جلبک خوار چینی
از عنوان “جلبک خوار چینی” مشخص است چه ماهی ای در این قسمت معرفی میشود اما شاید تعجب کنید و فکر کنید عنوان مطلب چیزی مانند کت، گربه ماهی، کت فیش یا یکی از این اسامی را کم دارد یا نویسنده ان را فراموش کرده است چون بیشتر این ماهی را به عنوان کت فیش میشناسند تا جلبک خوار، اگر با همان نام جلبک خوار هم بشناسند با یک پیشوند کت فیش انها را به خانواده گربه ماهیان نسبت میدهند. البته نمیتوان به این موضوع خرده گرفت زیرا یکی از گونههای مکنده و جلبک خواری فوق العاده است و ما بیشتر در کشور این گونه از ماهیان با چنین رفتاری را به نام کت فیش میشناسیم که البته در همه موارد صحیح نیست.
نام علمی:
Gyrinocheilus aymonieri
نام رایج:
جلبک خوار چینی، لوچ مکنده.
نسبت به رنگ (جلبک خوار طلایی، البینو و…)
خانواده:
Gyrinocheilidae
زیستگاه:
جنوب شرقی اسیا (چین، هند و تایلند)
دمای مناسب:
۲۴ الی ۲۸ درجه سانتیگراد
پ-هاش:
۶ الی ۸
خلق و خو:
صلح جو و ارام است. گاهی به بدن برخی ماهیان بی دست و پا میچسبد و موجب ازار و اذیت انها خواهد شد و در صورتی که این کار به یک عادت تبدیل شود دیگر به هیچ وجه جلوی انها را نمیتوان گرفت و میتوان گفت به موجودی خطرناک و ازار دهنده تبدیل میشود.
شناخت:
جلبک خوار چینی یا لوچ مکنده تنها جنس از خانواده Gyrinocheilidae میباشند و در جنوب شرقی آسیا و در جریانهای تند رودخانههای اب شیرین زندگی میکنند. انها به دلیل ساختار دهان و مکنده بودنشان میتوانند به هر چیزی بچسبند. در تانکهای اب شیرین و گیاهی به عنوان یک جلبک خوار نگهداری میشوند و میتوانند با دهانشان روی گیاهان، شیشهها و هر جسمی چسبیده و ان را تمیز کنند. انها میتوانند در طبیعت تا سی سانتیمتر رشد کنند که برای این گونه میتواند سایز قابل توجه ای باشد اما در اکواریوم های اب شیرین به ندرت به پانزده سانتیمتر میرسند.
میزان محبوبیت:
در بازار نوع معمولی ان کمتر محبوبیت دارد اما نوع طلایی و البینو بسیار رایجتر و محبوبیت بیشتری دارند. مطمئنا اکواریوم دارهای گیاهی از این ماهی به نیکی یاد میکنند و چند تای انها را در اکواریوم گیاهی خود کنار سایر گونههای مکنده برای کنترل جلبک نگهداری میکنند اما نمیتوان گفت این گونه از تمامی جلبکها تغذیه میکند و با داشتن این ماهی دیگر جلبکی در تانک مشاهده نمیشود. به هر حال این گونه در کنار سایر گونههای جلبک خوار میتواند یک گزینه مناسب برای کنترل جلبک در تانک گیاهی محسوب شود.
نظرها درباره خلق و خوی این ماهی متفاوت است به نحوی که برخیها این ماهی را کاملا صلح جو میدانند که حتی به بچه ماهیان نیز اسیبی نمیرسانند. اما برخی دیگر عقیده دارند این ماهی با جا افتادن در اکواریوم و هنگام گرسنگی هر کاری میکند و به جای گیاهان و شیشهها به بدن ماهیان دیگر برای تغذیه میچسبد. تجربه شخصی در نگهداری این گونه نشان داده که انواع طلایی و آالبینو بسیار آرام و صلح جو هستند. و با اکثر ماهیان ریز تا متوسط بدون هیچ مشکلی میسازند. و هیچ گاه رفتاری خشونت آمیز، چسبیدن به بدن سایر ماهیان و… مشاهده نشده است. البته افتخار نگهداری از نوع معمول این گونه را نداشتم و اطلاعاتی در مورد خلق و خوی انها نیز ندارم اما نباید تفاوت چندانی با نوع طلایی یا البینو داشته باشد.
نگهداری:
مطمئنا نگهداری انها در یک تانک گیاهی خالی از لطف نیست و بهترین گزینه برای ماهی نیز چنین تانکی است. انها در اکواریوم های گیاهی مدام به اطراف تانک سرک کشیده و از برگ گیاهان گرفته تا شیشه و هر چه در تانک دارید را پاکسازی میکنند. بهتر است برای انها مخفی گاههایی نیز در نظر بگیرید. به طور مثال شکافهای ایجاد شده توسط کندههای طبیعی یکی از مکانهای دوست داشتنی برای این ماهی است. نگهداری انها کنار ماهیان صلح جو امکان پذیر است. و نمیتوان گفت خوی تهاجمی دارند و کمی عجیب است که در برخی منابع در این مورد صحبت شده است.
شاید اگر خواسته باشیم کمی احتیاط کنیم بهتر است انها را کنار گونههای بدن پهن و بی دست و پا نگهداری نکنیم. به طور مثال نگهداری انها کنار دیسکس و انجل توصیه نمیشود. به هر حال تصمیم با شماست و میتوانید با کنترل این ماهی را کنار هر گونه صلح جویی نیز نگهداری کنید. مطمئنا قرار نیست همه آنها به بدن ماهیان بچسبند و موجب اذیت و ازار ماهیان و نگهدارنده شوند.بهتر است آنها را در دستههای شش تایی به بالا نگهداری کنید. زیرا تعداد کم باعث رقابت شدید و تلف شدن گونههای ضعیف تر خواهد شد. به طور مثال نگهداری دو تا سه تای انها میتواند باعث مرگ ضعیفترها شده و فقط یکی از انها باقی بماند. بنابراین بهتر است از همان ابتدا برای اکواریوم های کوچک یکی و برای اکواریوم های بزرگ بالای شش تا خریداری کنید.
مقاومت و اندازه:
تقریبا میتوان گفت این گونه از ماهیان شرایط مختلف اب را تحمل میکنند. و در صورت نامساعد بودن اب اگر قرار باشد ماهی ای تلف شود انها اخرین ماهی تلف شده در تانک خواهند بود. در برخی منابع ذکر شده است این ماهی به دلیل جثه بزرگ خود میتواند گیاهان را از بین ببرد و بستر کف را نیز بهم بریزد اما تجربه شخصی در این مورد هم نشان داده انها انقدرها بزرگ نمیشوند. به طور مثال در یک تانک متوسط تا بزرگ اب شیرین به کمتر از ۱۵ سانتیمتر میرسند و حقیقتا بزرگترین سایزی که از این ماهی در بازار دیدهام کمتر از ۱۵ سانتیمتر طول داشت و اکثر انها به ندرت به این سایز میرسند.
تغذیه:
انها هر چیزی را میخورند، میتوانید شخصا نیز امتحان کنید. انها از غذای خشک گرفته تا تکهای گوشت، ماهی مرده، جلبک و هر چیزی که قابل مکیدن باشد را به عنوان غذا میخورند. اگر ماهی ای در تانک بمیرد برای شما ان را پاکسازی میکنند. اما همین کار میتواند انها را ترغیب به حمله به ماهیان دیگر کند، بنابراین با این توضیح به هیچ عنوان از غذاهای گوشتی، ماهی و کلا از بافت گوشتی استفاده نکنید. میتوانید از غذای مخصوص گربه ماهیان مکنده که به صورت تجاری عرضه میشوند استفاده کنید.
تکثیر و تشخیص جنسیت:
تقریبا میتوان گفت تشخیص جنسیت انها به سختی امکان پذیر است. و در منابع مختلف روشهایی را بیان کردهاند، که نمیتوان به عنوان یک نگهدارنده خانگی از انها برای تمیز دادن جنسیت بهره برد. به طور مثال تعداد خارهای دور دهان بیشتر نر نسبت به ماده، یا جثه بزرگتر و چاق تر ماده نسبت به نر یا روشهای نه چندان ساده دیگر، به هر حال در صورت تشخیص جنسیت نیز نمیتوان انتظار داشت در اکواریوم تکثیر شوند.
در این مقاله همه چیز در خصوص جلبک خوار چینی مورد بررسی قرار گرفت.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیستر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب راهنمای بهداشت، پرورش و نگهداری ماهیان زینتی است. نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انجام اعمال خودسرانه افراد ندارد.جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد منابع ما به این مقاله مراجعه کنید.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱