پیروپلاسموز سگها
عامل بیماری Babesia Canis و انواع دیگر بابزیا میباشد. این بیماری در مناطق گرمسیر شیوع بیشتری دارد.
نقش بیماری زائی و انتشار بیماری
همانطور که گفته شد بیماری به وسیله انگلی به نام Babesia Canis حادث میشود که بابزیای بزرگی متجاوز از ۷ مو میباشد و در یک گلبول سرخ آلوده ممکن است ۱۶ انگل از نوع بابزیا مشاهده گردد. انتقال بیماری به وسیله کنههائی به نام Rhipicephalus sanguineusصورت میگیرد و در بعضی مواقع گونههایی از جنس Haemaphysalisو Dermacentorو Hyalommaباعث انتقال بیماری شدهاند.
نشانیهای بیماری و تشخیص
نشانیهای پیروپلاسموز حاد در سگها عبارتست از تب، افسردگی، بیاشتهائی، تنگی نفس، نبض سریع، ضعف و گیجی.
در بعضی مواقع کم خونی مشاهده میشود که در این گونه مواقع هموگلینوری به علت یرقان حادث میشود. بیماری به سرعت در سگهائی که به منطقه آلوده وارد میشوند شیوع پیدا میکند. در حالی که در سگهای بومی به علت ایمنی که در بچگی پیدا کردهاند بیماری کمتر شایع میشود. فرم مزمن بیماری با کم خونی بیحالی و لاغری همراه است اما هموگلینوری و یرقان مشاهده نمیشود. سگهائی که بهبودی مییابند برای یک سال یا بیشتر انگل را در خون خود نگه میدارند و بالاخره از عفونت حاصله رهایی پیدا کرده و دوباره نسبت به این بیماری حساس میشوند. مشاهده انگل در لامهائی که از خون جداری تهیه میشوند بسیار ساده است اگرچه فقط در مرحله بیماری میتوانیم انگل را در خون مشاهده نمائیم.
در موارد کشنده بیماری طحال تیره زنگ و آبی متمایل به سرخ میشود و در ادرار در مثانه سرخ رنگ شده و کم خونی حادث میشود و بالاخره در بعضی مواقع یرقان قابل ذکر است.
پیشگیری و درمان
به منظور پیشگیری از بیماری لازم است با کنههائی که دام را مورد حمله قرار میدهند مبارزه جدی نمود و برای این منظور داروهای حشرهکش مثل لیندین ۲۵% مناسب میباشد.
سرم خون دامهای شفا یافته از بیماری ایمنیت قابل ملاحظهای در دامها پدید میآورد. Trypan blue و Acriflavineبه منظور درمان بیماری توصیه شده است اما در صورتیکه با ترکیبات Diaminمثل phenamine isothionateکه سمیت کمتری دارند همراه شوند به منظور مبارزه با بیماری بیشتر مؤثر خواهد بود. استفاده از محلول ۵% Piroraziکه در انستیتو رازی حصارک تهیه میشود نیز نافع است. و میتوان ۵/۰ تا حداکثر cc5/1 از آن را برحسب جثه دام در دو نویت زیر جلدی تزریق نمود. اخیراً شرکت سیتیمور داروی Imizolرا برای این منظور به بازار عرضه نموده است.
رعایت اصول بهداشتی و تجویز به موقع داروهای مناسب نافع خواهد بود.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
راهنمای پرورش، نگهداری و بیماری های متداول سگ و گربه، (بازنویسی کتاب آقای دکتر اوحدی نیا توسط آقای دکتر احمدرضا الهیار ترکمن)
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.