دیگر هم گروه دمای ایده آلی ست تنظیم کنید البته این ماهی دماهای کمی پایین تر یا بالاتر را نیز تحمل خواهد کرد (محدوده ۲۲ الی ۳۲). پ – هاش مناسب برای این ماهی با توجه به اینکه این ماهی در طبیعت وجود نداشته ولی با توجه به والدین اصلی که از خانواده سیچلاید ها میباشند و تجربیات شخصی پ-هاش ۶ الی ۷٫۵ میتواند پ-هاش ایده الی باشد.
مانند اکثر سیچلاید ها علاقه وافری به پناه گاه و محلهایی برای مخفی شدن دارند
و بهتر است برای تزئین مخزن آنها از کوزههای سفالی و سنگهای طبیعی که در کنار رودخانهها یافت میشوند استفاده نمائید. هم گروههای زیادی میتوانید برای این ماهی پیدا کنید چون پروت را میتوانید هم با گیاه خواران متوسط تا بزرگ و گوشتخواران نسبتا صلح جو نگهداری کنید شاید نگهداری پروت با سورم تجربه جالبی باشد چون حتی ممکن است با هم جفت بخورند و تولید مثل نماییند البته پروت با بعضی سیچلاید های نر مانند میداس یا حتی فلاور هورن نیز قابلیت جفتگیری دارد به هر حال هم گروههای زیادی میتوانید برای این ماهی پیدا کنید که با هم و با ماهی پروت سازگار باشند.
تغذیه:
انواع غذاهای خشک مثل لوفک میتواند غذای مناسبی برای انها باشد. تغذیه با خوراک گوشتی و دل خرد شده باعث سلامتی و رشد هر چه بیشتر انها میشود.
شما میتوانید هفتهای لااقل یک بار و در صورتی که شرایط ان را دارید یک در میان به انها دل گوساله و یا ماهیهای کیلیکای خرد شده بدهید. شما میتوانید در هفته یک برگ کاهو را در آکواریوم انداخته تا ماهیان پرت شما و دیگر ماهیان سیکلیده شما از آن تغذیه نمایند.
کاهو سرشار از مواد معدنی و آلی است و رنگ ماهیان شما را تقویت کرده و باعث سلامت انها میشود.
در صورتی که میتوانید مقداری دل گوساله را با اسفناج یا کاهو چرخ کنید و در بسته بندیهای کوچک به ماهی بدهید. برای تقویت رنگ ماهیان پرت خود میتوانید از غذای مخصوص پرت و غذاهای هورمونی سیکلید ها استفاده نمائید.
این غذاهای آماده در بسته بندیهای کوچک و بزرگ در بازار و آکواریوم فروشیها یافت میشوند این خوراکهای مخصوص معمولا چینی، تایوانی و یا ساخت آلمان هستند که میتوانید در روی بسته بندی کشور سازنده ان را ببینید.
بعضی غذاها هم به سفارش ایران از چین ساخته میشود به هر حال تصمیم گیری با خود شماست تنها میتوان گفت بهترین غذاهای خشک ماهیان سیچلاید را کشور آلمان تولید میکند؛ و البته به خاطر مرغوبیت قیمت آن هم بیشتر از انواع دیگر آنست. این غذاهای آماده رنگ ماهیان شمارا تقویت کرده و شفاف و پررنگ میکند.
این غذاهای هورمونی باعث شادابی ماهیان شما نیز میشود. اگر چه پروت خود را به صورت طبیعی تغذیه کنید بسیار شایستهتر است و همان شادابی و رنگ اصلی ماهی را میتوانید به صورت طبیعی نیز به دست اورید “باز هم تصمیم با خود شماست”.
تکثیر:
پروتها ماهیان عقیمی هستند و اگرچه در آکواریوم تخم گذاری میکنند اما ماهی نر قادر به بارور کردن تخمها نمیباشد. آنها را به شکل تخصصی تری که در ایران هم آنچنان مقدور نمیباشد تکثیر میکنند پرت در آکواریوم تخم ریزی میکند و حتی ممکن است به طور مرتب نیز تکرار شود و موردی که بسیار معمول است این است که همچون دیگر سیچلاید ها بعد از پسندیدن همدیگر محلی را برای تخم ریزی پاک میکنند و سپس تخمها را در آن مکان قرار میدهند. با این وجود در بیشتر مواقع بچهای از تخمها بیرون نمیآید. حتی در چنین شرایطی نیز والدین چند روزی از تخمها نگهداری میکنند تا سرانجام تخمها توسط قارچها فاسد میشوند و بعد نیز به نظر میرسد که توسط والدین خورده میشوند.
در این مقاله درباره طوطی ماهی (ماهی پروت) بررسی شد.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
راهنمای بهداشت، پرورش و نگهداری ماهیان زینتی
دکتر احمد رضا الهیار ترکمن و دیگران
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.