در این مقاله همه چیز در خصوص بیماری های چشم سگ و گربه (کونژکتویت، کراتیت، التهاب عنبیه (Iritis)، گلوکوم، کاتاراکت) بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
بیماریهای چشم در سگ و گربه صرف نظر از اهمیت آن از لحاظ از بین رفتن احتمالی قدرت دید به لحاظ نقش چشمان زیبا خوش حالت در زیبائی دام حائز اهمیت است در مسابقات زیبائی که به منظور گزیدن سگها و گربههای قشنگ تشکیل میدهند حالت و جذبه و گویائی چشم امتیاز قابل ملاحظهای محسوب میشود.
کونژکتویت
التهاب نسج ملتحمه چشم را Conjunctivitisنامند.
عوامل مولده بیماری عبارتند از میکروبها و ویروسهای مختلف این عارضه ممکن است اولیه و یا ثانویه یعنی متعاقب بیماریهای عفونی حادث شود. تورم و سرخی ملتحمه چشم و جمع شدن چرک در گوشه چشم در اثر میکروبهای مختلف ایجاد میشود. در بعضی مواقع ورود گرد و غبار و اجسام خارجی در
چشم ایجاد کونژکتویت مینماید. بعضی انگلها مثل Thelazia califoriensis در چشم سگها ایجاد کونژکتویت مینماید. سگهای مبتلا چشم خود را به اجسام مختلف میمالند و در نتیجه التهاب چشم را سبب میشوند.
درمان کونژکتویت عفونی براساس شستشوی چشم با یک محلول ضدعفونی مناسب و تجویز آنتی بیوتیکهای مؤثر و مواظبتهای بهداشتی استوار است.
Sodium Sulfacetamid یا محلول چشمی Sulfathiazoleپنج درصد در کونژکتویتهای ویروسی به عنوان بهترین داروهای مؤثر شناخته شدهاند.
در حساسیتهای چشمی و کونژکتویت چرکین تجویز قطره Isoptocetamidپانزده درصد روزی ۶ دفعه هر دفعه ۲ یا ۳ قطره در چشم نافع است. در گربه کونژکتویت به شکل ادماتوز و حالت متورم مشاهده میشود و در مواردی سرخی مخملکی شکل پلک چشم توجه دامپزشک را جلب میکند در این گونه موارد تجویز پماد چشمی ۲۵/۰ درصد Combisonبا نتایج درمانی قابل ملاحظهای همراه بوده است.
مواظبتهای بهداشتی از سگ و گربه حائز اهمیت است و بدین منظور لازم است دام بیمار را در محلی تاریک و آرام نگهداری نموده و هرچند وقت یک بار با پنبه آغشته به اسیدبوریک چشم دام را شستشو داد.
استفاده از مواد antihistamineاز طریق خوراکی و تزریقی به منظور از بین بردن حساسیتهای موجود توصیه میشود. استفاده از قطره استریل چشمی Collyre iodore Calcique P.O.Sدر مواردی که عفونت اولیه باشد تجویز میشود.
کراتیت
التهاب قرنیه را کراتیت (keratitis) نامند.
این عارضه ممکن است سطحی (Superficial) یا درفضاهای داخلی نسوج همبند ظریف (interstitial) یا قرحهای (ulcerative) باشد.
۱- کراتیت سطحی این عارضه در اثر نفوذ عناصر خارجی در سطح قرنیه حادث میشود و بر اثر نفوذ عفونت به قسمتهای سطحی قرنیه کراتیت سطحی بوجود میآید. در اثر کمبود ویتامین Aعوارضی نظیر کراتیت سطحی حادث میشود. این بیماری در سگهای پشمالو و چشم درشت بیشتر از سگهای دیگر مشاهده میشود و معمولاً یک طرفی است.
۲- کراتیت نسوج همیند ظریف – متعاقب بیماریهای ژوناژ و تورم کبد عفونی سگها حادث میشود. این عارضه در سگهای جوان بیشتر مشاهده میشود و اغلب دو طرفی است. ابتدا در نسوج همبند ظریف به طور مختصر ایجاد میشود و بعد در اثر پیشرفت عفونت تمام قرنیه را فرا میگیرد. در سگهای شکاری که در اراضی جنگلی به دنبال شکار میدوند و در گربههایی که در محلهای مرطوب و کثیف به سر میبرند این بیماری بیشتر مشاهده میشود و مهمترین علامت این عارضه ترس از نور است.
۳- کراتیتهای قرحهای – از علائم مشخصه این عارضه هجوم الدمی مخاطات چشم و جمع شدن ترشحات چرکین در گوشه چشم میباشد و مویرگهای چشم هجوم الدمی میشود این عارضه ممکن است در عرض ۲ یا ۴ هفته خود به خود بهبود یابد. در بعضی موارد التهاب مزمن قرنیه و نسج ملتحمه چشم Chronic Keratoconj Unctivitis حادث میشود و این عارضه بیشتر در اثر جمع شدن پیگمانهای
مختلف در چشم بوجود میآید.
درمان:
هرگاه بیمار در محلی تاریک نگاهداری شود در این صورت موفقیت بیشتری در امر درمان به دست میآید. استفاده از کمپرس آب گرم در موضع توصیه شده است. ترشحات چرکین موجود در چشم را بایستی با تجویز محلول ۳% بیکربنات دو سود خارج نمود.
تجویز قطره چشمی Atropine %1 (P.O.S) روزی ۲ مرتبه نافع است برای برطرف کردن اسپاسمهای مژگان و اتصال پیوستگی ناهنجار احتمالی (Synechia) عنبیه به قرنیه در جلو یا به کپسول عدسی در عقب استعمال مواد آنتی بیوتیک مثل قطره چشمی Sulfacetamidو Chloramphenincolو پماد چشمی Bacitracinنافع است.
استفاده از قطره چشمی Ciprofloxacine 0.3% و قطره چشمی Gentamicinیا نتایج خوبی همراه بوده است.
تزریق شیر استریل در زیر جلد به علت شوک حاصله در سگ نتایج خوبی داده است استفاده از ویتامینهای Aو Dو B. Complixتوصیه شده است. در کراتینهای مزن استفاده از اشعه Xو اخیراً اشعه βاز طریق استعمال مواد رادیواکتیو مثل استرنسبوم توسط دامپزشکان آمریکائی عمل شده و نتایج نیکوئی در برداشته است عمل مواد رادیواکتیو عبارتست از تخریب مویرگهای خونی که در اعمال قرنیه وظیفه حساسی به عهده ندارند و این طریقه درمان به منظور معالجه عوارض مزمن بیماری و از بین بردن مواد رنگی در قرنیه نافع است.
نظر به اینکه سگها و گربهها عادت دارند موضع بیمار را به اشیاء مختلف بمالند علهذا لازم است در کراتیت قرحهای حتماً چشم پانسمان شود. به منظور درمان کراتیت interstitialتجویز قطره استریل چشمی Cortisone %1 توصیه میشود.
التهاب عنبیه (Iritis)
التهاب عنبیه و التهاب عنبیه و جسم مژگانی (Iridiocyclitis) در اثر اجسام خارجی بوجود میآید و همین امر ممکن است سبب کوفتگی و له شدگی و خونریزی ضعیف در داخل نسوج چشم شود. (Contusion) متعاقب بیماریهای عفونی مثل لپتوسپروز و تورم کبد عفونی و بیماری سگهای جوان نیز ممکن است در این عارضه پدید آید.
نشانیهای بیماری عبارتست از ترس از نور و اشک ریزش مرضی فراوان و درد.
سگ و گربه بیمار خیلی آرام و افسرده بوده کونژسیون نسج ملتحمه چشم و تیرگی قرنیه و تورم عنبیه از نشانیهای مشخصه بیماری محسوب میشود.
درمان:
در درمان ایرید یوسکلبت اولیه آنتی بیوستک تجویز میشود. استفاده از مواد Corticosteroidنافع است.
استعمال محلول Prolipin (Omnadin) روزانه یک تا cc4 در عضله یا زیر جلد توسط برخی از دامپزشکان انگلیسی با نتایج خوبی همراه بوده است. تزریق Meperidineبه منظور بر طرف کردن دردهای حاصله نافع است.
گلوکوم
گلوکوم عبارتست از افزایش فاشر داخلی چشم که با دردو سفتی کرده چشم و کمی حدت و محدود شدن میدان دید مشخص میشود و ممکن است کار را به کوری بکشاند این بیماری بیشتر در سگهای نژاد تریر و کوکر حادث میشود. در این بیماری مویرگهای نسبح ملتحمه چشم هجوم الدمی میشود. سوراخی که در مرکز عنبیه به نور امکان عبور میدهد. یعنی مردمک چشم () متسع میشود.
دام بیمار آرام و افسرده و حساس است. در بسیاری موارد این بیماری باعث کوری سگ میشود. گلوکوم اولیه با تجویز محلول چشمی Pilocarpineبه خوبی درمان میشود. کمپرس آب سرد نافع است. به منظور از بین بردن درد و اسپاسم تجویز روزی یک تا ۲ قرص و یک تا دو آمپول زیر جلدی یا داخل عضلانی Dolantineبه منظور کم کردن فشار مایع داخل چشم تجویز قطره سولفات دورازین به میزان ۱ تا cc2 از محلول یک در دویست آن از طریق زیر جلدی توصیه میشود.
کاتاراکت
کاتاراکت یا آب مروارید عبارتست از کدر شدن عدسی چشم یا کپسول آن که ممکن است مادرزادی در اثر کهولت متعاقب ۸ سالگی در سگها ضربهای یا ناشی از مرض قند باشد. آب مروارید سخت که دارای هسته سختی میباشد در سگهای پیر زیاد دیده میشود. از سگ و گربه بدون استفاده از افتالسکوب میتوان این بیماری را تشخیص داد. هنگام بروز این عارضه هدسی چشم کوچک و خاکستری میشود.
در رفتن خود به خود عدسی (Luxation) ممکن است حادث شود این بیماری در سگ و گربه درمان قطعی ندارد و انجام عمل جراحی که در بعضی موارد در انسان عملی میشود در دامپزشکی مورد استعمال ندارد.
تذکر مهم:این نوشتار برگرفته از کتاب آنچه صاحب یک سگ باید بداند (نوشته دکتر احمدرضا الهیار ترکمن و دیگران ) می باشد. الزاما تشخیص و درمان به عهده دامپزشک است و این مطالب صرفاً جهت آشنایی با برخی از درمان های ابتدایی می باشد، تشخیص خودسرانه یا درمان خودسرانه با استفاده از موارد گفته شده هیچ مسئولیتی برای سایت و کلینیک روژان ندارد.
در این مقاله همه چیز در خصوص بیماری های چشم سگ و گربه (کونژکتویت، کراتیت، التهاب عنبیه (Iritis)، گلوکوم، کاتاراکت) بررسی شد.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.
بهترین کیلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کیلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱