کلینیک دامپزشکی روژان
تارگت فیش

تارگت فیش ( بررسی گونه های مختلف ماهیان زینتی)

تارگت فیش

تارگت فیش یا سوف هلالی یا ببرماهی یا هر اسمی که به این ماهی لقب می‌دهند جزو دسته ماهیان اب شور، شیرین و لب شور هستند. تعجب نکنید زیرا که این ماهی به اصطلاح “دریا کوچ” است یعنی در اب شیرین زندگی می‌کند ولی برای تخم ریزی و تولید مثل به دریا (اب شور) مهاجرت می‌کند و به راحتی می‌توان در هر ابی اعم از شور یا شیرین نگهداری شود. بهترین ماهیان جهت نگهداری با این ماهی را می‌توان ماهیان اب لب شور مانند اسکات، مونو، تیر انداز و از این قبیل ماهیان نام برد. البته نگهداری این ماهی با سایر ماهیان نیز امکان پذیر است.

شناخت:

نام علمی این ماهی Terapon jarbua است. نام جنس ماهی تارگت فیش از دو واژه یونانی “Tera” به معنی ” چیز عجیب و غریب ” و “pontios”به معنی “دریایی” گرفته شده. به درستی معلوم نیست که چرا این ماهیان را ماهی “شگفت آور دریایی” نامیده‌اند؟ یک دلیل شاید این است که آن‌ها قادر به ایجاد صدا هستند و برای همین به آن‌ها Grunts یا ماهیان غرغرو یا خرناس کش هم می‌گویند. این ماهی در راسته سوف ماهی شکلان و در خانواده Terapontidae جای دارد. البته گاهی این خانواده را Teraponidae و Theraponidae یا Therapontidae می‌نامند.

این خانواده بیش از ۱۶ جنس و ۴۵ گونه را در خود جای داده است. خانواده تراپونتیده را در فارسی یلّی ماهیان می‌نامند. دست کم ۴ گونه از این ماهیان در خلیج همیشه فارس وجود دارند که این گونه آکوآریومی هم از آن جمله است! این ماهیان مورد استفاده خوراکی انسان قرار می‌گیرند و گوشت بسیار خوش مزه‌ای دارند.
این ماهی دارای نام‌های علمی گوناگونیست. در انگلیسی آن را Crescent perch یا سوف هلالی و jarbua terapon می‌نامند. نام دیگر آن‌ها Grunt یا غرغرو است. در فارسی به آن یلّی خط کمانی می‌گویند. نامی که بیشتر از همه در آکوآریوم فروشی‌های خارجی برای این ماهی استفاده می‌شود Target fish یا “هدف ماهی” است. زیرا همان گونه که پیش‌تر خواندید در هر طرف این ماهی ۳ کمان افقی وجود دارد که اگر از بالا به ماهی نگاه کنیم شبیه هدف (Target) نشانه گیری می‌شود. همچنین روی باله پشتی این ماهی لکه یا خال سیاهی وجود دارد که نقطه مرکز هدف را به یاد می‌آورد

رنگ آمیزی:

در نخستین نگاه این ماهی یک ماهی سیاه و سفید به نظر می‌آید. ولی اگر نور پردازی آکوآریوم مناسب باشد می‌توان جلای نقره‌ای زیبای ماهی را مشاهده کرد. در هر سوی بدن این ماهی ۳ (یا گاهی ۴) خط کمانی شکل افقی سیاه دیده می‌شود که به طرف پایین انحنا دارند و امتداد خط سوم از میان باله دمی می‌گذرد. در نمونه‌های بزرگ، رنگ این کمان‌ها به قهوه‌ای و طلایی متمایل می‌شود. باله دمی دارای سه خط افقی سیاه بوده و بخش بالایی دم این ماهی نیز دارای لکه سیاهی است. چشم این ماهی نیز دارای جلای زریّن است.

ویژگی‌های زیستی:

این ماهی می‌تواند در آب شور و لب شور و شیرین زندگی کند. در اصل یک ماهی کاتادرموس (Catadromous) یا دریا کوچ است، یعنی در آب شیرین زیست می‌کند ولی برای تولید مثل و تخم ریزی باید به دریا (آب شور) مهاجرت کند. نوزادان در دریا از تخم خارج می‌شوند و پس زمانی که کمی رشد کردند به آب شیرین و نواحی ساحلی مهاجرت می‌کنند. نمونه‌های بالغ را می‌توان در دسته‌های کوچک در دهانه رودخانه‌ها صید نمود. درازای کل این ماهی به ۳۴ سانتی متر می‌رسد گو اینکه در آبزی دان تا به این اندازه رشد نمی‌کند.

خوراک آن‌ها در اکوسیستم طبیعی بیشتر از ماهیان، حشرات و بی مهرگان لابه لای ماسه‌ها و سنگ‌ها است. به بیان دیگر گوشت خوار هستند. دمای مناسب برای نگهداری این ماهیان ۲۶ تا ۲۸ درجه سانتی گراد است و آب نسبتا قلیایی (پی اچ بیش از ۷) برایش مناسب تر است. دارای دندان‌های پرزی شکل در دهان است و بر روی استخوان‌های تیغه‌ای (Vomer) و کام هم دارای دندان است که با افزایش سن ماهی خواهند افتاد! بر روی سرپوش آبششی یِلّی ماهی خط کمانی خار بزرگی دیده می‌شود. دارای خط جانبی کاملی است و فلس‌های روی خط جانبی این ماهی از فلس‌های سایر نقاط بدن کوچک‌ترند.

نگهداری:

بهتر است که نمونه‌های جوان این ماهی را به صورت گروهی نگهداری کنید. این کار علاوه بر افزودن بر جلوه زیبای حرکت دسته جمعی ماهیان، باعث می‌شود که ماهیان احساس امنیت بیشتری کنند و رشد و تغذیه آن‌ها نیز بهینه شود. از طرفی رشد این ماهی نسبتا سریع بوده و تحرک ماهی زیاد است پس مخزن‌های کوچک برای این ماهیان چندان مناسب نیستند. تارگت فیش‌ها غذای خود را هم از ستون آب می‌گیرند و هم در لا به لای سنگ‌های کف آبزی دان به جستجوی خوراک می‌پردازند. امروزه این ماهی از نظر پذیرش خوراک، بیشتر غذاهای ماهیان آکوآریومی را می‌پسندد.

ولی باید توجه نمود که چون علاقه‌اش به غذاهای گوشتی بیشتر است، بهتر است که این ماهی را با غذاهای مخصوص سیکلید ها تغذیه کنیم. همچنین کرم خونی منجمد شده نیز از انتخاب‌های مناسب دیگر برای این ماهی است. غذاهای زنده نیز می‌تواند رشد و سلامت و تولید مثل ماهی شما را تضمین کند. نمونه‌های کوچک را می‌توان با گوپی و بزرگ‌ترها را با گلد فیش‌های کوچک تغذیه نمود و همچنین می‌توان از انواع کرم‌ها و حشرات سود جست. همچنین استفاده از غذاهای مخصوص ماهیان آب شور شرکت تترا یا Tetra marine نیز ویتامین‌های مورد نیاز این ماهی را فراهم می‌کند.

گربه ماهیان (همه چیز درخصوص انواع نژاد های آن )
ادامه مطلب

مخزن مناسب:

این ماهی آب شور، شیرین و لب شور را تحمل می‌کند و در واقع می‌توان آن را در هر آبزی دانی که ماهیان دیگر در آن زنده می‌مانند نگه داری نمود! یک پیشنهاد برای تهیه آب مناسب برای نگه داری این ماهی حاکی از افزودن ۲ تا ۳ قاشق چایی خوری (Teaspoon) از نمک دریا در هر گالن آب است. (هر گالن برابر ۸/۳ لیتر است).

اگر آبی که برای پر نمودن آبزی دان خود از آن استفاده می‌کنید سبک یا اسیدی است، بهتر است که آن را قلیایی کنید. یک راه ساده برای قلیایی نمودن آب؛ اضافه کردن تکه‌های صدف‌ها و مرجان‌ها (مثل اجزاء ساحل جزیره زیبای کیش) یا مواد دارای دولومیت (Dolomite) به بستر آبزی دان است؛ و راه دیگر استفاده از مواد شیمیایی مخصوص کنترل آب آکوآریوم است. یکی از بهترین مواد موجود در بازار محصولی از شرکت تترا با نام  TetraAqua pH/KH Plus  است. این محلول شیمیایی هم در آبزی دان های آب شور قابل استفاده است و هم آب شیرین.

تولید مثل:

در مورد گوناگونی‌های بین دو جنس نر و ماده در این گونه اطلاع دقیقی در دست نیست. سن بلوغ آن را در منابع گوناگون بین ۵/۱ سال تا ۴ سال ذکر کرده‌اند. آنچه روشن است این است که تولید مثل این ماهی در آب شور صورت می‌گیرد و انتقال ماهی از آب شور به شیرین و برعکس می‌تواند در تحریک آن به تخم ریزی مفید باشد نکته دیگر این است که بچه‌های ماهی تارگت فیش دارای خوی همنوع خواری بوده و باید به این نکته توجه نمود. داده‌های بیشتری تاکنون گزارش نشده است

دکوراسیون مناسب:

از آنجا که این ماهیان معمولا در مناطق مصبی و بوم سازگان هایی چون جنگل‌های حرّا زیست می‌کنند، پس بهتر است که در آبزی دان آن‌ها از چوب‌های زیر آبی با ریشه‌های فراوان استفاده کنید. همچنین به عنوان گیاه مناسب، می‌توانید از گیاه Vallisneria (گندمی) سود ببرید. خوبی این گیاه در این است که مقدار کم نمک آب را تاب می‌آورد. برای کف مخزن، هم می‌توان از ماسه استفاده کرد و هم از سنگ‌های ویژه کف آکوآریوم و می‌توان خرده صدف‌ها را نیز به آن افزود.

سازگاری:

مخزنی‌های مناسب برای ماهی تارگت فیش یا یلّی ماهی خط کمانی، عبارتند از ماهیان آکوآریوم های آب لب شور مانند ماهی اسکات، ماهی منو (آنجل مونو) ماهی کمان دار (تیر انداز) و از این قبیل. به غیر از این‌ها می‌توان این ماهی را در کنار بیشتر سیچلایدها یا کت فیش‌ها نگهداری نمود. ولی نباید فراموش کرد که تارگت فیش ماهیان کوچک‌تر از خود را نوش جان می‌کند.

از این گذشته اگر تصمیم دارید که از گیاهان طبیعی در آبزی دان خود استفاده کنید، گونه‌های گیاه خوار را (اصطلاحا) به مخزن خود معرفی نکنید.

 

اطلاعاتی  دیگری در مورد همین ماهی:

ببر ماهی‌ها

خانواده تراپونیده (Theraponidae)

ببر ماهی‌ها جزو ماهی‌های سوف مانند هستند که شکل ظاهری آن‌ها شباهت زیادی به گرانت ها (Grunts) و اسنپرها (Snappers) دارد. در این خانواده علاوه بر گونه‌های دریایی، تعدادی مخصوص آب شیرین نیز وجود دارند. به علاوه برخی از گونه‌ها بدون داشتن مشکلی، می‌توانند به میل خود از آب شیرین به آب شور و برعکس وارد شوند. بیشتر ببرماهی ها در آب‌های استوایی زندگی می‌کنند. این ماهی‌ها کلا گوشت خوارند.
روی سر پوش آبششی آن‌ها دو زائده خاری قابل توجه وجود دارد. همچنین استخوان جلیی سرپوش آبششی دندانه دار است. باله پشتی آن‌ها دو قسمتی ولی متصل به یکدیگر است و دارای ۱۲ تا ۱۳ عدد شعاع است.
طول آن‌ها معمولا به ۳۰ سانتی متر یا کمتر می‌رسد. انواع دریایی آن‌ها به عنوان خوراکی، از مرغوبیت زیادی برخوردار نیست ولی نمونه‌های آب شیرین آن خوشمزه بود و اکثرا در بازارهای ماهی پیدا می‌شوند. از گونه‌های مختلف این خانواده فقط یک نوع به شرح زیر به آکواریوم‌های خانگی راه پیدا کرد:

نام علمی:

Therapon jabua

نام عمومی:

ببرماهی، سوف هلالی، تارگت فیش، یلّی خط کمانی

گسترش:

سواحل شرقی آفریقا، دریای سرخ تا چین، هند و چین.

ملاحظات:

نام عمومی این ماهی از طرح بدن آن گرفته شده است.

بدن سفید آن دارای نوارهای سیاه هلال مانندی است که مرکز آن‌ها

در طرف پایین بدن است. معمولا در آب‌های ساحلی و نیز خوره‌ای ساحلی یافت می‌شود. برای این ماهی آب شور یا شیرین تفاوتی ندارد.

اندازه:

طول آن در اکواریم تا ۲۵ سانتی متر می‌رسد.

 

 

 

 

در این مقاله همه چیز در خصوص تارگت فیش یا ببر ماهی مورد بررسی قرار گرفت.

جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.

 

 

 

 

تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب راهنمای بهداشت، پرورش و نگهداری ماهیان زینتی است. نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انجام اعمال خودسرانه افراد ندارد.جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد منابع ما به این مقاله مراجعه کنید.

 

 

 

بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟

 

کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱