بازاریابی ماهیان زینتی عامل اصلی موفقیت حرفهای تولید کنندگان به شمار میرود که جلب رضایت مشتری مهمترین وظیفه آن است. سازمان جهانی غذا و دارو (۱۹۹۷،FAO) بازاریابی را تلاش برای درک خواسته مشتریها و برآورده نمودن خواستهها به نحوی که سود آوری نیز داشته باشد، تعریف میکند.
بازاریابی باید بتواند به سوالات مختلفی همچون سوالات زیر پاسخ دهد:
- چه گونهای تولید شود؟
- چه میزان تولید شود؟
- با چه قیمت تولید شود؟
- از چه طریق و در چه بازارهایی عرضه شود؟
با فروش محصول نه تنها کار پروش دهنده تمام نشده است بلکه تازه شروع کار برای دریافت عکس العمل مشتری و بازگشت دوباره برای سفارش جدید است. پرورش دهنده زمانی میتواند در فعالیت اقتصادی خود موفق باشد که:
- ماهیان تولیدی در بازار متقاضی داشته باشد.
- مصرف کنندگان توان پرداخت قیمت خرید انها را داشته باشند.
- محصول عرضه شده از کیفیت لازم برخوردار باشد.
انتخاب بازار ماهیان زینتی:
بیشتر مصرف کنندگان مقدار و نوع ماهیان زینتی مورد نیاز خود را در زمانهای متفاوتی از سال خرید میکنند. در صورت امکان تنوع فعالیتها، تنوع فراوردهها، تنوع مشتریها، زمانهای مختلف و مکانهای مختلف عرضه،پایداری فعالیت تولیدی را بهتر تضمین میکند. ممکن است فرصتهای زیادی در بازارهای مختلف وجود داشته باشد و مشتریهای زیادی متقاضی محصول شما باشند ولی هزینههای شما برای فروش محصول به آنها سودآور نباشد. پرورش دهنده در چنین شرایطی لزوما به دنبال یافتن مشتریهای دیگر و یا بازارهایی میرود که سودآوری داشته باشد.
نکات کلیدی در انتخاب بازار عبارتاند از:
- رقابت: هر روشی را که شما برای رقابت انتخاب نمایید دو عامل مهم کیفیت و قیمت را نمیتوانید نادیده بگیرید.
- تقاضا: هر چند ممکن است تعدادی از عمده فروشیها و خرده فروشیها در زمانهای خاصی متقاضی محصول شما باشند ولی عموما واسطههای فوق پرورش دهندگانی را انتخاب میکنند که بتوانند به طور مرتب و در زمانهای مورد نیاز محصولات خویش را عرضه کنند.
- افزایش انتظارات مشتریها: یکی از راههای افزایش مصرف میتواند عرضه فراوردههای متنوع و عرضه فراوردههایی که مشتریها حتی فکرش را هم نمیکردند باشد میتوان گفت هرچه تنوع عرضه فراوردههای آبزیان در بازار افزایش یابد، تعداد مشتریها و متقاضیان نیز افزایش خواهد یافت.
گروههای مشترک بازاریابی ماهیان زینتی:
ممکن است همکاری مشترک یک پرورش دهنده با سایر پرورش دهندگان سود آوری بیشتری را در مقایسه با زمانی که به تنهایی اقدام به بازاریابی مینماید، داشته باشد.
- عضویت در یک گروه مشترک به همه اعضای گروه قدرت رقابت مساوی میدهد.
- در دراز مدت هزینههای بازاریابی را کاهش میدهد.
- ایجاد یک شرکت یا موسسه بازاریابی با تعدادی از پرورش دهندگان دیگر.
- ایجاد یک شرکت مشترک با یک شرکت تجاری و تعدادی از پرورش دهندگان.
- ایجاد تعاونی یا اتحادیه آبزی پروران برای امور بازاریابی.
چنانچه ترکیب محصولات عرضه شده و حجم ان به اندازه کافی زیاد باشد موسسه میتواند با استخدام یک متخصص بازاریابی موقعیت بهتری را برای صاحبان سهام موسسه که همان پرورش دهندگان هستند به دست آورد.
کنتراتها:
یکی از روشهای استمرار موفق فعالیت پرورش ماهی خرد، تولید در قالب کنترات است. یعنی یک پرورش دهنده برای پرورش دهنده بزرگتر تولید کند. فواید این گونه فعالیت عبارتست از:
- پرورش دهنده همه تلاش خویش را در تولید متمرکز میکند و مسئولیت بازاریابی را به دیگری میسپارد بنابراین در این جهت مخاطرات بازار را کاهش داده است.
- پرورش دهنده در چنین حالتی از مشاور فنی یک شرکت بزرگتر برخوردار و درجه کنترل کیفی محصولات تولیدی خویش را افزایش میدهد.
هر چند کنترات برای آبزی پروری خرد فوائدی دارد ولی از مخاطرات آن به شرح زیر نباید غافل بود:
- آبزی پرور به یک مشتری وابسته میشود که هیچ کنترلی بر او ندارد.
- در صورت اتمام کنترات، یافتن مشتری جدید به خصوص در شرایط افزایش عرضه بسیار مشکل است.
در ذیل چند نکته کلیدی برای آبزی پرورانی که علاقمند به استفاده از روش کنترات هستند ارائه گردیده است:
- توافق دراز مدت میتواند خطر ریسک را کاهش دهد. برای مثال بعد از موفقیت در یک همکاری کوتاه مدت اولیه آزمایشی یک توافق دو جانبه ۵ ساله تدوین شود.
- در توافقنامه قید شود که محصول شما عضوی از محصول شریک شما باشد و نه به عنوان یک کوتاه یک محصول جدا به فروش برسد.
- تلاش شود آبزی پروران دیگری به این کنترات به پیوندند تا حضور سایر افراد ریسک و مخاطرات شما را کاهش و قدرت چانه زنی شما را افزایش دهد.
عوامل تاثیرگذار در بازار:
پر واضح است که اگر مصرف کنندگان آبزیان تقاضای خود را کاهش دهند ولی تولیدکنندگان همان میزان قبلی و یا بیشتر را عرضه نمایند قیمتها به خاطر رقابت تولیدکنندگان با هم برای حفظ فروش کاهش مییابد. در صورتیکه تقاضای مشتریها افزایش و عرضه کاهش یابد، عکس معادله فوق اتفاق خواهد افتاد.
- تقاضا: تقاضای ماهیان زینتی ای که شما تولید میکنید ممکن است به علت تغییر قیمت سایر ماهیان تولیدی یا زمان عرضه دچار تغییراتی گردد. معمولا تغییرات تقاضا بیشتر از تغییرات عرضه است.
- عرضه و قیمت: خیلی وقتها که تقاضا در بازارهای جدید به سرعت بالا میرود پیش بینی تقاضا برای آینده، کار سختی است و نباید به اتکای چنین تقاضایی سرمایه گذاری در تولید را خیلی افزایش داد.
در این مقاله همه چیز در خصوص بازاریابی ماهیان زینتی مورد بررسی قرار گرفت.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب راهنمای بهداشت، پرورش و نگهداری ماهیان زینتی است. نکته قابل توجه این است که تشخیص و درمان هر بیماری ای الزاما بر عهده دامپزشک است. و درمان های نامبرده شده در مقالات وبسایت صرفا جهت آشنایی افراد با برخی مطالب ابتدایی است. بدیهی است که کلینیک و سایت روژان پت هیچ گونه مسئولیتی در خصوص انجام اعمال خودسرانه افراد ندارد.جهت دریافت اطلاعات بیشتر درمورد منابع ما به این مقاله مراجعه کنید.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱