کلینیک دامپزشکی روژان
خون شناسی پروتئین خرگوش

تفسیر نتایج پروتئین در خرگوش

تفسیر نتایج پروتئین در خرگوش

در این مقاله تفسیر نتایج پروتئین در خرگوش بررسی خواهد شد:

پروتئین کل

تفسیر غلظت پروتئین کل مشابه با سایر پستانداران است. Artefactual غلظت‌های پروتئینی را افزایش داده و می‌تواند منجر به ایستایی وریدی بیش­ازحد در مدت­زمان جمع­آوری خون شود (مثلاً مدت­زمان طولانی برای گرفتن خون صرف می‌شود). مولکول‌های کوچک و مایعات، پلاسما را از دست می‌دهند و باعث افزایش نسبی پروتئین‌ها می­شوند. این وضعیت ممکن است در خرگوش‌ها (به­ویژه در گونه‌های بالغی که رگ‌های کوچک دارند) رخ دهد.

افزایش پروتئین کل نشان­ دهنده دهیدراسیون و بیماری مزمن با ایمنی متوسط است. دهیدراسیون ممکن است در خرگوش‌هایی که مبتلا به کمبود آب یا اختلالات گوارشی هستند، صورت پذیرد.

بررسی هماتوکریت، آلبومین و نسبت‌های گلبولی به تشخیص‌ها کمک می‌کنند. بیماری کبدی، enteropathy مزمن، گرسنگی و سوءتغذیه ممکن است سطوح پروتئین را کاهش دهند. Glomerulonephropathy یا enteropathy افت-پروتئین بیماری‌های غیر شایعی هستند که ممکن است موجب کاهش سطح کلی پروتئین در خرگوش‌ها شوند. کاهش آلبومین و گلبولین احتمالاً با haemorrhage یا زخم‌های ترشحی پوستی مانند fly strike همراه هستند.

آلبومین

کبد تنها مکان سنتز آلبومین است و hypoalbuminaemia ویژگی بیماری پیشرفته کبد در همه گونه‌ها است. Eimeria stiedae موجب کوکسیدوز کبدی می‌شود.  Cysticercus pisiformisمرحله larval Taenia pisiformis است که از طریق کبد تسکین یافته و موجب مسیریابی فیبری و necrotic foci می‌شود (بخش ۱۴.۳.۲ را ببینید). عفونت‌های شدید ممکن است موجب کاهش سطوح آلبومین شوند. عوامل غیر کبدی که موجب کاهش آلبومین سرم خون می­شوند، شامل glomerulonephropathy، enteropathy افت پروتئین، malabsorption و آسیت­های (ascites) cardiogenic هستند.

محدوده‌های مرجع آزمایشگاهی برای سطوح آلبومین سرم خون در خرگوش‌ها ممکن است گسترده و متنوع باشند. همچنین تفاوت‌های جنسیتی در خرگوش‌های آزمایشگاهی گزارش شده است. یک پژوهش نشان داد که خرگوش‌های ماده سفید نیوزلندی سطح آلبومین سرم خونشان نسبت به نرها بالاتر است ولی سایر پژوهش‌ها تفاوت‌های جنسیتی را ارائه ندادند (کوزما و همکاران، ۱۹۷۴).

Hypoalbuminaemia در خرگوش‌ها به احتمال قوی با عوامل تغذیه­ای مانند کائکوتروفی غیر نرمال، رژیم نامناسب، گرسنگی یا سوءتغذیه مربوط به بیماری دندان همراه است. گاهی اوقات نئوپلازی کبدی اولیه یا ثانویه در خرگوش‌های خانگی اتفاق می‌افتد. کوکسیدوز کبدی علت پایین بودن سطح سرم خون به­ویژه در خرگوش‌های جوانی است که به­صورت گروهی نگهداری شده‌اند. بالا بودن غلظت آلبومین سرم خون، مشخصه هیچ بیماری خاصی نیست؛ هرچند افزایش آلبومین به همراه افزایش PCV نشان­دهنده دهیدراسیون است.

در پژوهشی که توسط هارکورت- براون و بیکر (۲۰۰۱) صورت گرفت، مشخص شد خرگوش‌های خانگی که در شرایط محدوده آزاد نگهداری می‌شوند، غلظت آلبومین سرم خونشان به­ طور قابل­ملاحظه­ای بالاتر از خرگوش‌هایی است که از بیماری دندان رنج می‌برند. این غلظت همچنین به­ طور قابل­ملاحظه­ای نسبت به خرگوش‌هایی که در جعبه نگهداری شده و از مشکلات دندان رنج نمی‌برند، بالاتر است. تفاوت سطوح آلبومین به تفاوت رژیم غذایی و پروش نسبت داده شده است. کائکوتروف­ها منبع اسید آمینه‌ها برای خرگوش‌ها هستند و کائکوتروفی نرمال یک عنصر مهم از متابولیسم پروتئین آن‌ها به شمار می­آید.

انواع رنگ موی خرگوش‌ها
ادامه مطلب

رژیم‌های غذایی دارای فیبر پایین، چاقی، بیماری دندان یا اختلالات اسکلتی ممکن است مانع درون­بری کائکوتروف­ها از مقعد خرگوش‌ها شود و به این ترتیب اسید آمینه‌های موجود برای سنتز پروتئین را کاهش دهد. خرگوش‌هایی که در جعبه نگهداری می‌شوند، نسبت به خرگوش‌هایی که در خارج از ساختمان زندگی کرده و دسترسی نامحدود به گیاهان طبیعی و ورزش دارند، با احتمال بیشتری رژیم غذایی دارای فیبر پایین را می‌خورند و از چاقی و مشکلات اسکلتی رنج می‌برند.

گلوبولین

گلوبولین­های پلاسما از رشته پروتئین‌هایی ازجمله پروتئین‌های حامل و ایمونوگلوبولین­ها یا پادتن‌ها ساخته شده‌اند. می‌توان گلوبولین­ها را از طریق الکتروفورز به پنج دسته تقسیم نمود. دسته g گلوبولین تقریباً به­طور کامل از ایمونوگلوبولین­ها تشکیل شده است. برخی گلوبولین­ها در کبد قابل سنتز هستند ولی ایمونوگلوبولین­ها منحصراً در بافت لنفاوی سنتز می‌شوند.

التهاب شدید، بیماری مزمن یا بیماری ایمنی متوسط ممکن است علت افزایش سطوح گلوبولین باشند. بیماری Myeloproliferative موجب ایجاد سطوح غیر نرمال تولید ایمونوگلوبولین می‌شود.

اطلاعات منتشره اندکی در مورد اهمیت غلظت گلوبولین در خرگوش‌ها وجود دارد. Lipaemia ممکن است به­صورت مصنوعی، سطوح کلسیم را با برخی روش‌های تحلیلی بالا ببرد. عفونت‌های آزمایشی مربوط به coronavirus خرگوش موجب hypergammaglobulinaemia می­شوند. بین عفونت coronavirus خرگوش و عفونت التهاب صفاقی در گربه‌ها، قیاسی صورت گرفته است (دیجیاکومو و ماری، ۱۹۹۴). Coronavirus در خرگوش‌های آزمایشگاهی رخ می‌دهد ولی در خرگوش‌های خانگی نیز امکان وقوع دارد. در مواردی که سطح گلوبولین بالا رفته باشد، می‌توان اطلاعات بیشتری از طریق الکتروفورز پروتئین سرم خون به دست آورد. این امر تعیین می‌کند که آیا monoclonal gammopathy (که معمولاً با فرآیندهای neoplastic در سایر گونه‌ها همراه است) یا تغییرات پلی کلونال وجود دارد یا خیر.

این موارد به تعیین نوع تغییرات التهابی کمک نموده و اطلاعات بیشتری برای تشخیص‌های احتمالی در اختیار محققان قرار می‌دهد. مثلاً افزایش محدوده گلوبولین گاما که با چگالی IgG و IgM همراه است، شاهد محکمی برای encephalitozoonosis فعال است (وارگا، داده‌های منتشرنشده).

در این مقاله تفسیر نتایج پروتئین در خرگوش بررسی شد.

وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید

به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱

طب خرگوش

نویسنده:پروفسور مولی وارگا

مترجم:آقای دکتر احمدرضا الهیار ترکمن

قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد