در این مقاله همه چیز در خصوص هماتولوژی و بیوشیمی پرندگان زینتی بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
هماتولوژی و بیوشیمی
Polycythaemia (PCV 60–۸۰%) ممکن است در پرندگان مبتلا به هیپوکسی مزمن ناشی از بیماری پارانشیماتوی ریوی (حساسیت شدید ریوی) بروز یابد.
رادیوگرافی:
پرندگان مبتلا به ذات الریه تغییرات رادیوگرافی مختلفی دارند از پخش تا الگوی parabronchial غیر نرمال/ غلیظ شده یکنواخت. طوطی دم بلند مبتلا به حساسیت ریوی ممکن است الگوی مشبک برجسته تری به دلیل ضخیم شدن دیواره بین دهلیزی را بروز دهد.
آندوسکوپی:
این کار از طریق کیسههای هوای سینه ای دمی و جمجمه ای انجام میشود.
شستشوی نای/شش: این کار با استفاده از ۰.۵-۲.۰ میلی لیتر/کیلوگرم سالین ۰.۹ درصد انجام میشود (قسمت فوق را ببینید).
بازدمهای شش و یا بافت برداری: این موارد را میتوان برای کشت، سیتولوژی ارزیابی هیستوپاتولوژیک انجام داد. نمونه برداری پارانشیم شش را میتوان با دو روش آندوسکوپی انجام داد: کیسه هوای سینه ای فوقانی یا رویکرد واقع در میان دندهها (شش دمی) از طریق فضای واقع در میان دنده سوم (قسمت پشتی جانبی شش). پزشک باید از احتمال خونریزی آگاهی داشته باشد و فقط زمانی باید این امر در نظر گرفته شود که روشهای تشخیصی کمتر تهاجمی غیر مؤثر بوده یا زمانی که لازم است بافت برداری برای تعیین و آغاز درمان نجات دهنده زندگی انجام شود.
مدیریت:
اگر تشخیص در ابتدا انجام نشد، درمان بیماری پارانشیمی ممکن است نا امید کننده باشد زیرا بسیاری از پرندگان علائم بالینی را تا زمانی که بیماری پیشرفت نکند، بروز نمیدهند. درمان به طور کلی به مدت ۴-۶ هفته لازم است.
مراقبتهای حمایتی: اکسیژن درمانی میتواند مفید واقع شود ولی قرار گرفتن طولانی مدت در برابر ۱۰۰ درصد اکسیژن ممکن است خطرناک باشد. غلظتهای اکسیژن نباید از ۳۵-۵۰ درصد تجاوز کنند و نباید بیش از دو ساعت قبل از برگشت به اتاق هوا به مدت کوتاه، داده شود. اکسیژن جریان اندک درون بینی از طریق خط بینی در بیماران مناسب میتواند استفاده شود (مانند پرندگان آبزی). Nebulisation با استفاده از ۰.۹ درصد سالین نرمال با استفاده از آنتی بیوتیک یا بدون آن به مدت ۱۵-۳۰ دقیقه سه یا چهار بار در روز به مدت چند روز پس از بروز علائم بالینی تزریق میشود (شکل ۴.۱۳، فصل ۴، تکنیکهای بابینی ص ۹۲ را ببینید). ذرات بخار باید کمتر از μm 3 باشند تا به بافت اصلی ریه نفوذ کنند. باید در استفاده از داروهای mucolytic در پرندگان احتیاط کرد زیرا آنها فاقد مکانیزم های بروز ترشحات از کیسههای هوایشان هستند.
داروها:
توجه داشته باشید تشخیص و درمان بیماری صرفا بر عهده دامپزشک است و در اینجا چند نمونه ساده از دارو ها درمان ها آورده شده است.
درمان ضد میکروبی سیستمیک از طریق کشت و یا تشخیص، تزریق شده و درمان ضد میکروبی موضعی از طریق nebulization میتواند در ترکیب با درمان سیستمیک به کار رود.
پرندگان با حمله حاد ناراحتی تنفسی پس از قرارگیری در معرض گرد و غبار پر، دود یا PTFE ممکن است از تزریق سریع و کوتاه مدت کورتیکواستروئیدها (متیل پردنیزولون سدیم سوکسینات، ۱۵-۳۰ میلی گرم/کیلوگرم IM یا IV) و مکمل اکسیژن منتفع گردند. گشاد کردن نایژه با تربوتالین (۰.۰۵-۰.۱ میلی گرم/ کیلوگرم IM q6–8h) میتواند به برخی موارد کمک کند. آلبوترول از طریق استنشاق نیز مفید است.
جراحی: جراحی (پنومونکتومی جزئی) ممکن است برای برداشتن گرانولوم ها نیاز باشد.
مراقبت و پیش بینی مستمر: استفاده از فیلترهای هوا ممکن است در نواحی دارای تهویه ضعیف نیاز باشد. طوطیهای دم بلند نباید به همراه طوطیهای کاکل سفید یا طوطیهای خاکستری آفریقایی در یک مکان نگهداری شوند. پرندگان نباید نزدیک آشپزخانه، نگهداری شوند به ویژه اگر از ظروف نچسب استفاده شوند.
در این مقاله همه چیز در خصوص هماتولوژی و بیوشیمی پرندگان زینتی بررسی شد.
جهت مطالعه مقالات بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب طب پرندگان زینتی است. نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انجام اعمال خودسرانه افراد ندارد.جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد منابع ما به این مقاله مراجعه کنید.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱