اتصال تخم مرغ (دیستوکیا)
بررسی اجمالی:
اتصال تخم عبارت است از عبور تخم از داخل اویداکت. اگر در قسمت رحم واقع شده باشد، پوسته ای روی آن رسوب خواهد کرد. نزدیک به این سطح آن، فقط در غشاهای پوسته محصور خواهد شد. باید از احتباس تخمک متمایز شود (به زیر مراجعه کنید).
تخم lodged ممکن است رگهای محلی و اعصاب را فشرده کند، باعث لنگش، paralysis، فلج و پرفیوژن اندام ضعیف شود. نکروز تحت فشار دیواره مجاری میتواند منجر به پارگی اویداکت شود و انسداد راست روده و میزنای میتواند باعث اختلالات سوخت و ساز بدن شود.
اتیولوژی:
عوامل مستعد کننده شامل سن (پرندگان بسیار جوان و بسیار پیر بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند)، سوء تغذیه و چاقی (به ویژه در پرندگان با رژیمهای غذایی تمام دانه دیده میشود)، تولید بیش از حد تخم، به ویژه در کوکاتیل، باجریگارها و مرغ خانگی و عدم آمادگی جسمانی در پرندگان در قفس میباشند.
علل آن شامل اختلال در عملکرد عضلات اویداکت (به علت کمبود کلسیم، میوزیت به دلیل تولید تخم بیش از حد، یا زخم ناشی از اپیزود دیستوکیای قبلی)، سالپینگیت یا متریت همزمان با تخم با اندازه بزرگ یا بد شکل و مشکلات سیستمی (بیماری همزمان، هیپوترمی، فشار محیط زیست) میباشند.
ارائه بالینی:
علائم شامل افسردگی، فشار بیش از حد، تکان دادن مداوم دم، حالت پهن مانند “پنگوئن”، ضعف پا، تنگی نفس، فروپاشی و اتساع سلومیک (شکل ۲۳.۸) میباشند. مرگ ممکن است ناگهانی رخ دهد.
تشخیص:
این بر اساس تاریخ تخم گذاری و علائم بالینی (به بالا نگاه کنید) میباشد. لمس سلومیک معمولاً تخم را نشان میدهد، اما تشخیص تخمهای با پوسته نرم میتواند مشکل باشد. رادیوگرافی سلومیک یا التراسونوگرافی ممکن است لازم باشد.
درمان:
توجه داشته باشید تشخیص و درمان بیماری صرفا بر عهده دامپزشک است و در اینجا چند نمونه ساده از درمان ها آورده شده است.
اگر پرنده علائم خفیف یا متوسطی از ناراحتی و پریشانی نداشته باشد، زمان آخرین تخم گذاشته شده را تأیید میکند. تخمها معمولاً ۲۳-۲۶ ساعت با هم فاصله میگیرند و بیمار ممکن است آماده خوابیدن نباشد.
پرنده باید در قفس بیمارستان با رطوبت کافی گرم شود و گلوکونات کلسیم با تزریق عضلانی هر ۳-۶ ساعت داده شود. در صورت تنگی نفس پرنده ممکن است اکسیژن مورد نیاز باشد. لوله تغذیه بسیار قابل هضم، مکملها با قند بالا ممکن است برای تهیه یک منبع سریع انرژی ارائه شوند. استرس و کنترل باید به حداقل برسد، و پرنده باید در تاریکی و محیط ساکت نگه داشته شود.
اگر پرنده نتواند به این روش درمانی پاسخ دهد، ممکن است اکسی توسین تجویز شود اما اختلاف نظر در اثر آن در پرندگان وجود دارد، زیرا یک هورمون مرغی نیست (در پرندگان معادل وازوتوسین آرژنین است، از نظر تجاری در دسترس نیست). ژل PGE2 داخل کلوآکی معمولاً اتساع اسفنکتر رحم -واژن و صافی در ۵-۱۰ دقیقه ایجاد میکند از PGF2α باید اجتناب شود. باعث انقباضات اویداکت بدون ریلکس شدن اسفنکتر رحم – واژن میشود. در صورت لزوم، تجویز PGE2 اجازه دست کاری دستی در تخم به داخل کلوآک و تحویل آن را میدهد. باید احتیاط شود تخم مرغ را برخلاف کلیهها و ستون فقرات فشار ندهید.
و در ادامه:
اگر پرنده مضطرب یا دارای تنگی نفس باشد، یک موقعیت اضطراری وجود دارد و تخمک گذاری و فروپاشی تخم ممکن است لازم باشد. یک سوزن با مقیاس بزرگ از طریق کلوآک (ترجیحاً) وارد تخم یا دیواره سلومی میشود و محتویات آن آسپیره میشود، در حالی که تخم به طور همزمان با فشار دیجیتال فرو میریزد.
پوسته تخم معمولاً ظرف ۴۸ ساعت از این روش عبور داده میشود. باید توجه داشت اگرچه این روش میتواند باعث نجات زندگی شود، آسیب به اویداکت معمولاً به عمل جراحی سالپینگوهیسترکتومی در تاریخ بعدی نیاز دارد.
در برخی موارد ممکن است بیهوشی پرنده لازم باشد (القای ماسک با ایزوفلوران)، آن را لوله گذاری کنید و تهویه فشار مثبت متناوب را (IPPV) در حالی که تخم از طریق کلوآک دستکاری میشود، اعمال کنید. سلوتومی و بخش caesarean ممکن است در بعضی موارد لازم باشد.
پیش بینی:
هرچه پرنده زودتر نمونه را ارائه دهد، بهتر پیش بینی میشود. موارد ساده دارای پیش آگهی عالی هستند، در حالی که مواردی که به مرحله ای رسیدهاند که پرنده سقوط میکند، تنگی نفس دارد و قادر به استفاده از پاهای خود به درستی نیست پیش آگهی محافظت شده دارد.
در این مقاله همه چیز در خصوص اتصال تخم مرغ (دیستوکیا) پرندگان زینتی بررسی شد.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب طب پرندگان زینتی است. نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انجام اعمال خودسرانه افراد ندارد.جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد منابع ما به این مقاله مراجعه کنید.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱