کلینیک دامپزشکی روژان
زایمان سگ

همه چیز درباره نگهداری از سگ(فراهم کردن امکانات،تغذیه،ورزش و…)

فراهم کردن امکانات اولیه نگهداری از سگ :

پیش از آوردن سگ به منزل باید امکانات اولیه نگهداری سگ فراهم باشد شامل:

محل استراحت (لانه برای سگ بزرگ یا سبد برای سگ کوچک، ظرف آب و ظرف غذا، قلاده، تسمه یا زنجیر، پوزه بند (برای سگ بزرگ)، برس و شانه.

ظروف آب و غذا بهتر است فلزی یا سرامیک باشند تا کمتر آسیب دیده و قابل شستشو نیز باشند. به توله ۲ ماهه نیز می‌توان قلاده انداخت تا بتدریج عادت کند (بدن زنجیر و تنها برای عادت کردن) قلاده نباید به گردن بچسبد. استفاده از تسمه یا زنجیر جهت تربیت توله از سن حدود ۴ ماهگی همراه قلاده شروع خواهد شد.

محل استراحت سگ باید در گوشه‌ای خلوت بوده و کف آنرا باید با پتوی قابل شستشو یا موکت پوشاند. آب تازه و وسایلی نظیر استخوان مصنوعی بهتر است در این محل قرار داده شود. در صورتی که لانه سگ شما بیرون از منزل است باید از باران و برف مصون باشد.

در صورتی که توله‌ای کوچک و آسیب پذیر را به منزل آورده‌اید می‌توان یک سقف بزرگ برای او در نظر گرفت و داخل آن ظرف آب و غذا و اسباب بازی قرار داد تا به تدریج به محیط اطراف عادت کند. ضمناً کف قفس بهتر است روزنامه انداخته و مرتباً تعویض شود تا توله به تدریج به ادرار و مدفوع کردن روی روزنامه عادت کند.

شیر نیز غذای اصلی توله‌ها محسوب می‌شود. نکته مهم در مورد گروه اول (منابع پروتئین) که غذای اصلی محسوب می‌شوند این است که باید به صورت پخته داده شوند.

گوشت: بیشتر نیازهای غذایی سگ را تأمین می‌کند ولی به تنهایی کافی نبوده و اقتصادی نیز نمی‌باشد. برای کامل کردن آن می‌توان سیب زمینی، هویج و سبزیجات به گوشت اضافه کرده و با هم آن‌ها را پخت.

جگر: غنی از ویتامین‌های A و B و فسفر می‌باشد. در صورت نیاز جگر را باید به صورت محدود و حتماً  به صورت  پخته داد زیرا در کشورمان مشکلات انگلی در کبد دام‌ها زیاد می‌باشد. ضمناً داروهای زیادی نیز در دام‌ها مصرف شده که ممکن است باقیمانده آن‌ها در کبد موجود باشد.

مرغ: هضم آن آسان بوده ولی کالری کمتری نسبت به گوشت دارد. استخوان‌های مرغ را باید جدا نمود زیرا ممکن است در دستگاه گوارش سگ ایجاد مشکل نماید.

پای مرغ: پای مرغ را نباید به تنهایی به عنوان وعده غذایی به سگ داد زیرا از ارزش غذایی پایینی برخوردار بوده و ایجاد یبوست می‌کند. در صورت دادن باید به ۲- ۱ وعده در هفته محدود باشد.

ماهی: در صورتی که خواستید به سگ خود ماهی بدهید حتماً استخوان‌های آن را در آورید. ضمناً نباید ماهی کلیکا به میزان زیاد به سگ داده شود زیرا در جذب برخی ویتامین‌ها ایجاد اختلال می‌کند.

برنج: برنج پخته غذایی سهل الهضم بوده و به همراه مرغ غذایی مناسب می‌باشد. ضمناً کته همراه ماست را می‌توان به عنوان غذایی سبک به سگ‌هایی که ناراحتی گوارشی دارند تجویز کرد.

تخم مرغ پخته: برای توله‌ها و سگ‌هایی که دوره نقاهت بیماری را طی می‌کنند غذایی بسیار مناسب است.

سبزیجات: سبزیجات و میوه‌ها منابع مناسب ویتامین هستند. سگ‌ها قادرند پروتئین و چربی سبزیجات را به مواد غذایی مورد نیاز خود تبدیل کنند. هویج، کلم و سیب زمینی پخته برای جیره غذایی سگ (به همراه منبع پروتئینی) مناسب می‌باشد.

غذاهای آماده:  به صورت کنسرو و غذای خشک (Dry food) و نیمه خشک (semimoist) در دسترس می‌باشند. این غذاها از ارزش غذایی مناسبی برخوردار بوده و متعادل می‌باشند. دادن آن‌ها طبق دستور العمل کارخانه بسیار مفید است. غذای خشک باید به همراه میزان فراوانی آب داده شود.

 

نگهداری از سگ

نگهداری از سگ – چگونه و چه وقت به سگ خود غذا بدهیم؟

توله‌ها باید تا ۸ هفتگی در کنار مادر باشند. البته از ۴ هفتگی می‌توان غذای نرم جامد را (به همراه شیر مادر) شروع کرد. در صورتی که توله ۲- ۱ ماهه از مادر جدا شده می‌توان به آن ۵ وعده غذا در شبانه روز داد. که ۳ وعده آن باید شیر گاو ولرم همراه نان یا بیسکوییت باشد و ۲ وعده دیگر غذای گوشتی همراه آن داده شود. حجم هر وعده باید کم باشد.

در بین ۴- ۲ ماهگی رشد توله سریع بوده و نیاز به ۴ وعده غذا در شبانه روز دارد. (۲ وعده شیر ولرم و بیسکوییت و نان و ۲ وعده غذای گوشتی) در این سن وجود چربی در جیره و اضافه کردن ویتامین‌های گروه B و مکمل‌های معدنی بسیار مفید است. از دادن استخوان مرغ یا دنده باید خودداری شود ولی دادن استخوان مصنوعی یا قلم جهت تأمین کلسیم تقویت فک‌ها و تمیز کردن دندان‌ها مناسب می‌باشد.

در ۴ ماهگی ۱ وعده شیر را می‌توان حذف کرد (۳ وعده غذا در شبانه روز) و در ۶ ماهگی ۲ وعده غذا کافی است. پس از بلوغ توله‌ها (حدود ۱ سالگی) می‌توان ۱ وعده غذا داد (به ویژه برای سگ‌های بزرگ). ولی باید توجه داشت که با کاهش تعداد وعده‌ها میزان غذا در یک وعده باید افزایش یابد. غذا بهتر است هنگام غروب داده شود. به سگ‌های بالغ نژاد کوچک می‌توان ۲ وعده غذا داد. (یک وعده شیر و بیسکویت در صبح و غذای اصلی در غروب) زیرا سگ‌های نژاد کوچک معده کوچکی دارند.

سستدهای سگ ­ها و گربه­ ها
ادامه مطلب

سگ‌های ماده آبستن تا ۵۰% بیش از میزان طبیعی خود نیاز به غذا دارند (بویژه در آبستنی ماه دوم) به سگ‌های بیمار نیز باید غذای مطبوع با حجم کم و در وعده‌های بیشتر داده شود. آب تازه همیشه باید در دسترس سگ باشد زیرا سگ در طول شبانه روز از راه ادرار، مدفوع و له له زدن آب از دست می‌دهد. غذا باید سر یک ساعت مقرر جلوی سگ گذاشته شود و ۲۰- ۱۵ دقیقه بعد برداشته شود تا سگ عادت کند. ظرف غذا باید هر روز شسته شود.

نگهداری از سگ – نظافت و پاکیزگی سگ:

در صورتی که بخواهید سگ شما سالم و شاداب باشد انجام کارهای زیر به طور منظم ضروری است. تمیز کردن صورت، برس زدن، کوتاه کردن ناخن‌ها، مسواک زدن دندان‌ها و در صورت نیاز حمام کردن.

برس زدن: بدن سگ‌های مو بلند حتماً باید هر روز به مدت ۱۰ دقیقه برس زده شود (نژادهای مو کوتاه مانند دوبرمن را می‌توان یک روز در میان به آرامی برس زد). برس زدن روزانه اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا جریان خون زیر پوست و تو توسیته عضلات را تحریک کرده، از کلاف شدن موها جلوگیری نموده و پوست مرده و موهای سست را با خود می‌برد. برای سگ‌های مو کوتاه برس نرم و نژادهای مو بلند برس فلزی بهتر است. در طبیعت موهای سگ به طور طبیعی ۲ بار در سال می‌ریزد (اوایل بهار و اوایل پائیز) در سگ‌های خانگی ریزش مو ممکن است بیشتر باشد. با برس زدن منظم این موهای در حال ریختن هر روز جمع آوری شده و در منزل نخواهد ریخت.

تمیز کردن صورت و دندان‌ها: هفته‌ای یک بار به چشم‌ها، گوش‌ها و دندان‌ها توجه کنید (نژادهایی که چین پوستی در صورت دارند مانند Sarepei نیاز به توجه بیشتری دارند). قبل از این کار بهتر است سگ دستورات «بنشین» و «بمان» را آموخته باشد. برای تمیز کردن چشم‌ها به آرامی در حالی که سگ نشسته است با یک پنبه مرطوب اطراف چشم را تمیز کنید.

گوش را نیز باید به آرامی بلند کرده و سطح داخلی آن را (در همان حدکه قابل دسترسی است) با یک پنبه مرطوب تمیز نمود. برای مسواک زدن دندان قبلاً مطمئن باشید که لثه‌ها تورم ندارند. به آرامی لب سگ را بلند کرده و دندان‌ها را مسواک بزنید (شکل). بیش از ۷۵% سگ‌های بالغ نیاز به مراقبت از دندان دارند و بهتر است از زمان توله بودن به مسواک زدن عادت کنند. بوی بد تنفسی می‌تواند در اثر عفونت دندان‌ها باشد.

کوتاه کردن ناخن‌ها: به ویژه برای سگ‌هایی که در منزل زندگی کرده و ناخن‌های آنان کمتر ساییده می‌شود باید به طور منظم انجام شود. جهت این کار ناخن گیر مخصوصی در دسترس است و کوتاه کردن باید از محلی که فاقد عروق خونی است انجام شود.

حمام کردن: تنها در صورت نیاز و کثیف شدن سگ انجام می‌شود. برای توله‌های زیر ۶ ماه حمام توصیه نمی‌شود. زیرا به سرما خوردگی حساس می‌باشند. سگ‌های مو کوتاه نیز نیاز چندانی ندارند و در صورت کثیف شدن می‌توان به وسیله یک اسفنج یا ابر مرطوب و آب ولرم آن‌ها را تمیز نمود. سگ‌های مو بلند نیز باید هر روز برس زده شده و حمام کردن یک بار در ماه کافی است. برای این کار با آب گرم شامپوی مخصوص حیوانات را شستشو داده و سپس آن را کاملاً خشک کنید.

 

نگهداری از سگ

فعالیت و ورزش:

سگ‌ها نیاز به فعالیت روزانه دارند. برخی نژادهای سنگین نظیر بولداگ پیاده روی حدود ۵/۱ کیلومتر در روز کافی است ولی نژادهای شکاری و نگهبان به بیش از ۱۰ کیلومتر در روز پیاده روی نیاز دارند. در صورتی که سگ شما در یک محیط بسته و امن است (مانند حیاط و باغ) می‌توان آن را رها نمود و گرنه باید با قلاده و زنجیر همراه صاحبش به پیاده روی برود.

یک روش مناسب برای فعالیت سگ رد حیاط منزل یا باغ فراهم کردن زنجیره متحرک یا Running chain (شکل) می‌باشد. باید توجه داشت که زنجیر اصلی آن به اندازه کافی محکم باشد تا سگ آن را پاره نکند.

 

سگ و اتومبیل:

سگ‌ها اتومبیل سواری را دوست دارند ولی به برخی از آن‌ها در اتومبیل حالت تهوع دست می‌دهد که قابل پیشگیری است. به چنین سگ‌هایی قبل از سوار شدن باید قرص‌های مناسب داده شود. در مسافرت‌های طولانی باید به دفعات اتومبیل را نگه داشت تا سگ نیز پیاده شود و ضمن ادرار کردن کمی با قلاده پیاده روی کند. هوای گرم نباید سگ را داخل اتومبیل پارک شده تنها گذاشت زیرا سگ‌ها به گرما زدگی حساسیت زیادی دارند.

 

 

در این مقاله همه چیز درباره نگهداری از سگ بررسی شد…

جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.

 

 

 

بهترین کیلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟

 

کیلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱