کلینیک دامپزشکی روژان
کم خونی عفونی گربه‌ها

کم خونی عفونی گربه‌ها

کم خونی عفونی گربه‌ها

این بیماری به شکل حاد یا مزمن در گربه‌های اهلی به وسیله انگل‌هایی به نام Haemobartonellaو Eperythrozoonحادث می‌شود و عامل بیماری در گلبول‌های قرمز گربه‌های بیمار مشاهده شده است.

نقش بیماری زائی

این بیماری در اغلب نقاط جهان مشاهده شده است. عامل بیماری را بیشتر Haemobartonella felisمی‌دانند این انگل میله‌ای شکل و یا حلقوی شکل و بسیار کوچک است و اندازه آن از ۲/۰ تا یک مو تغییر می‌کند. انگل به صور مختلف در سلول‌های اریتروبلاست مشاهده می‌شود و در پلاسمای خون دام‌های بیمار بعضی اوقات مشاهده شده است و در گسترش‌هائی که به طریقه رایت یا گیسما رنگ‌آمیزی شده بخوبی به آشکار گذاشته شده است. برحسب شدت بیماری و میزان انگل موجود در خون مقدار گلبول‌های آلوده تغییر می‌کند.

این بیماری به طور تجربی از طریق دهان به گربه‌های حساس منتقل شده است و دوره کمون بیماری از این طریق یک تا ۵ هفته طول می‌کشد. بعضی از گربه‌ها به طور مخفی به این بیماری آلوده هستند (Subclinical) و در مواقعی که علائم مرض سخت می‌شود نشانی‌های بیماری را از خود بروز می‌دهند.

نشانی‌های بیماری

هر گربه‌ای که مبتلا به کم خونی شود می‌توان گفت که باید به وجود کم خونی عفونی مظنون شد. در شکل حاد تب ۵/۴۱ درجه، بی‌اشتهایی، افسردگی، کم خونی، ضعف و عظم طحال از نشانی‌های مشخص بیماری می‌باشد. در فرم مزمن بیماری درجه حرارت بدن ممکن است طبیعی باشد اما ضعف، افسردگی و لاغری مفرط قابل ملاحظه است و در موارد نادر بزرگ شدن طحال توجه دامپزشک را جلب می‌کند. تنگی نفس همراه با کم خونی مخاطات از علائم ثانویه بیماری است. در اتوپسی طحال بزرگ شده و غده‌های لنفاوی مزانتر حجیم می‌شوند و هیپرپلازی در مغز استخوان توجه دامپزشک را جلب می‌کند.

بیماری نخاع شوکی در سگ‌ها
ادامه مطلب

تشخیص

تشخیص آزمایشگاهی بیماری بر مبنای جدا کردن انگل عامل بیماری استوار است. و بدین منظور لازم است هر چند روز یک بار گسترش‌هایی از خون تهیه و در آزمایشگاه مورد مطالعه قرار دهیم. سلول‌های رتیکولوسیت افزایش پیدا می‌کند. گلبول‌های قرمز ممکن است تا یک میلیون در میلی‌متر مکعب کاهش یابند و در موارد شدید بیماری کاهش گلبولی از این مقدار هم بیشتر است.

پیشگیری و درمان بیماری

انتقال خون در درمان بیماری خیلی مؤثر است. بخصوص در مواردی که بیماری به شکل حاد بروز کرده باشد. مقدار ۳۰ تا cc80 خون کامل برحسب احتیاج بدن هر دو روز یا هر سه روز یک بار باید تزریق شود.

تجویز آنتی بیوتیک وسیع‌الاثری مثل Chlortetracycline (aureomycin)و Erythromycinنافع است همچنین تجویز Chlaramphenicolنتایج خوبی به دست داده است. تجویز Oxyphenarsine Hydrochloride (Mepharsene) عفونت را کنترل می‌کند. اما ممکن است ایجاد مسمومیت در دام نماید زیرا این دارو یک ترکیب ارسنیکی است.

در این مقاله کم خونی عفونی گربه‌ها بررسی شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید

به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱

راهنمای پرورش، نگه‌داری و بیماری های متداول سگ و گربه، (بازنویسی کتاب آقای دکتر اوحدی نیا توسط آقای دکتر احمدرضا الهیار ترکمن)

قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد