بیماری کلیوی در خرگوش
در این مقاله بیماری کلیوی در خرگوش بررسی خواهد شد:
بیماریهای مختلف کلیوی خرگوشها را مبتلا میسازند. Agenesis کلیوی و کیستهای بدون نشانه مادرزادی کلیوی گزارش شدهاند (لایندسی و فوکس، ۱۹۹۴). زخمهای ناشی از عفونتهای باکتریایی شامل آبسههای کلیه، staphylococcal nephritis، pyelonephritis و pyelitis هستند (هینتون، ۱۹۸۱). Neoplasms بدخیم مانند lymphoma و کارسینوم های کلیوی رخ میدهند.
تومور خوش خیم
(که یک embryonal nephroma است)، تومور شایعی در خرگوشهای آزمایشگاهی است (ویسبروث، ۱۹۹۴). این تومورها یک یافته اتفاقی پس از مرگ هستند و عملکرد کلیه را متأثر نمیسازند. این تومورها سفید هستند و غدههای کوچک بافت بیرون زده در بالای سطح برونلایه را پوشاندهاند. Amyloidosis کلیوی را میتوان به همراه بیماریهای التهابی مانند آبسهها یافت.
فیبروز کلیوی
ممکن است در خرگوشهای مسنتر یا همراه با encephalitozoonosis یافت شود (هینتون، ۱۹۸۱). انسداد جریان ادرار از کلیه ممکن است منجر به hydronephrosis و اختلال عملکرد کلیه در کوتاهمدت و ایجاد nephrolithiasis و نارسایی کلیوی در بلندمدت شود.
Encephalitozoon cuniculi
انگل تک یاخته ای Encephalitozoon cuniculi به بافت عصبی و کلیه خرگوشها تمایل دارد. Encephalitozoon cuniculi موجب نواحی فیبروز کلیه میشود که در معاینه پس از مرگ مشهود هستند. معمولاً این یافته، پس از مرگ است. نواحی گود افتاده، نامنظم و کانونی را میتوان در سطح کلیه که یک ظاهر چالهای دارد، مشاهده نمود.
از لحاظ بافت شناسی، زخمهای ابتدایی کانون granulomatous مجزا از هم nephritis روزنهساز را نشان میدهند. این جراحات ممکن است در همه سطوح لوله کلیوی بروز یابند و هاگهای بیضی شکل گاهی اوقات در سلولهای epithelial (در macrophages) foci التهابی یا خالی در لولههای collecting موجودند. هاگها بهشدت با رنگ آمیزی گرم ارتباط دارند.
در مراحل بعد، فیبروز interstitial رخ میدهد و انگل قابل رؤیت نیست (پرسی و بارتولد، ۱۹۹۳). معمولاً اختلال مهم کلیوی با encephalitozoonosis همراه نیست ولی در پژوهش اخیر ۱۲۵ seropositive خرگوش خانگی، ۱۶ (۳۱.۴ درصد) نشانه هماتولوژیکی و بیوشیمیایی نارسایی کلیوی را نشان دادند. آزمونهای سرولوژیکی برای تأیید بروز E. cuniculi موجود هستند.
یافته IgM مثبت و تیترهای IgG با علائم بالینی encephalitozoonosis را نشان دادند. Fenbendazole را میتوان برای درمان encephalitozoonosis به کار برد. یک مورد گزارش HIV seropositive انسانی وجود دارد که نارسایی کلیوی ناشی از عفونت Encephalitozoon را بروز داده است. درمان با albendazole موجب محو شدن microsporidia از ادرار، بهبود بالینی و نرمال شدن عملکرد کلیوی میشود (آئرونس و همکاران، ۱۹۹۴).
Calcification کلیه
Calcification کلیه ناشی از هر بیماری است که درنتیجه آن سطح کلسیم خون زیاد شده و کلسیم به وسیله کلیه دفع میشود. شرایطی مانند خوراندن اجباری رژیم غذایی دارای کلسیم بالا و مسمومیت ویتامین D که منجر به بالا رفتن سطح کلسیم خون میشوند، calcification بافتهای نرم مانند کلیه و آئورت را حاصل می کنند (کامفیوز و همکاران، ۱۹۸۶؛ زیمرمن و همکاران، ۱۹۹۰).
دفع ناقص کلسیم نیز که ناشی از عملکرد ضعیف کلیه است میتواند منجر به calcification بافت نرم به ویژه آئورت شود. Mineralization کلیه را دخیل میکند. از لحاظ آزمایشگاهی، resection جراحی بخشی از کلیه یا cautery بافت کلیه برای القاء نارسایی مزمن کلیوی نیز منجر به dystrophic calcification میشود (ادی و همکاران، ۱۹۸۶؛ تی وی دگارد، ۱۹۸۷).
در این مقاله بیماری کلیوی در خرگوش بررسی شد.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
این مقاله برگرفته از کتاب مرجع طب خرگوش (textbook of rabbit medicine – second edition) می باشد.
نویسنده: پروفسور مولی وارگا
مترجم: دکتر احمدرضا الهیار ترکمن
مقاله فوق با اخذ مجوز از نویسنده و مترجم منتشر شده است، لذا قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ سایت کلینیک دامپزشکی روژان و نویسنده، هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد. هر گونه کپی برداری به صورت کلی یا جزیی، مطابق ضوابط و قوانین، مشمول پیگیری می باشد.