کلینیک دامپزشکی روژان
ماهیان دندان دار زنده زا

ماهیان دندان دار زنده زا

در این مقاله ماهیان دندان دار زنده زا همه چیز درخصوص انواع گونه های آن) مورد بررسی قرار گرفته می شود ، با ما همراه باشید؛

ماهیان دندان دار زنده زا

این ماهیان جذابیت‌های خاص خود را در میان آکواریوم داران مبتدی دارا می‌باشند زیرا به راحتی زاد و ولد می‌کنند. مشخصه این خانواده وجود باله مخرجی تغییر شکل یافته در جنس نر است که آلت تناسلی محسوب می‌شود و به آن گونوپودیوم می‌گویند. ماهی نر با حرکت به دنبال ماهی  ماده به جفت گیری می‌پردازد. تنها در لحظه‌ای بسیار کوتاه باله مخرجی خود را به منفذ تناسلی ماهی ماده برخورد داده  و مقداری مایع اسپرمی منتقل می‌کند. معمولا از هر فرصتی برای این کار استفاده می‌کند.

تا بدان جا که ماهی ماده را اذیت می‌کند و ماده سعی می‌کند از آن‌ها دوری کند. جنس ماده دارای کیسه‌ای در منفذ تناسلی است که اسپرم ماهی نر را در آن نگهداری می‌کند و تا چند مرحله زایمان می‌تواند از ذخیره اسپرمی قبلی استفاده کند. لقاح داخلی است و پس از آن جنین در کیسه تولید مثلی ماهی ماده که در جلوی منفذ تناسلی قرار دارد دوره رشد خود را طی می‌کند. تفاوت این شیوه تولید مثلی با پستانداران در این است که در این ماهیان جنین با مادر رابطه تغذیه‌ای ندارد و تنها در کیسه محافظت می‌شود.

این خاصیت از آنجا در این ماهیان وجود داشته که در طبیعت زندگی این ماهیان خطرات فراوانی وجود داشته و با این خاصیت از تخم‌ها محافظت لازم انجام می‌شود. پس از طی دوران جنینی، با اعمال انقباضی ماهی ماده نسبت به خارج کردن نوزادان اقدام می‌کند.   نوزاد در هنگام خروج مانند توپ بوده و با اولین حرکت پوسته تخم را پاره کرده و آزاد می‌شود. در زمان خروج از تخم بسیار ضعیف بوده و به کف آب سقوط می‌کند. مهم‌ترین ماهیان زینتی  این خانواده گوپی، مولی، سوارتیل و پلاتی است.

 

گوپی

یک ماهی مقاوم و سر سخت است. بیش‌ترین تنوع رنگ را در میان ماهیان زنده زا داراست. ماهی ماده از ۶ سانتیمتر و ماهی نر از ۵/۴ سانتیمتر بزرگ‌تر نمی‌شوند. اصولا این ماهیان همه چیزخوارند ولی بیش‌تر از قطعات و ذرات گیاهی استفاده می‌کنند. دمای ۲۴-۲۶  درجه سانتیگراد، PH 6-5/8 و سختی کم تا سنگین را تحمل می‌کند. دم این ماهی تنوع شکلی وسیعی دارد. ماهی نر بدنی کشیده  با باله دمی بلند است. در صورتی که ماهی ماده دارای بدنی پهن بوده که در نزدیکی منفذ گوارشی لکه سیاهی وجود دارد.

اصولا گوپی ماده هر ماه یکبار در دمای ۲۷ درجه اقدام به زایمان می‌کند. مدت زمان تکثیر چیزی حدود ۲ ساعت است. حضور جنس نر برای تحریک ماده  نیز موثر است. در حوضچه‌های سالن تکثیر بهتر است روی سطح آب طناب‌های نایلونی انباشته بیاندازید تا بچه ماهیان در آن‌ها مخفی شوند. همچنین می‌توانید تور پلاستیکی با چشمه ریز از ارتفاعی از سطح قرار دهید به گونه‌ای که مولدین قادر به عبور از چشمه تور باشند. بچه ماهی‌ها پس از زایمان از میان سوراخ‌ها به پایین سقوط کرده و از دسترس مولدین خارج خواهند شد.

پرورش بچه ماهیان در حوضچه‌های بزرگ باعث افزایش سرعت رشد خواهد شد. از آنجا که بلوغ در ماهیان نر سریع است با رنگ بندی و بروز صفات ثانویه جنسی ماهیان نر شروع به جفت گیری می‌کنند برای جلوگیری از جفتگیری ناخواسته و رشد بهتر ماهیان ماده بهتر است در زمان بروز صفات جنسی و تشخیص ماهان نر از ماده نسبت به جداسازی نرها از ماده‌ها اقدام کنید. تغذیه بچه ماهیان پس از جذب کیسه زرده بایستی توسط آرتمیای هچ شده انجام گردد. طول دوره پرورش ماهی بازاری ۲ ماه طول می‌کشد.

 

مولی

باله پشتی در این ماهی کاملا مشهود و مشخص است. بزرگ‌ترین اندازه این ماهیان ۱۱ سانتی متر گزارش شده است. معمولا رشد کمتری نسبت به گوپی ها دارد. دمای ۲۵-۲۷ درجه را می‌پسندد. همه چیز خوار بوده و زندگی اجتماعی را می‌پسندد. گونه‌های معروف آن عبارت‌اند از: مولی باله کوتاه، مولی بادبان باله، مولی باله گسترده و مولی بالن. باله دمی ممکن است دارای زائده باشد که در این صورت به آن دم فنسی می‌گویند. در فصل تولید و هنگام جفت گیری، رنگ ماهی نر درخشنده و براق می‌شود و باله پشتی نیز کاملا باز شده و خال‌های رنگی بر روی باله پشتی دیده می‌شود.

تعداد بچه ماهی حاصل از زایمان این ماهی خیلی کمتر از گوپی ها است. در رنگ‌های پرتقالی، مشکی، زرد، سفید و خال خال دیده می‌شود که در صورت جفت گیری رنگ‌های مختلف بچه ماهیان ترکیب رنگ خواهند داشت. PH مطلوب آن ۸/۶-۵/۷ است. باله پشتی در ماهی نر وسیع و بلند است.

سیچلاید زرافه‌ای (ونوستوس)
ادامه مطلب

بلوغ:

سن بلوغ در ماهی مولی ۵-۶ ماهگی است. به گزینی را در انتخاب مولدین لحاظ نمایید. در هنگام رسیدگی مولدین شکم متورم شده و منفذ تناسلی بیرون خواهد زد. جهت تسهیل در امر تکثیر مولدین باید از شوک حرارتی استفاده کرد به این صورت که ماهی مولی آماده را در دمای ۲۵ درجه نگه داشته بعد از یک روز دمای آب را به ۲۷ به رسانید. طول دوره پرورش حدود شش ماه است. که رابطه مستقیمی با دما و تغذیه دارد. در طول دوره پرورش اکسیژن هرگز نباید قطع شود، از روز بیستم از متیلن بلو ۲ درصد استفاده گردد.

تعویض آب آکواریوم را از ماه اول آغاز کنید آن هم از کف به میزان ۱۰ درصد در هفته. غذا در بچه ماهی‌ها بسته به سایز دهان انتخاب شود. بچه ماهیان تا ۴۸ ساعت از کیسه زرده خود استفاده می‌کنند بعد بهترین غذا برای بچه ماهی آرتمیای زنده است. پس از تکثیر مولدین باید با غذاهای پر انرژی تغذیه شوند. بهتر است بلافاصله بعد از زایمان ویتامین C استفاده گردد. بهتر است مولدین پس از ۸-۱۰ بار زایمان از گله حذف شوند و برای تکثیر استفاده نشوند.

 

سوارتیل

ماهی سوارتیل یا دم شمشیری ماهی زیبایی است. به رنگ‌های سبز، قرمز و تنه مشکی (توکسیدو) دیده می‌شود. وجه شناسایی این ماهی نوار قرمز رنگ حاشیه بدن و قسمت پایینی باله دمی در جنس نر است که تبدیل به زائده شمشیر مانند شده و تنها جنبه  افزایش جذابیت را برای ماهی نر دارد. باله دمی ساده و وجود لکه تیره در نزدیکی منفذ تولید مثلی ویژگی ماهی ماده است. تغییر جنسیت در این ماهیان با کاهش هورمون‌های جنسی در دوران جنینی ماهی ماده را تبدیل به ماهی نر می‌کند. معمولا با جابجایی و تغییر مخزن نگه داری پرش می زن‌اند. پس از جابجایی می‌بایست تا ۲۴ ساعت درپوشی روی مخزن نگه داری آن‌ها گذاشت تا به محیط جدید سازگار شوند. در صورت پرش و خارج شدن از آب تا ساعت‌ها زنده می‌ماند و زمانی می‌میرد که بدن و آبشش‌هایش کاملا خشک می‌شود.

جهت تکثیر این ماهی به نسبت ۳ به ۱ (ماهی ماده به ماهی نر) در آکواریوم قرارداده شوند. ماده‌های آماده شکمی متورم با لکه پررنگ‌تر داشته و نشان از قریب الوقوع بودن زمان تکثیر است. حوضچه تکثیر مانند گوپی قابل انتخاب است. بچه ماهیان پس از  زایمان بایستی به مکان مجزا انتقال یابند تغذیه در دوران نوزادی تا ماه اول بهتر است از آرتمیای زنده، غذای فریز شده و کرم خونی به تعداد ۵ بار در روز و از ماه دوم تا پنجم غذای پولکی ۲ تا ۳ بار در روز انجام شود.

 

پلاتی

این ماهی با سوارتیل نیز جفت می‌خورد و هیبرید آن ترکیب رنگی زیبایی خواهد داشت. نوع وحشی آن دارای رنگ قهوه‌ای، سبز زیتونی با لکه‌های سیاه است و نوع پرورشی آن دارای رنگ نارنجی، قرمز و یا سبز فسفری است. از نژادهای آن می‌توان به پلاتی قرمز، پلاتی باله بلند، پلاتی واریاتوس، پلاتی خورشیدی و پلاتی توکسیدو اشاره کرد. به یک آکواریوم بزرگ نیاز دارند. دمای آب باید ۲۱-۲۶ درجه باشد. آب کمی  قلیایی را جهت تکثیر ترجیح می‌دهد.

جهت تکثیر این ماهی در مخزن مولدین نسبت ۲ به ۱ رعایت شود. بهتر است از مولدین ۵ ماهه جهت تکثیر استفاده گردد. افزایش دمای آب و شوک حرارتی به میزان حداکثر ۲ درجه رسیدگی را تسریع می‌دهد. در حوضچه روش مشابه گوپی را جهت زایمان انجام دهید. کل دوره پرورش ۵ ماه طول می‌کشد. تغذیه در دوران نوزادی با آرتمیا، پارامسی و کرم خونی ۴ بار در روز صورت می‌گیرد. از ماه اول به بعد از غذای پولکی ۲ بار در روز استفاده کنید.

 

 

 

تذکر مهم :

نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسولیتی در خصوص انجام کار های خودسرانه افراد ندارد.

برگرفته از کتاب راهنمای بهداشت، پرورش و نگهداری ماهیان زینتی

نویسندگان:دکتر احمد رضا الهیار ترکمن، دکتر علی اکبر افتخاری ،دکتر محمد رهنمافر ،دکتر پویش مهرآسا محمد ،رضا الهیار ترکمن، عرفان افتخاری

 

 

در این مقاله ماهیان دندان دار زنده زا همه چیز درخصوص انواع گونه های آن) مورد بررسی قرار گرفت.

جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.

 

 

 

بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟

 

کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱