کلینیک دامپزشکی روژان
بیماری‌های غدد ضمیمه دستگاه گوارش

همه چیز درباره بیماری تورم عمومی کبد سگ ها

صفحه اصلی » بیماری ها » همه چیز درباره بیماری تورم عمومی کبد سگ ها

 

در این مقاله تمام نکات درمورد بیماری تورم عمومی کبد سگ ها بررسی شده است:

  بیماری تورم عمومی کبد سگ ها  

بیماری تورم عفونی کبد سگ‌ها:

این بیماری تورم کبد عفونی سگ‌ها یکی از بیماری‌های تب دار سگ بوده و عامل آن ویروسی است که میل شدیدی به نسوج پیوندی و سلول‌های کبدی دارد. از نشانی‌های مهم بیماری افزایش درجه حرارت بدن و هجوم الدمی مخاطات و افسردگی شدید است که باعث کم شدن گویچه‌های سفید و خونریزی طولانی دردام می‌شود. بیماری تقریباً در اکثر نقاط عالم مشاهده شده است.  

 

نقش بیماری زائی:

عامل بیماری گنجیدگی‌های داخل سلولی در سلول‌های بدن بخصوص سلول‌های توپوشی و سلول‌های کبدی است که سبب بروز بیماری می‌شود. سگ‌ها در کلیه سنین نسبت به این بیماری حساسیت دارند و عفونت به واسطه بلع ویروس‌ها توسط گویچه‌های سفید با سایر یاخته‌ها ایجاد می‌گردد. در مرحله حاد بیماری ویروس عامل بیماری را ابتدا از کلیه‌ها می‌توان جدا کرد. بعدها امکان جدا شدن آن از ادرار دام هم وجود دارد. ویروس عامل بیماری در ادرار دام‌هائی که بهبود یافته‌اند مشاهده گردیده و به همین جهت انتقال بیماری بدینوسیله ممکن است عملی شود.

 

لانه سگ‌ها بیشتر در معرض آلودگی قرار می‌گیرد. از همین راه بیماری به طور مستقیم انتقال می‌یابد. در مرحله حاد بیماری ممکن است بیماری تورم کبد عفونی سگ‌ها به وسیله ابزار و ظروف غذا در موقع غذا دادن به دام انتقال یابد. بر سرایت بیماری از دست اشخاصی که دهان دام را به منظور بازرسی باز می‌کنند حادث می‌شود. در بعضی موارد سوزن و سرنگ و سندی که به طریقه صحیح استریل نشده باشد. باعث انتقال بیماری می‌گردد و لازم است این نکات بهداشتی همواره رعایت شود تا از سرایت بیماری به دام‌های سالم جلوگیری به عمل آید.  

 

نشانی‌های بیماری:

بیماری تورم کبد عفونی سگ‌ها با تب شروع می‌شود. اغلب اشخاص نسبت به این گونه تب‌ها اعتنائی نکرده و در ده درصد حالات همین تب باعث مرگ دام می‌شود. طبق آزمایش‌های سرم شناسی که توسط دامپزشکان میکروب شناس به عمل آمده است. چنین برمی‌آید ۵۰ درصد سگ‌هائی که سنشان از یک سال بیشتر است قبلاً به بیماری تورم کبد عفونی مبتلا شده‌اند. بنابراین لازم است به تب‌هائی که در دام مشاهده می‌کنیم اهمیت بیشتری داده و توجه داشته باشیم که این گونه تب‌ها ممکن است مقدمه بیماری تورم کبد عفونی باشند.

دوره کمون بیماری در سگ‌ها در حالات معمولی بیماری ۶ الی ۹ روز است و اولین نشانه بیماری افزایش درجه حرارت بدن به میزان ۱۰۴ درجه فارنهایت یا ۴۰ درجه سانتی‌گراد است و این حالت ممکن است یک تا ۶ روز ادامه یابد. در بعضی حالات منحنی تب موج دار است به این معنی که برای مدت یک روز افزایش درجه حرارت بدن به چشم می‌خورد و سپس برای مدت یک روز درجه حرارت کاش می‌یابد و دوباره درجه حرارت بدن بالا می‌رود. بعد از افزایش درجه حرارت لوکوبنی عارض دام می‌شود و کم شدن گویچه‌های سفید خون همچنان در طول مدتی که دام تب دارد باقی می‌ماند.

 

علائمعمومی بیماری بی‌علاقگی و از بین رفتن عاطفه و خونسردی همراه با از دست دادن تدریجی و یا کامل اشتها و تشنگی مفرط است. تورم نسج ملتحمه چشم همراه با جمع شدن مواد سروزی در مخاطات چشم و بینی توجه دامپزشک را جلب می‌نماید و ممکن است قرحه‌هائی در دهان مشاهده نشود. حساسیت شکم به وسیله ملاسمه تشخیص داده می‌شود و استفراغ نیز ممکن است حادث شود.

ادم سر و گردن و بدن به حدی است که گاه باعث از شکل افتادن قیافه دام می‌شود خون مردگی و لکه‌های پتشی در بعضی مواقع روی پوست بخصوص در ناحیه شکم پدید می‌آید. وقتی سگ‌ها در این مرحله از بیماری خود را می‌خاراننند مقادیر زیادی خون از بدن خارج می‌شود. کنترل خونریزی دام بسیار مشکل است زیرا زمان انعقاد طولانی است.

معمولاً در سگ‌های بیماری نشانی‌های اختلالات تنفسی و تشنجات عصبی مشاهده نمی‌شود اما در روباه‌هائی که اهلی شده‌اند در موقع بروز بیماری تشنجات عصبی مشاهده گردیده است و بنا به گزارش دامپزشکان سوئدی در مرحله آخر بیماری فلج اعضاء پدید آمده است. بعد از اینکه احساس کلی بیماری که اغلب با بی‌اشتهائی و کم قوتی و بیتابی همراه است به پایان رسید اشتهای دام خوب می‌شود.

بیماری های گوارشی سگ
ادامه مطلب

اما در بعضی مواقع تا زمانی‌که دام وزن اولیه خود را دبست نیاوزده است فقدان اشتها همچنان برقرار است. تیرگی چشم معمولاً ۷ تا ۱۰ روز پس از بهبودی همینطور باقی است و در بعضی مواقع بیماری تورم کبد عفونی سگ‌ها همراه با بیماری سگ‌های جوان توأماً عارض می‌شود که این مطلب در مبحث بیماری سگ‌های جوان به تفضیل مورد بررسی قرار گرفته و لازم است دامپزشکان به این مطلب توجه دقیق مبذول فرمایند.  

 

تشخیص بیماری:

معمولاً حمله ناگهانی بیماری و طولانی بودن زمان انعقاد (بیشتر از ۲ دقیقه) توجه ما را به بیماری تورم کبد عفونی سگ‌ها معطوف می‌دارد. نشانی‌های کلینکی در بیشتر موارد برای تشخیص افتراقی این بیماری از بیماری سگ‌های جوان کافی نیست و بنابراین معمولاً تشخیص صحیح بیماری وقتی میسر است که از سلول‌های کبدی بیوپسی نموده و گنجیدگی‌های داخل سلولی را در هسته‌های سلولی نسج کبدی مشاهده نمائیم.  

 

پیشگیری:

به منظور پیشگیری از بیماری معمولاض ویروس واکسن تهیه شده در فرمالین استعمال می‌شود که آن را Chemically Inactiated Infectious Canine Hepatitis Virus می‌نامند. این واکسن ممکن است همراه با واکسن بیماری سگ‌های جوان به طور توأم عرضه شود. (مثلاً شرکت هوخست واکسن دیستمپر و هپاتیت و لیتوسپیروز را به طور یک‌جا تهیه نموده است).

طبق مطالعاتی که توسط محققان میکروب شناسی به عمل آمده است. چنین برمی‌آید که تلقیح بایستی ۲ بار به فاصله حداقل ۲ هفته به منظور به دست آوردن ایمنیت اولیه صورت گیرد. این تلقیح ۳ تا ۶ ماه به سگ ایمنیت می‌دهد. این ایمنیت کم دوام راکه بدین ترتیب حاصل می‌شود لازم است به وسیله تلقیحات بعدی پر دوام نمود. برای این منظور استفاده از واکسن ویروس زنده که به کشت نسج کلیه عادت داده شده باشد نافع خواهد بود.

این واکسن با واکسن مرغی بیماری سگ‌های جوان ممکن است عرضه شود. در این صورت بهتر است برای ایمنیت از بیماری تورم کبد عفونی و بیماری سگ‌های جوان از آن استفاده نمود. ایمنیت پاسیو در اثر استفاده توله از شیر مادر در بدن توله پدید می‌آید که مایه کوبی این ایمنیت را پر دوام‌تر می‌‌کند و مثل بیماری سگ‌های جوان (Distemper) در ۸۵ درصد توله سگ‌هائی که در لانهخود به سر می‌برند در اثر تلقیح واکسن در سن ۹ هفتگی نسبت به بیماری تورم کبد عفونی ایمنیت می‌یابند.

برخلاف بیماری سگ‌های جوان به وسیله آزمایش‌های سرولوژیک ثابت شده است که در سن یک سالگی دارای سرم هپیرایمن بوده‌اند. برای به دست آوردن ایمنیت پر دوام ممکن است همراه با تزریق سرم ضد بیماری سگ‌های جوان سرم یاد شده بیماری تلقیح شود. تزریق ۲۵/۰ میلی‌لیتر سرم ضد بیماری تورم عفونی کبد سگ‌ها به ازاء هر پوند وزن دام باعث می‌شود بدن در برابر ویروس حاد از خود مقاومت نشان دهد.  

 

درمان بیماری:

مواقعی که فرم شدید بیماری در سگ حادث شده باشد. در این صورت انتقال خون به میزان ۸۰ تا cc200 برحسب جثه دام برای مدت چند روز و یا تزریق خون به میزان ۲۰۰ تا cc 500 یک دفعه به دام بیمار توصیه شده است. بهتر آن است که همه روزه از تزریق محلول ۵% دکستروز در سرم فیزیولوژی (سرم قند و نمک) به علاوه۵% پروتئین قابل حل در آب به میزان ۲۵۰ تا cc 500 استفاده نمود. این مورد در سگ‌هائی که زمان انعقاد خون آن‌ها طولانی شده است. تزریق دارو از طریق زیر جلدی خطراتی به دنبال خواهد داشت. در صورتی‌که بیماری طولانی شود در این صورت تجویز آنتی بیوتیک نافع خواهد بود.  

 

در این مقاله همه نکات ،راه های پیشگیری و درمان و…بیماری تورم عمومی کبد سگ ها بررسی شد.

 

جهت مطالعه مقالات بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.  

 

شاید برای شما جالب باشد: همه چیز درباره بیماری هاری    

 

بهترین کیلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟

 

کیلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱