بیماری کرم قلابدار سگ:
نقش بیماری زائی:
عامل بیماری کرم قلابدار سگ کرم گردی است به نام Ankylostoma Caninum ماده بالغ A.Caninum در حدود ۱۵ میلیمتر طول دارد در صورتیکه نرها در حدود mm12 طول دارند. بیماری از طریق دستگاه گوارش منتقل میشود. لارو عفونی از طریق پوست به داخل نفوذ پیدا میکند. در سگهای حساس لاروهای بلعیده شده در روده رشد میکنند. سگهای ایمن بسیاری از لاروها از طریق نسوج بدن مهاجرت میکنند.
در این صورت در این گونه سگها بیماری از طریق پوست منتقل میشود. مرحله رشد ۱۸ تا ۲۱ روز است در عفونتهای قبل از تولد ممکن است تخمها قبل از ۱۲ روز از تاریخ تولد از بین بروند. کرمهای بالغ بیشتر در ربع دوم روده کوچک یافت میشوند. کرمهای ماده روزانه چند هزار تخم میگذارند و این امر به وسیله امتحان آزمایشگاهی مدفوع دامهای مبتلا به آسانی به ثبوت میرسد. در شرایط مساعد لاروها بعد از ۴۸ تا۷۲ ساعت از تخم بیرون میآیند. لاروها ۵ تا ۶ روز عفونی باقی میمانند.
انتشار بیماری:
این بیماری در اغلب نقاط دنیا مشاهده میشود. بیماری مذکور در اطاقهای چوبی کوچکی که به منظور نگهداری سگها تهیه میکنند. در موقع بروز بیماری مسئله مهمی محسوب میشود. زیرا به وسیله لاروهای عفونی که از خود دفع مینمایند موجب انتشار بیماری میشوند و لازم است در این گونه مواقع رعایت این امر را بنمایند تا از انتشار بیماری جلوگیری به عمل آید.
جراحات بیماری:
کم خونی یکی از مهمترین جراحات بیماری محسوب میشود. که کم خونی حاصل از لحاظ درمانگاهی جزو کم خونیهای Hypochromicطبقهبندی میشود. بدین معنی که رنگدانه گلبولهای خون کم میشود. میزان هموگلوبین دریچههای سرخ خون نقصان پیدا میکند. خونریزیهای مختصری در نقطه تماس حادث میشود که گاهی اوقات تا رفع شدن کرمها همچنان باقی میمانند.
در عفونتهای شدید مقادیری خون در محوطه داخلی روده جمع میشود. کبد ممکن است رنگ پریده شود بالاخره تورم پوست در اثر نفوذ مقادیر زیاد لارو عفونی از طریق پوست به داخل ممکن است توجه دامپزشک را جلب نماید.
نشانیهای بیماری:
در سگهای بالغ وجود مقادیر کم انگل در بدن علامت قابل ملاحظهای نشان نمیدهد اما در تولهها مقادیر کم کرم قادر است بیماری کرم قلابدار را در سگ بوجود آورد. در نقاطی که بیماری کرم قلابدار شیوع دارد عفونت شدید در سگهای بالغ نادر است مگر اینکه ایمنیت بدن در اثر ابتلاء به بیماریهای دیگر از بین رفته در سگهائی که به بیماری شدید مبتلا میشوند کم خونی در آنها حادث میشود.
وجود مدفوع سیاه و قیری شکل در عفونتهای شدید حتمی است. کم خونی حاد در تولهها در اثر عفونت قبل از تولد به واسطه وجود تخمها در مدفوع مشاهده میشود، در صورتیکه مقادیر زیادی انگل به ریتین مهاجرت نماید در این صورت عوارض تنفسی نیز حادث میشود.
پیشگیری:
وجود مقادیر کم انگل در بدن دامهائی که خوب تغذیه شدهاند اهمیت چندانی ندارد مسئلهای که حائز اهمیت است وجود مقادیر زیادی کرم در تولههای جوان است. به منظور پیشگیری از بیماری لازم است تولهها در محلهائی که اصول بهداشتی در آنها رعایت شده باشد به دنیا آیند و باید توجه داشت که زمین جایگاه هرگاه از بتن و شفته درست شده باشد بایستی حتماً قابل شستشو باشد و تا آنجا که ممکن است نور آفتاب بدانجا بتابد.
این گونه تولهها هیچگاه نباید به جائی که سگهای بالغ در آنجا هستند گسیل یابند مگر اینکه محلهای آنان قبلاً ضدعفونی شده باشد. به منظور ضدعفونی لازم است از محلول برات دو سود استفاده نمائیم (ده کیلو برای هر ۱۰۰ متر مربع) و چند مرتبه در بهار و تابستان این گونه محلها را ضدعفونی نمائیم این عمل باعث میشود که لاروهای عفونی موجود در خاک از بین بروند و به نحو مطلوبی از بروز این بیماری پیشگیری شود.
درمان:
تجویز Tetrachloroethyleneبه میزان cc1/0 برای هر کیلو وزن زنده دام در درمان بیماری بسیار مؤثر است و بدین منظور لازم است بعد از ۳۲ ساعت مسهل قوی بخورانند. به نظور درمان بیماری از Tolueneبه مقدار cc2/0 به ازاء هر کیلو وزن زنده دام از طریق دهان به وسیله لوله معدی نیز تجویز میشود. در موارد سخت تزریق خون نیز نافع است بالاخره تجویز شربت Helmezineبه میزان یک قاشق سوپ خوری صبح و عصر نیز نافع است.
تأمین نیازهای غذائی بدن مثل ویتامینها و مواد معدنی در درمان بیماری مؤثر خواهد بود و به منظور تجدید قوا و ایجاد انرژی بیشتر تجویز شربتهای مقوی در مواردی که کم خونی حادث میشود مثل شربت Bioferrine Complex (Hochst)نیز توصیه شده است و بدین منظور میتوان روزانه ۱ تا ۲ قاشق مرباخوری صبح و عصر ضمن تجویز داروهای ضد کرم خورانید.
در این مقاله همه چیز درباره بیماری کرم قلابدار سگ بررسی شد.
جهت مطالعه مقالات بیشتر درمورد حیوانات به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
شاید برای شما جالب باشد:همه چیز درمورد بیماری هاری
بهترین کیلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کیلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱