گلدفیش ها
شکل آیرودینامیکی ماهی قرمز معمولی به خوبی برای شنا کردن در آب طراحی شده است. تکثیر انتخابی گلدفیش های زینتی منتج به تولید ماهیانی با بدن چاقتر و کمتر آیرودینامیکی میشود. برای همین بسیاری از نژادهای زینتی شنا گرانی نسبتا ضعیف هستند. یک شاخص ویژه گلدفیش تعداد ۲۷-۳۷ فلس در طول خط جانبی پهلوهای بدن است.
معروفترین واریته های آن عبارتاند از:
۱-ماهی قرمز حوض: مشابه ماهی کپور است. با بالههای ساده و کوتاه به رنگ قرمز.
۲-کالیکو: ترکیبی از رنگهای سفید، قرمز، و خالهای سیاه دارد.
۳-ریوکین: ماهی کوچک با قوزی در قسمت پشت سر با فلسهای متالیک و بالههای بلند است.
۴- به لک مور: رنگ سیاه تیره با چشمهای بیرون زده از حدقه است.
۵-ردکپ: دم بلند و چادری با رنگ بدن یکدست سفید و تاج قرمز، به کلاه قرمزی معروف است.
۶-کله شیری: تاج تمام سر را پوشانده، بدن کوتاه و چاق، بالهها کوتاه و باله مخرجی دو بل، فاقد باله پشتی است. رنچو نوع توسعه یافته کله شیری است که دم خیلی به پایین برگشته و یک باله پشتی ندارد.
۷-اوراندا: تاج گوشتی تمام سر را پوشانده، دارای باله پشتی است. به اشتباه به آن کله شیری میگویند.
۸-گل کوکبی: از نظر شکل شبیه کله شیری است. میتواند دارای باله پشتی یا بدون آن باشد. به غیر از کلاهک، بین سوراخهای بینی ا ش در هر طرف برآمدگیهای گوشتالودی از هم جدا دارد. در برخی از آنها این برآمدگیها تا پایین دهان ادامه دارد.
۹-فلس مرواریدی: نژادی با بدن کروی و فلسهای گنبدی شکل است که به سرما حساس است در سالنهای تکثیر باید در دمای حداقل ۱۸ درجه باشد. نیاز اکسیژنی بالایی داشته و در تراکم بالا دچار مشکل میشود.
۱۰-چشم حبابی: زیر هر چشم کیسه بزرگ پر از مایع است که با شنا کردن ماهی حرکت میکند. صخرههای لبه تیز و تزیینات میتواند به راحتی به کیسههای حبابی آسیب برساند.
آناتومی گلدفیش:
در بهترین شرایط یک گلدفیش استاندارد با تعویضهای مرتب آب (هفتهای یک چهارم) و تغذیه با کیفیت دوبار در روز میتواند ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر رشد کند. گلدفیش ها سیگنال شیمیایی که رشدشان را کنترل میکند، آزاد میکنند. اگر این سیگنالها با مقادیر زیاد آب رقیق نشوند رشد را محدود میکنند.
اغلب گلدفیش ها طی سال دومشان بالغ میشوند. ماهیان بالای ۴-۵ سال برای تکثیر مناسب نیستاند. در تکثیر در محیط آکواریوم پس از رسیدگی جنسی مولدین به طور معمول هر ماه میتوانید اقدام به تکثیر نمایید. در فصل تکثیر بدن ماهی ماده حالتی مدور به خود میگیرد، همچنین برآمدگیهای کوچک به نام تکمه لذت یا لباس عروسی بر روی سر و آبشش ماهی نــر نقش میبندد. این عمل به نر برای تماس با جنس ماده حالتی زبر میدهد و این برجستگی را برای مالیدن به ماده طی جفت گیری به کار خواهد بست. جنسیت گلدفیش را از رفتارش در زمان تخم ریزش نیز میتوان مشخص کرد. نر فعالانه ماده را برای چند روز قبل از آغاز تخم ریزی تعقیب خواهد کرد.
تغذیه مولدین:
به ازاء هر مولد ماده ۲ مولد نر باید جهت تکثیر آماده باشند. بهتر است نرها و مادهها را در مخازن مجزا نگه داری کرد تا از تخم ریزی ناخواسته جلوگیری شود. مولدین باید رنگ آمیزی خوبی نشان داده باشند و به طور عادی شنا کنند. تغذیه امری مهم در رسیدگی مولدین است. چند هفته قبل از تکثیر ماهیان نیازمند رژیم بالانس شدهای از غذای زنده مانند کرم خاکی و کرم خونی هستند. آکواریومی به ابعاد ۴۰×۳۰×۵۰ حداقل سایز مناسب جهت تکثیر گلدفیش است. مخازن عمیق تر به نسبت مخازن کم عمق تر برای تکثیر مناسبترند.
آکواریوم را در جایی که در ساعات ابتدایی صبح قدری نور خورشید دریافت میکند قرار دهید. مخزن را از تابش کامل نور دور نگه دارید. پوشاندن کف با سنگریزه ضروری نیست اما وجود چند شاخه از گیاهان دارای برگهای نرم الزامی است. چون تخم این ماهیان فیتوفیل، چسبنده به گیاه هستند. گیاهان را در گلدانهای کوچک به کارید. یک یا دو فیلتر اسفنجی برقرار کرده و در پوشی برای آکواریوم فراهم کنید. در ابتدا آنها را با تکهای شیشه از هم جدا کنید. در غروب عمق آب را تا حدود ۵/۱۲ سانتی متر کاهش دهید و دیواره جدا کننده را بردارید.
تخم ریزی گلدفیش:
تخم ریزی باید صبح روز بعد رخ دهد. در غیر این صورت ماهیها را برای چند روز کنار هم گذاشته و اگر باز هم تخم ریزی نکردند مجددا مخزن را پر آب کرده و دیواره نصب کنید. وقتی ماهیان تمایل به تخم ریزی را نشان دهند میتوانید پس از ۷-۱۰ روز بعد همین مراحل را تکرار کنید. کاهش دمای آب به میزان ۲-۳ درجه میتواند اثری تحریک کننده داشته باشد به ویژه اگر با کم کردن آب چند تکه یخ نیز اضافه نمایید. پس از تخم ریزی، تخمها به صورت گلولههای ژلهای پراکنده در میان گیاهان مشاهده میشوند.
ماهیان مولد تمایل زیادی به خوردن تخمها دارند از این رو باید بلافاصله به مخزن دیگری انتقال داده شوند. یک مولد ماده میتواند در هر بار تخم ریزی چندصد تخم تولید کند. اگر مولد ماده با رژیم غذایی مقوی و به دور از مزاحمتهای ماهیان نر باشد میتواند طی یک ماه چند بار تخم ریزی کند.
روش دیگر؛
تکثیر مصنوعی است. به این صورت که پس از آماده سازی مولدین که با پروتئین بالا و دمای بالا با هوا دهی همراه بوده، مولد را با دو انگشت در امتداد شکم به طرف مخرج فشار داده و ماهی را به پاشیدن تخم و اسپرم وادار میکنیم.
این عمل در یک مخزن ۲ لیتری با آب تمیز و پر اکسیژن انجام میشود و برای هر مولد ماده، دو نر در نظر گرفته میشود. دقت کنید اسپرمها تنها ۲- ۳ دقیقه زنده خواهند ماند برای همین باید سریعا نسبت به تخم کشی از ماده اقدام نمایید. اگر از الیاف تخم ریزی (ساخته شده از رشتههای پشمی نایلونی) استفاده کردهاید آب مخزن را تعویض کنید اما اگر از گیاه طبیعی استفاده نمودهاید میتوانید با هوا دهی بالا به پرورش تخمها ادامه دهید. تخمهای لقاح نیافته به سرعت سفید خواهند شد و کم کم کپک خواهد بست.
مقایسه روش های بارور کردن :
درصد بالای تخمهای بارور شده در روش مصنوعی نسبت به روش تکثیر طبیعی مشهود خواهد بود. به محض انتقال مولدین جهت ایجاد دمای مطلوب ۱۸-۲۰ بخاری ترموستات دار را روشن نموده عمق آب را ۵/۱۲ سانتیمتر نگه داشته و اکسیژن دهی خوب به همراه فیلتراسیون آرام را تدارک به بینید. تخمها پس از ۴- ۵ روز هچ شوند. در دماهای پایینتر رشد کندتر خواهد بود و افزایش احتمال قارچ زدگی را نیز خواهید داشت.
تقریبا ۴۸ ساعت بعد از هچ شدن، لاروها بدون تغذیه در مخزن آویزان خواهند ماند تا کیسه زرده را جذب کنند. پس از آن باید تغذیه با مواد گوشتی کوچک و همچنین خیلی نرم را آغاز کرد. توجه داشته باشید که تغذیه را در هفته اول با آب سبز آغاز و ۲ هفته ادامه یابد. به علاوه میتوانید لاروها را با زرده تخم مرغ آب پز رنده شده و یا شیر خشک تغذیه کنید. با مصرف غذاهای گوشتی به مقدار کم اما در دفعات بالا میتوانید از پر بودن شکم بچه ماهیان اطمینان یابید.
به هر حال از تغذیه بیش از حد جلوگیری نمایید. پس از گذشت ۲ هفته میتوانید حجم آب را بالا ببرید. تا ۳-۴ هفته پس از تخم گشایی میتوانید لاروها را با غذای پودری شده و پولکیهایی با درصد پروتئین بالا تغذیه کنید. در ۶ ماهگی ماهیها باید به حدود ۵ تا ۶ سانتیمتری برسند. همیشه به خاطر بسپارید که ذخایر مولدین را از میان ماهیهایی را انتخاب نمایید که زودتر از باقی افراد تغییر رنگ دادهاند.
در این مقاله همه چیز درخصوص گلدفیش بررسی شده است.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.
بهترین کیلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کیلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱