در این مقاله همه چیز در خصوص ساخت آکواریوم بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
ساخت آکواریوم
پس از انتخاب ضخامت مناسب شیشههای آکواریوم بایستی نسبت به برش شیشهها اقدام نمود. برای این کار از الماس شیشه بری و متر فلزی بایستی استفاده کرد. از آنجا که برش شیشه جهت آکواریوم دقت و ظرافت زیادی میطلبد میتوانید برش شیشهها را به شیشه بری ماهر بسپارید زیرا هر میلی متر اختلاف برش در طول باعث ایجاد فضای خالی بین شیشهها برای چسباندن میشود و این ممکن است در زمان پر آب شدن آکواریوم باعث از هم گسیختگی شیشهها شود.
تقریباً برای یک آکواریوم کوچک شیشه های به قطر ۶ یا ۸ میل مناسب است. برای کف هم شیشه ۱۰ میل. اما هر چه اضلاع بالاتر می رود (علی الخصوص ارتفاع) بر قطر شیشه هم افزوده می شود. همیشه برای اینکه آکواریوم پایداری داشته باشید ارتفاع را نصف یا کمتر از نصف طول محاسبه کنید. قطر هم با توجه به فضای آزادی که در اختیار ماهیان می دهید بین ۲۰ تا ۴۰ سانتی متر در نظر بگیرید. با کمک جدول زیر می توان به حدود قطر شیشه ها دست یافت. {این جدول برای یک آکواریوم بدون پل و تسمه تنظیم شده}:
پل و تسمه چیست؟
پل و تسمه برای یک آکواریوم حکم ریسمان نجات را دارد اما نهایتاً تا ۲۵ درصد!
به یک قطعه شیشه با ضخامت هم ارز یا اندکی بیشتر از دیواره های جانبی آکواریوم که طول آن به اندازه عرض آکواریوم و عرض آن به اندازه یک پنجم تا یک سوم طول آکواریوم است، پل گفته می شود. معمولاً در تانک های (مخزن آکواریوم=تانک) زیر ۵۰ سانتی متر طول نیازی به پل نیست و در آکواریوم های بین ۶۰ تا ۱۰۰ سانتی متر یک پل و بین ۱۱۰ تا ۱۷۰ دو پل و بالاتر از آن نیز تا ۲۵۰ سانتی متر ۳ پل نیاز است.
پل دو نوع است، پل بالایی که متداول تر و در چشم تر است و پل کف یا پل پایینی که در زیر شنهای کف خود را مخفی می کند. بسته به ضخامت شیشه و ارتفاع می توان تا ۲۰ و نهایتاً تا ۲۵ درصد از جدول شیشه ها تخطی کرد و به جای آن از پل استفاده کرد. به یاد داشته باشید که پل و تسمه همزمان با ساخت آکواریوم نصب می شود و در غیر این صورت ارزش زیادی ندارد.
پل و تسمه به حدی در آکواریوم های بزرگ اهمیت دارند که در حالت کلی، زمانی که فشار به آکواریوم زیاد می شود باید ابتدا پل و تسمه ها بشکنند. پل باید از داخل نصب گردد و از نصب آن روی آکواریوم خودداری کنید. (گاهاً فروشندگان روی آکواریوم نصب می کنند که چون در آینده به مشکلات زیادی برخورد خواهند نمود با ادعاهای فضایی(!) خودشان را تبرئه می کنند).
تسمه چیست؟
تسمه هم ۴ قطعه شیشه در کنار هم که در دور تا دور تانک را می گیرد. هم در کف و هم بالا می توان تعبیه نمود. شکل زیر کاملاً گویاست.
ابعاد شیشههای مورد نیاز برای اضلاع مختلف آکواریوم به این گونه است که شیشه کف با ضخامت بیشتر باید به همان سایز آکواریوم هدف بریده شود. شیشههای دور تا دور هر کدام به طول آکواریوم نهایی منهای ضخامت شیشه موردنیاز برش شود، این کار به خاطر همپوشانی شیشهها در زوایای آکواریوم است تا میزان تحمل فشار آب را بیشتر نماید. به عنوان مثال اگر میخواهید آکواریومی به ابعاد ۴۰×۳۰×۶۰ با شیشه ۶ میل درست کنید میبایست شیشه کف را به ابعاد ۳۰×۶۰ برش بدهید، شیشههای عقب و جلو را به ابعاد ۴۰×۴/۵۹ و شیشههای کناری را به ابعاد ۴۰×۴/۲۹ برش دهید. پس از برش شیشهها برای اینکه لبههای شیشه بریده شده باعث ایجاد زخم یا جراحات پوستی نشود بهتر است با “سنگ نفت” اصطلاحا “دیاموند” یا الماس کوب شود. با این کار تیزی لبههای شیشه گرفته میشود بدون اینکه اختلافی در ابعاد برش پیش بیاید.
چسباندن شیشه ها:
برای چسباندن شیشهها از چسب سیلیکون مخصوص شیشه استفاده میشود که به وسیله دستگاه پمپ تفنگی تزریق میشود. (باید حتماً آنتی باکتریال باشد- چسب هایی مانند سیستا تولید آلمان بسیار مناسب اند) مقدار سیلیکون چسب با قدرت ان رابطه مستقیم دارد و هر چه درصد سیلیکون افزوده شود، مقاومت آن بیشتر است. سطحی را که برای قراردادن شیشه کف روی آن و چسباندن شیشهها استفاده میکنید باید صاف و نرم باشد. روی سطح میز میتوانید از موکت یا پتوی مستعمل استفاده کنید. شیشه کف را روی پتو قرار دهید. یک شیشه طولی را لب به لب شیشه کف به نحوی قرار دهید که از گوشه دیگر تا لبه فاصله ایجاد شود. در همین حال که شیشه را ایستاده نگه داشتهاید وجه تماس را با حداقل ۲ نوار چسب باریک به هم به چسبانید.
سپس؛
شیشه عرضی را ایستاده در کنار لبه سمت چپ قرار داده و آن را نیز با نوار چسب به کف و شیشه طولی که قبلا چسباندهاید چسب بزنید. در این حال با رها کردن شیشهها سه شیشه به هم وصل شده و نخواهد افتاد. در ادامه دو شیشه دیگر را نیز به همین شکل وصل کنید. قوطی چسب شیشه را در پمپ قرار دهید. درب آن را با تیغ برش دهید تا با نصب در پوش تزریق قابلیت استفاده را پیدا کند. با فشار آهسته به ماشه پمپ، چسب را درست در زاویه بین دو شیشه تزریق نمایید.
تمیزکاری:
تمیزی کار بسیار مهم است که چسب فقط در گوشه ریخته شد. و زیرا در صورتی که چسب به جای دیگر بریزد قابل تمیز کردن نیست. مگر زمانی که چسب خشک شده باشد. پس از تزریق چسب انگشتان خود را با آب نمناک کنید. (اگر تازه کار هستید، در این مورد بهتر است از مایع ظرفشویی استفاده کنید) و روی چسب تزریق شده بکشید. تا هم اینکه چسب به انگشتتان نچسبد هم چسب کاملا در محل درز دو شیشه داخل شود. در مورد آکواریومهای بزرگ که تجربه بالایی برای ساخت میطلبد. از کاردک برای پر کردن درز شیشهها استفاده میشود، چون فشار زیاد آب نیازمند استفاده از چسب بیشتری است.
ابعاد آکواریوم:
آکواریومهای بالای ۸۰ سانتی متر قطعاً نیاز به قید (پل) دارد. در آکواریومهای بالای ۵/۱ متر طــول، در نزدیک کف آکواریوم نیز پل تعبیه میشود. (این یک تجربه است و نه قانون) در زمان فشار دادن چسب در درز شیشهها دقت کنید. که لبه بازی باقی نماند تا با آب گیری آکواریوم نشت آب پیش نیاید. در زمان جسبانیدن باید حتماً شیشه ها به دیواره بچسبند و حبابی باقی نماند. بسته به قطر چسب باید بین ۴۸ تا ۷۲ ساعت بماند تا کاملاً خشک شود. روش چسب کاری ساده است. ابتدا کف و یکی از دیواره های بلند، سپس یکی از شیشه های قطری و بعد دیواره کناری بعدی و در نهایت دیواره انتهایی.
ابتدا یک طرف را چسب بزنید و سپس با کمک چسب نواری معمولی که دیواره را نگه داشتید، بعدی را بچسبانید. دقت کنید که حتما از دستکش و فرد کمکی استفاده نمایید. (این مورد ضروری ست و به عنوان یک مورد ساده به آن نگاه نکنید.) پس از پایان چسب کاری بایستی آکواریوم را ترجیحا ثابت نگه داشت یا نهایتا از کف به آهستگی بلند کرده و در گوشهای گذاشت تا کاملا خشک شود. مدت زمان لازم برای تکمیل خشک شدن کامل آکواریوم با چسب با قطر اندک، ۲۴ ساعت است. قبل از اینکه بخواهید آکواریوم را نصب کنید باید از سالم بودن آن مطمئن شوید به این منظور مقداری آب در کف آکواریوم ریخته و با گرداندن آب در تمام گوشهها از نشت نکردن آب از گوشهها مطمئن شوید.
در این مقاله همه چیز در خصوص ساخت آکواریوم بررسی شد.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.
بهترین کیلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کیلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱