در این مقاله ماهی مولی بررسی خواهد شد:
ماهی مولی
یکی از بهترین و راحترین ماهیان برای تکثیر خانواده زنده زاها هستند که ماهی مورد بحث در اینجا مولیها میباشند. اکثر مبتدیها برای اولین تکثیر سراغ این ماهی یا سایر زنده زاها را خواهند گرفت، در ضمن بچههای این ماهی بهترین غذای زنده برای سایر ماهیان به حساب امده که بدین منظور هم برخی افراد تکثیر میکنند. اگر مولیها را فقط از جنبه تکثیرشان نگاه کنیم کمی بی انصافی کردیم زیرا این ماهی بجز جنبههای تکثیر و زاد و ولد فراوان جاذبههای زینتی و دوست داشتنی زیادی را هم خواهد داشت.
نامهای رایج:
ماهی مولی (Molly Fish) ” البته بسته به رنگ و طرح نامهای مختلفی مانند ”، مولی سیاه، مولی باله بادبانی، مولی دم عقربی، مولی سفید، مولی نارنجی، مولی بالن، مولی برفی و سایر نامها را به این ماهی نسبت دادهاند. برخی دیگر از نامها به همان شکل انگلیسی در زیر اورده شده است
Black Molly, Lyretail, Sailfin, Liberty, Mollie, Pointed Mouth, Short Finned, Mexican, Golden, Piebald, Ghost Pearl, Gold Dust, Red Sunset, Dalmation, Ballon
برخی نامهای علمی: Poecilia sphenops, Poecilia latipinna, Poecilia velifera
خانواده: Poeciliidae
زیستگاه: آمریکای مرکزی از مکزیکو تا کلمبیا، جنوب شرق آمریکای شمالی از کارولینا تا مکزیکوی جنوبی
اندازه بالغین: به طور معمول ۵ تا ۱۰ سانتیمتر بسته به نوع گونه. مادهها از نرها بزرگترند. (در برخی نژادها مانند باله بادبانی تا ۱۵ سانتیمتر نیز گزارش شده است)
دمای مناسب نگهداری:۲۲ تا ۲۶ درجه سانتیگراد
پی اچ:۷٫۵ تا ۸٫۵
سختی آب: متوسط تا سخت، ۲۰ تا ۳۵ (دامنه پایین ۱۰Dh)
طول عمر: تقریبا ۳ سال
سازگاری: سازگار با سایر ماهیان گیاه خوار صلح جو، ولی بهتر است تک گونه نگهداری شود
تولید مثل: زنده زا
تغذیه:
همه چیز خوار. غذاهای متنوعی را میپذیرند و به طور عمده از غذای پولکی و کرم فشرده استفاده میکنند و بهتر است در جیره آن مواد غذایی زنده، منجمد یا خشک شده نیز گنجانده شود.
شناخت:
مولیها جزو خانواده زنده زاها هستند و یکی از مناسبترین ماهیها برای نگهداری و تکثیر به شمار میروند.
انها ماهیان کم توقع و صلح جویی میباشند که زاد و والد انها زبان زد خاص و عام است .اگر شما سه یا چهار مولی نر و ماده را در یک تانک بزرگ که از گیاهان پوشیده شده باشد رها کنید بعد از پنج الی شش ماه شما نمیتوانید بفهمید که این تانک از اب پر شده یا از ماهی، به هر حال این ماهی فقط قابلیت تکثیر و زاد و ولد ندارد و جذابیتهای دیگری میتواند به اکواریوم شما بدهد.
تاکنون رنگها و شمایل گوناگونی از این ماهی تکثیر شده که هر کدام جذابیتهای خاص خود را دارند.
طول بدن مولیها در اکواریوم با شرایط عالی میتواند تا ۱۰ سانتی متر هم برسد البته نرها از مادهها کوچکترند و شاید در اکواریوم بتوانند تا ۸ سانتیمتر هم برسند.
مولیها برای تکثیر با یکدیگر آمیزش دارند و نوزاد در شکم ماهی ماده پرورش می بابد و سپس به صورت زنده در اب از مخرج ماهی ماده خارج میشوند.
نگهداری:
نگهداری این ماهی بسته به اینکه شما از این ماهی چه توقعی داشته باشید متفاوت است. ممکن است شما از مولیها به عنوان یک مولد استفاده کنید و غذای زنده سایر ماهیانتان را از این طریق فراهم کنید.
شاید هم به خاطر طرح، نقش و سادگی نگهداری این ماهی انها را در یک تانک گروهی نگهداری کنید به هر حال اگر شما مولیها را به خاطر تکثیر و زاد و ولد انها نیاز دارید.
بخش تکثیر که در اخر همین بخش اورده شده است را بخوانید و در صورتی که میخواهید انها را با سایر ماهیان نگهداری کنید. باید عرض شود که این ماهی در اصل ساکن اب های شور مزه است ولی در اب شیرین نیز به راحتی زندگی میکند و توصیه من این است که انها را به صورت تک گونه نگهداری کنید.
و شرایط انها را که در بالا ذکر شد برای اکواریومشان مهیا کنید تا انها شاداب تر باشند و عمر مفید خود را از دست ندهند. اما اگر با نظر بنده مخالفید و علاقه دارید انها را به صورت گروهی نگهداری کنید. بهتر است در اب اکواریوم گروهی انها مقداری نمک بدون ید اضافه کنید که کار ضد عفونی را نیز انجام میدهد. البته مقدار نمک به طوری باشد که برای سایر ماهیان نیز مشکلی به وجود نیاید و بسته به حجم اکواریوم و ماهیانی که نگهداری میکنید.
به اکواریوم خود نمک اضافه کنید اگر نمیدانید ماهیانی که نگهداری میکنید به نمک حساس هستند یا خیر بهتر است این کار را انجام ندهید. زیرا مولی در اب کاملا شیرین هم به راحتی زندگی میکند و شاید کمی از عمر انها کاسته شود و بهتر از این است که سایر ماهیان شما صدمه ببینند.
البته اکثر ماهیان با مقدار کمی نمک (۲۰ گرم در ۶۰ لیتر اب) مشکلی ندارند و حتی با این کار میتوانید اب را ضدعفونی و جلو امراض احتمالی را بگیرید.
در اکواریوم گروهی، شما مشکلی با زاد و ولد زیاد انها نخواهید داشت زیرا به محض اینکه انها تولید مثل کنند. ماهیان دیگر در یک چشم به هم زدن نوزادان انها را خواهند خورد و حتی بسیاری افراد از این روش برای تغذیه ماهیان خود با غذای زنده استفاده میکنند به هر حال تصمیم گیری در این مورد با خود شماست.
بهتر است مولیهای خود را با ماهیان کاملا صلح جو و گیاه خوار نگهداری کنید شما میتوانید انها را با هم خانوادههای خود مانند سوارتل، پلاتی و… نگهداری کنید به هر حال از ماهی در تانک انها استفاده کنید که خوی مهاجم نداشته باشد.
نکته پایانی برای نگهداری انها برای تانکهای اجتماعی دمای مورد نیاز و پ- هاش اب است که میتوانید دما را روی ۲۶ درجه سانتیگراد و پ -هاش را روی ۷ الی ۷٫۵ تنظیم کنید. که برای اکثر گونههای اب شیرین نیز مناسب است.
تغذیه:
انها گیاه خوارند و میتوانید هر انچه به ماهیان گیاه خوار خود میدهید. به انها نیز بدهید به شرط اینکه غذای ارائه شده به انها در دهانشان جای بگیرد و بتوانند به راحتی ان را بخورند. انها را میتوانید با غذاهای خشک و گیاهی تغذیه کنید البته دادن مقداری غذای گوشتی مانند دل چرخ شده در زمان تکثیر توصیه میشود.
تکثیر مولی:
خوشبختانه برای تکثیر مولی زیاد نیاز به تجربه ندارید و به راحتی میتوانید انها را تکثیر کنید. به حالتی که گاهی اوقات ناخواسته نیز انها به خودی خود و بدون دخالت شما تکثیر میشوند. ولی برای تکثیر به بهترین شکل و بازدهی بالا رعایت برخی اصول میتواند به شما کمک کند.
تشخیص جنسیت:
برای تولید مثل هر موجود زنده لازم است جنس نر و ماده کنار یکدیگر قرار بگیرند تا تولید مثل انها امکان پذیر شود. مولیها هم استثنا نیستند و برای تکثیر نیاز به جنس نر و ماده خواهید داشت. برای تشخیص جنسیت انها به راحتی میتوانید از اندام جنسی و شکل ظاهری ماهی و بالهها، پی به نر یا ماده بودن مولیها ببرید.
در این مقاله ماهی مولی بررسی شد.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
راهنمای بهداشت، پرورش و نگهداری ماهیان زینتی
دکتر احمدرضا الهیار ترکمن و دیگران
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.