در این مقاله همه چیز در خصوص طاسی خرگوش بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
طاسی
ریزش مو در خرگوشها ممکن است فیزیولوژیکی باشد. برخی خرگوشها ذاتاً خز نازکی در ناحیه پس گردن و گردن دارند. بافت تغییریافته خز گونههایی مانند آنقوره، کوتوله و lop مینیاتوری خز پرپشت و کاملی است که بهراحتی ژولیده و mats میشود. این مورد اغلب بهجای ریزش رایجی که در خرگوشهای وحشی یا گونههای خزدار زمخت مانند انگلیسی یا هلندی رخ میدهد، به صورت تکهای ریزش دارد. نواحی طاسشده منجر به ایجاد دغدغه میشود ولی معمولاً رشد مجدد با نواحی موی جدید و پرپشت و ظرف مدت ۷-۱۰روز سریعتر خواهد بود. پدیده رشد موی تکهای نوع دیگری از طاسی نرمال است. این امر ممکن است بعد از کوتاه کردن برای جراحی رخ دهد (هویت، ۱۹۹۸).
در زمان حاملگی، ریزش مو ایجاد میشود و در اواخر بارداری در راستای لانه، میریزند. این رفتار ممکن است موجب نواحی کچلی بزرگ شود که در شکم پشتی یا قفسه سینه رخ میدهند. بارداری کاذب نیز موجب ریزش مو در این نواحی میشود. همنشین انسگرفته ممکن است خز را از mate قفس (بهویژه در جناحهای پشتی تا انتها) بجود. این فرآیند مشهور به barbering است. این وضعیت نسبتاً غیر معمول است ولی ممکن است ناشی از همنشین سلطه گر باشد. جنکینز (۲۰۰۱) به این نتیجه رسید که این پدیده از طریق حیوان زیردست اتفاق میافتد. معاینه میکروسکوپی خز، ساقههای شکستهشده مو را نشان داده است. تغذیه ضعیف ممکن است علت طاسی باشد. سولفور حاوی اسیدهای آمینه برای تولید گراتین و رشد پشم موردنیاز است. خرگوشها علیرغم وجود ترکیبات اسید آمینه در میانروده نیاز مطلقی به اسید آمینههای ضروری دارند (چیکه، ۱۹۸۷).
و در ادامه:
کراتین از طریق مقدار بالای سیستین که از ترکیب ضروری اسید آمینه متیونین ایجاد شده است، مشخص میشود (مک دونالد و همکاران، ۱۹۹۶). لیزین نیز در شکلگیری کراتین، فیبرین و کلاژن اهمیت دارد. بهطورکلی، غلات در لیزین و متیونین ناکافی هستند ولی بقولات منابع خوبی هستند. کمبود اسید آمینه سولفور ممکن است منجر به کیفیت ضعیف خز خرگوشهای تضعیف شده یا دارای رژیم غذایی با غلات بالا شود. تغذیه انتخابی که از آذوقههای ترکیبی به دست آمده است، در رژیم غذایی حاوی همه غلات بروز مییابد. کمبود منیزیم نیز با طاسی و تغییرات بافت خز خرگوشها مرتبط است (چیکه، ۱۹۸۷).
مسائل نژادی و conformation که به بیماری پوستی کمک میکنند:
•خرگوشهای آنقوره: بدون کمک گرفتن، تمیز کردن بافت خز برای خرگوشها دشوار است؛
•خرگوشهای گوش آویزان: تمیز کردن نواحی گوشها دشوارتر است؛
•گونههای کوتوله/سرپهن: مستعد بیماری دنداناند که از تمیز کردن جلوگیری میکند؛
• Ectropion در lops فرانسوی: علت بالقوه آبریزش چشم؛
•خرگوشهای گربه¬ای (Rex): به دلیل فقدان موهای محافظتی بلند مستعد زانو درد هستند؛
• چاقی/ نژادهایی که در معرض بزرگ شدن غبغب قرار دارند (lops فرانسوی): چینهای بزرگ پوستی ممکن است مستعد dermatitis باشند؛
•عدم وجود همنشین برای تمیز کردن متقابل؛
•خرگوشهای نگهداری شده در کلبهها: در معرض سوزش ادرار، مشکلات ستون فقرات، osteoarthritis و دردهای زانو قرار دارند؛
•بارداری یا بارداری کاذب: ریزش تکه¬ای مو به دلیل رفتار آشیانه ای.
بخشهایی از بدن خرگوش که به دلیل واکنشهای تزریقات یا جنگیدن، زخمی شدهاند ممکن است چند هفته پس از بهبود زخم بدون مو بمانند. زمانی که پوست خرگوش بهبود مییابد، ممکن است تغییرات شگرفی در نرخ رشد مجدد مو ایجاد شود و در بخشهایی که بزرگترین منبع خون را دارند، رشد مو سریعتر است.
تکرار تروما و dermatitis تماسی ممکن است موجب طاسی تکهای در پوستی شود که با کفپوش در تماس است. این حالت بهویژه در زانوها اتفاق میافتد. اگر واکنش تماسی ایجاد شود، پوست ضخیم، متورم، hyperaemic و خارشی میشود.
رویکرد بالینی برای dermatitis در خرگوشها:
•Dermatitis در خرگوشها یک بیماری دردناک است و معمولاً ارتباطی غیرعادی با سایر بیماریهای دردناک دارد و مانع تمیز کردن خرگوش میشود. این بیماری ممکن است نیاز به رادیوگرافی، کشت باکتری و فعالیت خون داشته باشد؛
•تسکین درد لازم است زیرا بررسی پزشکی قوی بوده و برای شناسایی علل اصلی و ارائه درمانی خاص لازم است؛
•بسیاری از dermatitis ها حاوی مؤلفه باکتریایی چه اولیه و چه ثانویه هستند و معمولاً آنتی بیوتیک تجویز میشود.
•از آنجایی که خز خرگوش پرپشت و کامل است، به راحتی mats میشود و زمانی که مرطوب شود تمایل به گیر انداختن آب در پوست را دارد. این دو مورد به پوست آسیب زده و آن را در معرض myiasis قرار میدهند؛
•بسیاری از وضعیتهای dermatitis از خزهای اطراف که چیده شدهاند، منتفع شده و ممکن است نیاز به تسکین داشته باشند. در این وضعیت پوست شکننده شده و به¬راحتی آسیب میبیند. استحمام تنها مفید نیست؛
•پس از چیدن موها، میتوان پوست آسیب دیده را تمیز و خشک نمود و با ترکیبات حاوی اسید fusidic، پمادهای مانع (پترولیوم، ژله، کرم اسید زینک، پماد مانع F10 بیماران سالم علفزار) به صورت موضعی و سایر ترکیبات ترمیم پوست درمان نمود (Vetericyn: Innovacyn).
در این مقاله همه چیز در خصوص طاسی خرگوش بررسی شد.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب طب خرگوش است.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳