کلینیک دامپزشکی روژان
ایگوانا

ایگوانا (همه چیز درمورد فیزیولوژی ، تغذیه ، محل زندگی ،شرایط نگهداری و… ایگوانا)

ایگوانا Iguana یک جنس (خانواده ایگوانیدایه) از مارمولک است که زیستگاه آن نواحی استوایی مرکزی و جنوبی قاره آمریکا و حوزه دریای کارائیب است.

 

گونه های مختلف ایگوانا:

جنس ایگوانا شامل دو گونه است، ایگوانای سبز که گاهی چون حیوان خانگی نیز نگهداری می‌شود و دیگری ایگوانای آنتیل کوچک(جزایر آنتیل) است که (به علت تخریب زیستگاه) در خطر انقراض قرار دارد.

نام ایگوانا از واژه اسپانیایی ایوانا گرفته شده‌است. گونه‌های کمیابی از این جانور در جزایر گالاپاگوس زندگی می‌کنند.

همه ساله نام تعدادی از گونه‌های ایگوانا در فهرست قرمز اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست منتشر می‌شود.

تصویر ایگوانا

هر دو گونه ایگوانا (سبز و آنتیل کوچک) دارای غبغب هستند، ردیفی از خار روی پشت خود تا دم دارند.ایگواناها در روی فرق سر خود (پدیده‌ای به نام) چشم سوم دارند. ایگواناها بینایی بسیار خوبی دارند، توانایی دیدن شکل‌ها، سایه‌ها، رنگ‌ها و حرکت را در فواصل زیاد دارند. ایگواناها برای راه‌روی از میان جنگلهای شلوغ و همچنین برای یافتن غذا از چشمهای خود نهایت استفاده را می‌برند. آنها برای برقراری ارتباط با هم‌نوعان خود سیگنالهای قابل مشاهده ارسال می‌کنند. ایگواناها به محرکهای رنگی مانند نارنجی، زرد، صورتی و به ندرت آبی به عنوان ماده غذایی پاسخ می‌دهند.

 

شرایط نگهداری در منزل:

به ایگوآنای خود کمک کنید تا کمترین مشکلات در سلامت عمومی خود را داشته باشد. دست یافتن به این هدف با رعایت شرایط و نکات اولیه در نگهداری این حیوان در منزل میسر خواهد بود:

-سبزیجات و مکمل ها:

نخست اینکه ایگوآنای خود را روزانه با سبزیجاتی که به رنگ سبز تیره هستند تغذیه کنید. غذای حیوان را به قطعات کوچک تقسیم کنید و به مکمل های مولتی ویتامینی و کلسیمی آغشته کنید (در مورد استفاده از این مکمل ها با دامپزشک حیوان خود مشورت کنید).

-میوه:

ایگوآنا از خوردن میوه ها لذت خواهد برد، اما میزان آن را در حد تعادل و به عنوان موارد میان وعده غذائی استفاده کنید. برای جلوگیری از ایجاد عدم تعادل تغذیه ای میتوانید از غذاهای تجاری مخصوص ایگوآنا با مشورت دامپزشک استفاده کنید. یادتان باشد این حیوان به عدم تعادل تغذیه ای حساس است.

-محیط زندگی:

ایگوآنا در محیط طبیعی خود در روی درختان زندکی می کند و از آفتاب مناطق استوائی نهایت استفاده را می کند. این موجود خونسرد از منبع حرارتی خورشید برای تنظیم درمای بدن خود استفاده می کند. همچنان از رطوبت بالا جنگلهای بارانی برای پوست اندازی خود بهره می برد. در منزل شما ایگوآنا در زمانی که کوچک است می تواند در یک تراریوم با حجم ۲۰ گالن نگهداری شود، که برای رشد و سلامت خود حیوان و امنیت اعضای خانواده منطقی خواهد بود. اما ایگوآنا به سرعت رشد می کند. حداقل اندازه محل نگهداری ایگوآنای بالغ باید ۲ برایر طول بدن حیوان باشد.

به نکات زیر در زمینه محیط زندگی آیگوآنای خود دقت کنید :

– کف تراریوم حیوان خود را با علف مصنوعی یا روزنامه بپوشانید تا هم بتوانید آن را به موقع تمیز کنید و هم اینکه در صورت خورده شدن توسط حیوان، آسیبی به حیوان نرسد. به هیچ وجه از شن، سنگ، خاک و مواد مشابه استفاده نکنید. چون خوردن آنها می تواند باعث انسداد در روده حیوان شود. –

همیشه محیطی برای آرامش وامنیت حیوان ایجاد کنید که به دور از دید باشد و حیوان بتواند در صورت احتیاج دور از چشم خود را پنهان کند. – مطمئن باشید که همیشه آب تازه همیشه در دسترس حیوان باشد. حیوان همچنین پوست خود را با آب خیس می کند و به برای سلامت پوست حیوان بسیار مناسب است. همچنین محیط نگهداری حیوان را حتما با اسپری آب مرطوب کنید تا رطوبت حیوان به مقدار مناسب برای حیوان برسد.

-دما:

مطمئن باشید که طیف (گرادیان) حرارتی از ۲۹ تا ۳۵ درجه سانتی گراد در محیط نگهداری از سردترین نقطه تا گرمترین نقطه وجود داشته باشد. اجازه ندهید که درمای هیچ نقطه ای از تراریوم حیوان از ۲۶ درجه سانتی گراد کمتر شود. حیوان ممکن است به منبع حرارتی نزدیک شود و خود را بسوزاند، بنابراین باید از یک فضای جداکننده یا منبع حرارتی خارج از تراریوم استفاده کرد.

-نور:

حتما منبع UV برای حیوان فراهم کنید، تا حیوان بتواند ویتامین D خود را تامین کند. نور خورشید یک منبع طبیعی برای حیوان است، اما برای حیواناتی که در منزل نگهداری می شود، میتوان از لامپ فلورسنت برای تامین UV حیوان استفاده کرد. منبع نور باید حداکثر در فاطه ۴۵ سانتی متری قرار گیرد. نور را حداکثر ۱۲ ساعت در طی ۲۴ ساعت روشن نگه دارید. توجه !

از نکات دیگر نگهداری:

– خزندگان در تمام انواع خود، می تواند منبع باکتری سالمونلا باشد که می تواند عوارض گوارشی شدید برای انسان ایجاد کند. البته معمولا نمیتواند موجب بیماری در خود خزندگان شود، اما برای انسان به خصوص بچه ها بسیار خطرناک است. به این دلیل و همچنینی به دلیل غیر قابل پیش بینی بودن حیوان ، توصیه می شود که کودکان این حیوان را به عنوان پت (حیوان خانگی) نگهداری نکنند. همچنین بزرگسالان نیز این نکات را حتما رعایت کنند : – حتما دست خود را بعد از تماس با حیوان، محیط نگهداری یا ظرف های مربوط به حیوان، با آب و صابون یا مواد شوینده مناسب خوب بشویید. – تراریوم حیوان را تمیز نگه دارید.

– محیط زندگی حیوان را در آشپزخانه، حمام یا وان تمیز نکنید. – به حیوان اجازه ندهید در آشپزخانه، میز نهارخوری، حمام و نقاط مشابه خانه گشت و گذار کند.

تغذیه روزانه خرگوش
ادامه مطلب

– در هنگام تماس به حیوان یا تمیز کردم تراریوم آن، ننوشید، نخورید و سیگار یا پیپ نکشید.

 

تغذیه ایگواناها:

آب:

ایگوآناها برای زنده ماندن به آب احتیاج دارند. و همیشه باید از آبی زلال و تمیز برخوردار باشند. صاحبان باید آب ایگوآنا را در طی روز مورد بازبینی قرار دهند و در صورت آلوده شدن به مدفوع مورد تعویض قرار دهند.

غذا:

ایگوآناها خزندگانی گیاهخوار می باشند و به یک رژیم غذایی متنوع که سرشار از انواع ویتامین ها است نیازمند هستند. ایگوآناها با اینکه دندانهای تیزی دارند بیشتر اوقات غذا را نجویده می بلعند به همین علت باید غذاهایی که در اختیارشان قرار داده میشود به صورت خورد شده باشد. و این روش باعث می گردد که ایگوآنا نتواند تنها غذاهای مورد علاقۀ خود را مصرف کند و دچار سوء تغذیه گردد. میوه ها و سبزیجاتی که در جیرۀ غذایی ایگوآنا قرار می گیرد باید خوب شسته شود تا به سموم و تخم کرمها و حشرات آلوده نباشد. اگر سبزیجات را با مواد ضدعفونی کننده شستشو میدهید باید دقت کنید تا آثاری از این مواد بر روی سبزیجات باقی نماند.

بهترین زمان برای غذا دادن به ایگوآنا، صبح نیم ساعت بعد از بیدار شدن از خواب می باشد و اگر ایگوآنای شما دو وعده غذا می خورد بهتر است این وعده سبک تر و با حجم کمتر در ساعت ۴ بعد از ظهر در اختیار حیوان قرار گیرد.

 

ظروف آب و غذا:

ظروفی که برای آب و غذای ایگوآنا در نظر می گیرید باید به گونه ای باشد که به آسانی قابل شستشو و پاکسازی باشد. بهتر است برای این منظور از ظروفی که از جنس سرامیک، چینی و یا پلاستیک فشرده، بدون لبه های تیز و برنده باشد مورد استفاده قرارگیرد. بهتر است ظروفی که برای ایگوآنا انتخاب می شوند تغییر پیدا نکند. ایگوآناها از خوردن آبی که به صورت شبنم بر روی محیط اطراف قرار دارد لذت می برند و اگر ظرف آب را بشناسند و به آن عادت کنند مورد استفاده قرار می دهند. این آموزش برای حفظ سلامت ایگوآنا مفید خواهد بود مخصوصاً اگر محیط زندگی حیوان آلوده شده باشد. به یاد داشته باشید که هیچگاه ظروف ایگوآنا را با ظروف منزل شستشو ندهید

 

در برنامه زیر تعداد وعده های غذایی نسبت به سن ایگوآنا معین شده است.

به ترتیب: دوره زندگی، وعدۀ غذایی، طول بدن ، چگونگی غذا

دوران نوزادی،  ۲ بار در روز، ۲۰ سانتی متر، ریز یا له شده

هنگام جوانی، ۱ بار در روز، ۷۰ سانتی متر،  خرد شده

دوران بلوغ، ۱ روز در میان، ۹۰ سانتی متر، تکه های درشت

 

رژیم غذایی مناسب ایگوانا:

با دقت در جدول زیر می توانید رژیم غذایی مناسبی برای ایگوآنای خود فراهم سازید.

غذاهای بسیار مفید که می توان به صورت منظم در جیره غذایی ایگوآنا قرار گیرد.

گل کوکب/ گل بامیه/ گل لادن/ نان گندم/ انگور/ تمشک/ توت فرنگی

غذاها مورد علاقۀ ایگوآنا، که خوراکی کامل و سبک بوده و بیشتر اوقات می توان از آن در جیره غذایی استفاده شود.

یونجه/ کدوی رشتی/ برگ کاکتوس بدون خار/ گل قاصدک/ آندیو/ لوبیا سبز/ انبه/ هویج وحشی(زردک)/ بامیه/ نخود فرنگی/ شاهی

غذاهایی که باید به صورت نامنظم و در بعضی اوقات استفاده کرد. مصرف روزانه و زیاد از این مواد باعث بروز بیماری در ایگوآنا شده و خطرناک می باشد.

سیب/ مارچوبه/ موز/ تربچه/ شاه توت/ بروکلی/ کلم دکمه ای/ کلم/ تالبی/ گل کلم/ هویج/ کرفس/ گشنیز/ خیار/ گرمک/ کیوی/ قارچ/ جعفری/ هلو/ انواع گلابی/ کدو تنبل/ شلغم/ اسفناج/ هندوانه/ کدوی سیز/برنج پخته شده، آبکش و سردبدون روغن و نمک/ ماکارونی بدون تخم مرغ پخته و سرد و ریز شده/ عدس پخته شده و سرد

غذاهایی که باید خیلی به ندرت از آنها استفاده شود:

گوجه فرگی/ فلفل دلمه ای۵_ غذاهایی که هیچگونه ارزش غذایی نداشته و برای ایگوآناها مضر است.

غذایی که برای ایگوآنا آماده می شود باید به این صورت باشد.

گیاهان=%۴۵_۴۰ لوبیا سبز، یونجه، بامیه

سبزیجات= %۵۴_۴۰ شاهی، قاصدک، خردل

میوه ها= کمتر از %۱۰ انجیر، انبه، خربزه، سیب

حبوبات=%۵ عدس، برنج، سویا، لوبیا سفید

غداهایی که نباید هرگز در اختیار ایگوآنا قرار گیرد.

کرم، حشرات و انواع غذای ماهی = زیرا این نوع غذاها پروتئینی بوده و مخصوص جوندگان و ماهیان می باشد.

لبنیات مانند: شیر، کره، پنیر، ماست = این گروه غذای مخصوص پستان داران است نه خزندگان!
تخم مرغ = زیرا سرشار از پروتئین، فسفر و چربی می باشد.

بیسکویت و غذای خشک گربه، سگ و میمون = دارای پروتئین و چربی بالا بوده و مخصوص همین حیوانات می باشد.

گوشت(سفید و قرمز) = این نوع غذای گوشتخواران است نه گیاهخواران!!
ریواس = دارای جوهر نمک بالا بوده و برای ایگوآنا مانند سم است.

گیاهان وحشی که در محیطهای سبز وجود دارند. = زیرا ممکن است آغشته به سموم ضد آفت بوده و باعث مسمومیت و مرگ ایگوآنا شود.

 

 

 

در این مقاله همه چیز درمورد ایگوانا (فیزیولوژی ، تغذیه ، محل زندگی ،شرایط نگهداری و… ایگوانا) بررسی شده است.

جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.

 

 

 

بهترین کیلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟

 

کیلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱