کلینیک دامپزشکی روژان

آموزش دستی کردن طوطی

آموزش دستی کردن طوطی چگونه میباشد؟


اگر اولین باری است که صاحب طوطی شده اید؛ و در واقع اولین پرنده خانگی خود را جدیداً به خانه آورده اید و با خود مدام تکرار می‌کنید، ای کاش این پرنده دفترچه راهنمای جامع طرز نگهداری همراه با خود داشت. و یا اگر مدتهاست از یک طوطی نگهداری می‌کنید؛ اما هنوز موفق به برقراری ارتباط با او نشده اید و این برای شما سوال است که چگونه طوطی را رام کنم؟

در گام اول برای برقراری ارتباط با طوطی و یا به اصطلاح دستی کردن آن باید صبر و حوصله کافی بخرج دهید. چرا که هر پرنده بسته به سن، گونه و شرایط زندگی قبل از کنار شما بودن، مدت زمان متفاوتی را جهت آموزش می‌طلبد و حتی ممکن است این روند برای شما بسیار آسان و یا دشوار باشد.

در ادامه گام به گام مراحل آموزش دستی کردن طوطی خواهیم پرداخت.

گام اول: حضور طوطی در قفس برای اولین بار


زمانیکه برای اولین بار طوطی را به منزل خود انتقال می‌دهید. اولین و مهمترین گام در انتقال طوطی از باکس حامل پرنده به درون قفس طوطی میباشد. اگر از گذشته پرنده اطلاعاتی ندارید و نمی‌دانید طوطی ممکن است تا حد اهلی باشد، پس بهتر است باکس حامل را نزدیک قفس بیاورید و تمام درب ها و پنجره ها را ببندید.

روش صحیح گرفتن طوطی با دست

به احتمال بسیار زیاد طوطی ترسیده است و حتی قرار دادن باکس کنار قفس و خوراکی های مورد علاقه پرنده هم نتوانید او را وادار به حرکت کردن و خارج شدن از باکس نمایید. در نتیجه شما درب حامل را به آرامی باز کنید و دست خود را به سمت پرنده ببرید و همانطور که در حامل را باز می‌کنید، دهانه را با دست خود مسدود کنید تا طوطی نتواند با عجله بیرون بیاید و سپس به آرامی دست خود را نزدیک و نزدیکتر ببرید.

آموزش دستی کردن طوطی را از قفس شروع کنید


اگر در زمان گرفتن طوطی با دست، طوطی واکنشی نشان نداد، نزدیک‌تر بروید. هرچند که امکان دارد، طوطی با منقار خود به دست شما نوک بزند. اما نهایتا پای خود را روی دست شما قرار می‌دهد. زیرا در این مرحله می‌خواهد مطمئن شود دست شما حامی خوبی برای قرار گرفتن روی آن است یا نه؟ در این وضعیت طوطی شما از قبل می‌داند چگونه باید قدم بردارد و در واقع یک طوطی مهربان و کمی آموزش دیده است.

اما در غیر این صورت، شما ممکن است با دو نوع طوطی دیگر مواجه شوید.

غیر تهاجمی
تهاجمی


غیر تهاجمی:

برای جابجا کردن طوطی های غیر تهاجمی تنها کافی است انگشتان دستتان را به هم نزدیک کرده و انگشت اشاره را بالاتر از دیگر انگشتان به صورت افقی قرار دهید و به صورت عمود بر پاهای طوطی نشانه بگیرید. در واقع دست شما به موازات نشیمنگاه طوطی و کمی بالاتر از پاهایش قرار خواهد گرفت. اگر طوطی از قبل، آموزش این مرحله را دیده باشد. با بیان کلمه ((بیا بالا)) طوطی واکنش نشان داده و روی دست شما قرار خواهد گرفت.

در این وضعیت به آرامی آن را از حامل جدا نمایید و داخل قفس وارد کنید. و مجددا حرکت قبل را تکرار کنید. به صورتیکه پرنده را به گونه ای در قفس قرار دهید که نشیمنگاه قفس به موازات دست شما و کمی بالاتر از پاهایش قرار داشته باشد. طوطی در این لحظه بر روی نشیمنگاه یا سوف قرار می‌گیرد. شما میتوانید در قفس را ببندید و مدتی با طوطی سخن بگویید. اما سعی کنید به او فرصت دهید تا با خانه جدید خود سازگار گردد و در این فرصت به او به هیچ وجه دست نزنید.

تهاجمی:

در وضعیتی که مشخص شد طوطی درون حامل از نوع تهاجمی میباشد. یا با روش گفته شده بالا حرکتی نکرد. باید پرنده را در دست بگیرید تا موفق به خارج کردن او از حامل و انتقال به قفس شوید.

این عمل آنقدر سریع اتفاق می‌افتد که احتمالاً طوطی متوجه آن نخواهد شد و در واقع بر روی روابط شما تاثیر منفی نخواهد گذاشت. تلاش کنید حتما بدون پوشش دست این کار را انجام دهید و در صورت ترس از نوک زدن و یا گاز گرفتن پرنده از یک دستکش چرمی نازک و یا حوله استفاده نمایید.

گام دوم: نزدیک شدن به قفس طوطی


مهم است که طوطی درون قفس را با اعمال خود نترسانید تا زمانی که طوطی بیشتر و بهتر به شما عادت کند.

مهم و بسیار ضروری میباشد که خیلی آرام به قفس طوطی نزدیک شوید.
صداهای ناگهانی در نیاورید.
محتاطانه راه بروید تا پرنده زمین نخورد و نترسد.
برداشت اول او از شما مهم است. نگذارید پرنده نسبت به شما برداشت بدی داشته باشد.
اگر طوطی ای دارید که کاملاً ترسیده است با نزدیک شدن به قفس با او تماس چشمی برقرار نکنید. فقط آرام به قفس نزدیک شوید، در حالی که به جای دیگری نگاه می‌کنید. زیرا در غیر این صورت امکان دارد احساس کند توسط یک شکارچی جدا شده است.
اگر رویکرد محتاطانه داشته باشید به هیچ عنوان به رابطه شما با طوطی آسیبی وارد نمیشود. با این حال اگر در این امر عجله نمایید و پرنده را بترسانید از بین بردن ترس ایجاد شده بسیار دشوار خواهد بود.
زمانیکه تمام این موارد را رعایت کردید باید کم کم به مرور زمان نسبت به حضور خود برای طوطی حساسیت‌زدایی کنید. اگر متوجه شدید که طوطی قصد گاز گرفتن شما را دارد یا خود را به اطراف قفس می‌کوبد و یا هر ناراحتی دیگری نسبت به حضور شما از خود بروز می‌دهد تکنیک زیر مفید خواهد بود.

نزدیک شدن و منتظر واکنش طوطی ماندن

زمانیکه طوطی شروع به واکنش منفی نمود در همان جایی که هستید بایستید و نزدیکتر نشوید. اما عقب‌نشینی هم نکنید، صبر کنید تا طوطی آرام تر گردد.
تا هنگامیکه از شروع اولیه این روند طوطی به آرامش کامل برسد. شما با چرخیدن و دور شدن طوطی به آن پاداش دهید. با این روش طوطی یاد خواهد گرفت، که به جای ساختن یک صحنه بزرگ از ترس و رها شدن از شما، نیاز به آرامش دارد و در واقع شما به او می‌آموزید تنها راه رسیدن به خواسته او این میباشد که آرام باشد.

بررسی بیماری‌های کبد پرندگان زینتی
ادامه مطلب

گام سوم: تعیین خوراکی برای تشویق طوطی


شما باید بدانید غذای مورد علاقه ی طوطی شما چیست، و بیشتر از چه خوراک هایی لذت می‌برد. البته فهمیدن این موضوع بسیار آسان است. طوطی ها غالبا از دانه ها، آجیل، میوه های خشک و تازه لذت میبرند. انواع این خوراکی ها را در ظرفی مخلوط کرده و برای طوطی در قفس بگذارید. اگر یک طوطی آموزش‌دیده نباشد؛ ممکن است این غذاها برای او ناآشنا باشند. پس باید چند روز به طوطی فرصت بدهید تا با این غذاها آشنا گردد.

طوطی ها غذاخورهای حساسی میباشند. به صورتیکه ابتدا غذای مورد علاقه خود را می‌خورند و سپس سراغ غذای دوم و سوم و… می‌روند.

نحوه استفاده از غذای مورد علاقه در آموزش دستی کردن طوطی

حال که متوجه شدید غذای مورد علاقه طوطی چیست. هرگز آن را به عنوان بخشی از وعده‌های غذایی طوطی قرار ندهید. در حقیقت غذاهای مورد علاقه فقط جهت تشویق برای تمرین و آموزش پرنده استفاده میگردند. اگر در زمان آموزش و نگهداری پرنده، غذاهای مورد علاقه دوم و سوم را نیز یافتید. آنها را برای پاداش تمرینی پرنده در نظر بگیرید.

ممکن است پرنده شما رژیم غذایی بذر داشته باشد و شما نتوانید جهت تأمین غذای اصلی آن از پلت ها استفاده نمایید. در این صورت تلاش کنید از دانه هایی که پرنده بیشتر استقبال می‌کند جهت وعده غذایی آن خودداری کرده و به عنوان تشویقی در دوره های تمرینی به او بدهید و برای بیشتر تمرینات او از غذاهای مورد علاقه دوم و سوم استفاده کنید.

گام چهارم: خارج کردن طوطی از قفس برای بار اول


بیرون آوردن پرنده از قفس هم برای سلامت روان طوطی و هم پاکسازی و نظافت قفس از اهمیت بالایی در نگهداری طوطی برخوردار میباشد. در اولین گام تلاش کنید محیط را کاملا ایمن نمایید. به طور مثال: یک اتاق با درب و پنجره های بسته را جهت آزادسازی پرنده از قفس انتخاب کنید. چرا که آزاد سازی پرنده در آشپزخانه و محیط های نا امن بسیار خطرناک میباشد.

در نتیجه محیط انتخابی را از تمام ظروف، مواد تیز و شکننده و حتی درزها و شکاف هایی که هر آن ممکن است به پرنده آسیب فیزیکی برساند، خالی کنید.

حال به سادگی در قفس را باز کنید و منتظر بمانید تا طوطی به سمت شما بیاید. طوطی در حال حاضر از همه چیز میترسد و قفس تنها جای امن برای او است. چرا که طوطی هنوز رام و دستی نشده است و ممکن است شما تا مدت‌ها در کنار قفس منتظر بمانید. اما با رعایت نکات زیر و تمرینات پی‌درپی موفق به خارج کردن طوطی از قفس خواهید شد.

کلیکر وسیله ای برای آموزش دستی کردن طوطی سانان

به محض اینکه احساس کردید طوطی با خوردن خوراکی از دست شما احساس امنیت می‌کند، زمان آن رسیده که از کلیکر استفاده نمایید.

تنها دلیلی که زودتر نباید از این وسیله استفاده نمایید، آن است که باعث ترساندن طوطی در زمان غذا خوردن از دست شما می گردد. اگر احساس کردید کلیکر باعث ترساندن طوطی می شود آن را در داخل آستین خود برده و صدای آن را کمتر نمایید و زمانیکه متوجه شدید پرنده نسبت به آن واکنش ترس ندارد، کلیکر را به قفس نزدیک و نزدیکتر نمایید.

هدف از استفاده این وسیله آن است که پرنده با شنیدن صدای آن زمان غذاخوردن آموزش می‌بیند که با این صدا قرار است خوراکی دریافت نماید.

گام پنجم: آموزش هدف


در این گام شما به طوطی خود آموزش می دهید که با نگه داشتن چوب مخصوص یا چاپستیک بیرون قفس طوطی به سمت آن برود و با منقار خود آن را لمس نماید. به طور طبیعی، در ابتدا طوطی نمی‌داند هدف شما چیست، به همین علت نیازمند فرصت میباشد تا آموزش ببیند، چوب را لمس کند و جایزه دریافت نماید.

در این زمان شما ابتدا چوب هدف را از میان میله های قفس به داخل آن و در جایی نزدیک طوطی نگه دارید. به احتمال زیاد طوطی از سر کنجکاوی آن را گاز میگیرد، در این لحظه از کلیکر استفاده نمایید.

و این کار را چندین بار تکرار نمایید و در نهایت بررسی کنید، آیا طوطی تمایل دارد حرکت بزرگتری انجام دهد. به این صورت که شما چوب را دورتر نگه داشته تا طوطی به سمت آن بیاید یا خیر؟ این آموزش باید تا جایی تکرار گردد که طوطی سرش را به سمت چوب خم کند و آن را توسط نوک خود لمس نماید و در نهایت چند قدم نیز جهت لمس آن بر دارد. هرچند که باید گفت این تمرین نیاز به چندین جلسه آموزش دارد.

حالا که طوطی از دست شما غذا می خورد و می داند کلیکر چیست.

طوطی شما آماده شروع آموزش هدف میباشد. این آموزش شامل نشان دادن یک چوب به طوطی و سپس حرکت طوطی به سمت آن و لمس چوب خواهد بود. در واقع هدف آن است که، به طوطی آموزش دهید که کجا می‌خواهید راه برود.

در وضعیتی که همراه چوب غذای مورد علاقه طوطی هم باشد. این یک عمل اغوا کننده خواهد بود، که طوطی فقط متمرکز به غذای درون دست شما می گردد و هیچ عامل دیگری حواس آن را پرت نخواهد کرد.

استفاده از اسباب بازی در آموزش دستی کردن طوطی

نکته: اجازه ندهید طوطی به چوب حمله کند. چراکه هم وسیله کمک آموزشی را خراب می‌کند و هم رفتاری بر خلاف آنچه در تلاش برای رسیدن به آن هستید را می آموزد. از حواس پرتی عالی چون کلیکر استفاده کنید. تا توجه طوطی را به خود جلب کند.

بلافاصله در حالیکه چوب هدف را از منقار آن بیرون می‌کشید، پاداش آن را بیرون بیاورید و در واقع به طوطی اجازه ندهید تا چوب را بجود و یا با آن بازی کند. از همین شیوه چوب و پاداش استفاده کنید تا طوطی آن را یک فرمان ثانویه درک کند.

وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید

به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱

قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.