کلینیک دامپزشکی روژان
دیستمپر چیست

دیستمپر چیست؟

دیستمپر چیست؟

 

دیستمپر یا CDV که معروف به بیماری سگ‌های جوان نیز می‌باشد، یک نوع بیماری ویروسی است. که می‌تواند گونه‌های مختلفی از پستانداران مانند سگ سانان، گربه‌سانان، راسوها، کفتارها، گرگ‌ها، روباه‌ها، راکن‌ها، موش خرما و حتی پانداها را آلوده نماید.
در گذشته و زمانی که هنوز نمی‌دانستند دقیقاً دیستمپر چیست تصور می‌شد که این بیماری تنها سگ‌سانان را مبتلا می‌کند.
اما در سال‌های اخیر ابتلای خفیف گربه سانان به این بیماری نیز مشاهده شده است.
البته بیماری پنلوکوپنی نیز یک عفونت ویروسی در گربه سانان است. که علائمی مشابه دیستمپر ایجاد می‌کند. اما نباید این بیماری را با دیستمپر اشتباه گرفت چرا که این ویروس تنها گربه سانان را آلوده می‌کند و کاملاً با دیستمپر متفاوت است.

علائم دیستمپر چیست؟

علائم ابتلا به دیستمپر به طور کلی متفاوت هستند و این ویروس می‌تواند دستگاه‌های مختلف بدن، از جمله گوارش، سیستم عصبی، دستگاه تنفس و مغز و نخاع را درگیر نماید.
این علائم معمولاً شامل؛ تب، اسهال، تهوع، ترشح شدید بزاق، وجود التهاب در چشم‌ها و بینی و آبریزش از چشم و بینی، سرفه، دشواری در تنفس، سینه پهلو، خشکی بینی، کاهش وزن، دهیدراتاسیون، لوکوپنی(کاهش گلبولهای سفید)، تشنج، بی‌اشتهایی و احتمال بروز عفونت‌های ثانویه باکتریایی است.
جالب است بدانید که دیستمپر گاهاً می‌تواند بسیار سخت و با علائم سنگین باشد و گاهاً نیز می‌تواند در برخی از حیوانات بدون علامت باشد.

در واقع جراحات این بیماری می‌توانند به صورت ساده یعنی مخاطات چرکی و ملتهب باشند، و یا حتی ممکن است به صورت پیچیده به صورت التهاب برونش، پنومونی و درگیری‌های تنفسی اولیه و ثانویه خود را نشان دهند.
زمانی که دیستمپر به بدن میزبان حمله می‌کند به سرعت از منابع میزبان استفاده می‌کند. و میزبان در اثر از دست دادن منابع، ضعیف می‌گردد و ویروس به سرعت ایجاد درگیری و آلودگی می‌کند.

گاهاً دیستمپر می‌تواند منجر به مشکلات شدید عصبی و بروز مواردی چون تشنج، بی‌اختیاری در حرکت عضله، رعشه‌های شدید، تحریک پذیری، حساسیت شدید به نور، درد و لمس شدن و یا حتی در موارد بسیار شدید می‌تواند باعث فلج شدن و نابینایی حیوان گردد.

آیا دیستمپر قابل انتقال به انسان است؟

ویروس دیستمپر قابلیت انتقال به پرندگان و انسان‌ها را ندارد.
در واقع انسان‌ها اصلاً گیرنده این ویروس را ندارند، لذا این ویروس نمی‌تواند در بدن انسان‌ها بیماری زایی کند.

عامل ایجاد کننده دیستمپر چیست؟

عامل ایجاد کننده دیستمپر، یک آر ان ای ویروس تک رشته‌ای از خانواده پارامیکسو ویروس‌ها می‌باشد.

انواع سگ آپارتمانی بدون صدا
ادامه مطلب

پیشگیری از ویروس دیستمپر

از اونجا که این ویروس خطرناک در واقع درمان مشخصی ندارد و تمامی درمان‌ها به صورت حمایتی برای این ویروس انجام می‌شوند. بهترین روش مقابله با این بیماری واکسیناسیون می‌باشد.
واکسیناسیون برای بیماری دیستمپر، باید به صورت سالانه تکرار شود. و هر بار که حیوان واکسن بزند وضعیت ایمنی بدنش بهبود و آمادگی بیشتری می‌یابد.
تزریق واکسن دیستمپر معمولاً پس از ۹ هفتگی بسیار موثر است.

درمان دیستمپر چگونه انجام می‌گیرد؟

درمان‌هایی که برای این بیماری انجام می‌شوند معمولا درمان‌های حمایتی هستند.
از آنجا که حیوان معمولاً چیزی نمی‌خورد. احتمالاً دامپزشک از سرم‌های مغذی و ویتامین‌های گروه ب مخصوصاً ب ۱ برای آنکه احتمال آسیب به بافت‌های عصبی را کمتر نماید، استفاده کند.
همچنین اگر حیوان دچار اسهال باشد، از ضد اسهال‌ها. و یا اگر حیوان تشنج کند احتمالاً از داروهای ضد تشنج برای کم کردن رنج بیماری استفاده می‌کنند.
از اونجا که احتمال عفونت‌های ثانویه و طغیان فلور بدن در این بیماری بسیار بالاست، احتمالاً دامپزشک از آنتی بیوتیک‌ها نیز در طول درمان استفاده کند‌.
در گذشته گاهاً از شیر گاو و یا چای غلیظ به علت قابض بودن استفاده می‌کردند، که البته با نظر دامپزشک حتماً باید اقدام به استفاده از هرگونه ماده غذایی یا درمانی نمایید.

آیا نیاز به انجام یوتانایز یا مرگ خوب می‌باشد؟

یوتانایز یا اوتانازی یا مرگ خوب فقط در شرایط بسیار سخت و در مراحل آخر بیماری که دیگر به طور کامل سیستم ایمنی حیوان از بین رفته باشد ممکن است توسط دامپزشک توصیه شود.
به هر حال ۱۵ درصد از موارد این بیماری به طور کامل درمان می‌شوند. و چون احتمال درمان برای این بیماری وجود دارد، آخرین چیزی که دامپزشک به آن فکر می‌کند یوتانایز است.

سخن پایانی

انجام اقدامات پیشگیرانه‌ای مانند واکسن می‌توانند تا حد بسیار زیادی به مقابله با این بیماری به حیوان کمک کنند.
لذا باید واکسیناسیون دیستمپر را طبق برنامه‌ای که دامپزشک از شما می‌خواهد و در زمان مشخص انجام دهید تا از اتفاقات ناگوار بعدی جلوگیری نمایید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید

به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱

قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.