در این مقاله همه چیز در خصوص بیماری پانکراس سگ بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
بیماری پانکراس سگ
در پانکراس سگ چهار عارضه به اسامی تورم حاد پانکراس، تورم مزمن پانکراس، تشکیل نسوج لنفی در لوزالمعده و بالاخره کولاپس یا آتروفی نسوج ترشحی لوزالمعده قابل ذکر است.
نقش بیماری زائی:
علت حقیقی بیماری تورم لوزالمعده نامشخص است. و ضربه و ضغطه، کمبود مواد غذایی، اختلالات متابولیک، عفونتهای باکتریائی انسداد مجاری لوزالمعده و برگشت مواد صفراوی در غده پانکراس به عنوان عوامل مسببه بیماری ذکر شده است. باید توجه داشت که عامل مکانیکی همه این موارد در بیماری حاد لوزالمعده کم شدن فعالیتهای آنزیمهای درهم شکننده پروتئین و تبدیل آن به موارد سادهتر مثل اسیدآمینه و با تجزیه چربیها و تبدیل آن به استرولها میباشد. در موارد مزمن بیماری ابتدا فرم حاد بیماری برای ایجاد نسوج لنفی در لوزالمعده فعالیت مینماید. و در اثر کولاپس آسپنیهای ترشحی لوزالمعده ممکن است؛ عوارض نظیر آتروفی و هیپرپلازی و التهاب نسوج ایجاد گردد.
جراحات بیماری:
در فرم حاد بیماری، لوزالمعده ممکن است هجوم الدمی یا نکروزه بشود. هجوم لیپازیه محوطه بطنی ایجاد کانونهای نکروزه در لوزالمعده مینماید روی چادرینه را لکههای سفیدی احاطه میکند. که این نقاط سفید ناشی از کمخونی است و ممکن است پریتونیت موضعی ایجاد گردد و محوطه بطنی از خونابه پر میشود. در فرم مزمن بیماری و ایجاد نسوج لیفی در لوزالمعده مهمترین علامت بیماری آنست که اصولاً در این مورد نسوج لوزالمعده تقریباً از بین رفته و نسج لیفی لوزالمعده را احاطه میکند. و در این حالت لوزالمعده به یک طناب لیفی تبدیل میشود که توجه دامپزشک را در اتوپسی جلب میکند. هنگام انجام آزمایش میکروسکوپی نسوج لوزالمعده تشکیل نسوج لنفی و افزایشی نسوج پیوندی و مقادیر کم و پراکنده آسپنیهای ترشحی قابل ملاحظه است. و در بعضی موارد سلولهای متشکله جزایر کوچک لوزالمعده ممکن است از بین رفته و در این حالت ضخامت لوزالمعده به یک میلیمتر تقلیل یابد.
نشانیهای بیماری:
تورم همورژایک و نکروتیک لوزالمعده نشانیهای اتفاقی از قبیل دردهای شکمی و استفراغ ایجاد مینماید که این عوارض بعداً تشدید پیدا مینماید. در مراحل اولیه بیماری ممکن است افزایش درجه حرارت توجه دامپزشک را جلب کند. و هرگاه قسمتی از ناحیه شکمی را که درست در بالای معده قرار دارد مالش دهیم. سگ احساس درد و ناراحتی مینماید و از شدت درد مینالد. دام بیمار رفته رفته ضعیف میشود و ممکن است ماهها بدین صورت ادامه زندگی بدهد. مدفوع دام بیمار حجیم و گل مانند و بدبو و متعفن و شامل مقادیر زیادی چربی است. با این عوارض ترشح مقادیر زیادی ادرار نیز ممکن است حادث شود.
مشاهدات آزمایشگاهی:
در موارد حاد بیماری لکوسیتوز، غلیظ شدن خون در اثر از دست رفتن آب یا پلاسمای آن توجه را جلب میکند سدیمانتاسیون خون عادی است و در برخی موارد گلیکوزاوری مشاهده میشود و درفرم مزمن بیماری نشانیهای قابل ملاحظه وجود مقدار زیادی چربی در مدفوع (Steatorrhea) است که عبارت از نقص جذب مواد غذائی از رودهها است که به وسیله مدفوع فراوان مایل به رنگ سفید و چرب مشخص میشود. دیگر وجود رشتههای عضلانی در مدفوع (Creatorrhea) است که عبارت از افزایش مقدار ازت و گاهی وجود الیاف عضلانی هضم نشده در مدفوع میباشد. عدم وجود ترپسین در مدفوع از نشانیهای مشخصه این بیماری محسوب میشود و در مواردی که دیابت با این بیماری توأماً حادث گردد نشانیهای هیپرکلسیمی، گلیکوزاوری و وجود اجسام ستونی در ادرار (Ketonuria) قابل ملاحظه است.
تشخیص افتراقی:
به وسیله آزمایشهای سرم شناسی میتوان این بیماری را از لپتوسپروز و عفونتهای میکروبی مثل تورم کبد عفونی سگها باز شناخت. بعضی بیماریها مثل انسداد روده و مسمومیتهای ناشی از فلزات سنگینی ممکن است با این بیماری اشتباه شوند اما توجه به چگونگی سیر بیماری و عوارض این گونه بیماریها دامپزشک را در تشخیص صحیح بیماری راهنمائی میکند. بیماری در سگهای چاق و مسن بیشتر بوده و همین امر ممکن است از لحاظ تشخیص افتراقی دامپزشک را رهنمون باشد. عدم وجود تریپسین در مدفوع سگ بیمار و اسهال محتوی الیف عضلانی و حالت طبیعی ادرار این بیماری را از دیابت سگها مشخص مینماید.
در این مقاله همه چیز در خصوص بیماری پانکراس سگ بررسی شد.
چهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب آنچه صاحب یک سگ باید بداند است. نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انجام اعمال خودسرانه افراد ندارد.جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد منابع ما به این مقاله مراجعه کنید.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱