نازائی در سگها
در این مقاله نازائی در سگها بررسی خواهد شد:
در مورد نازائی مطالعاتی توسط دامپزشکان آلمانی و انگلیسی صورت گرفته است و بدشکلیها و غیرطبیعیهای بدن و علل هورمونی نازائی بررسی شده است اما در گربه مطالعات زیادی در این مورد به عمل نیامده است.
به طور کلی چگونگی حالت فحلی در سگ ماده اختلال در اعمال غدههای جنسی سگ ماده، آبستنی کاذب و بالاخره بیماریهای تناسلی و جفتگیریهای بیقاعده در حدوث این عارضه مؤثر است.
در سگهای ماده اختلالات غدد مترشحه داخلی ممکن است باعث نازائی شود.
هیپرپلازی مهبل و خونریزیهای شدید دوره فحلی ممکن است در بوجود آمدن این عارضه مؤثر باشد. فحلی مداوم بدون پذیرش سگ نر یا نمفومانی ممکن است در تشدید بیماری مؤثر واقع بشود. به منظور درمان هرگاه کیستهای تخمدان ایجاد بشود برداشت تخمدان بهترین طریقه درمان بیماری محسوب میشود. در بعضی از سگهای ماده دوره فحلی (Anestrous) طولانی میشود و به منظور درمان استفاده از هورمون Gonadotropicو تزریق زیر جلدی ۳۷۵ تا ۷۵۰ واحد از آن نافع است و در سقط جنین حادث شود در این صورت برای درمان عارضه استفاده از Progetroneتوصیه شده است. و به مقدار ۵ تا ۲۵ میلیگرم داخل عضلانی تزریق مینماید باید توجه داشت که این تزریق در ابتدای آبستنی نافع است و باید در هفته ۲ تا ۳ بار تکرار شود.
هرگاه سگ مبتلا به ناتوانی جنسی باشد در این صورت لازم است یک تا دو روز قبل از جفتگیری Testostrone propionate داخل عضله تزریق نماییم و مقدار آن ۲۵ تا ۵۰ میلیگرم بر حسب جثه دام است تزریق آمپول یک سانتیمتر مکعبی Depovirin100 میلیگرم در عضله روزی ۲ عدد نافع است ماده مؤثره این دارو هورمون تستوسترون میباشد باید توجه داشت که تومورهای دستگاه تناسلی سگ نر و ماده در ایجاد نازائی مؤثر است.
بیماریهای دستگاه تناسلی سگ ماده مثل وازتیت و متریت حاد و مزمن در بروز این عارضه دخالت دارند.
در دام نر ورم غده پروستات و التهاب حشفه و پوشش آن (Balanitis) و التهاب بیضه (Orchitis) به عنوان عوامل مسببه بیماری ذکر شده است. بالاخره تغذیه و مسائل فیزیولوژیکی و ناراحتیهای عصبی و اختلالات روانی و چگونگی پرورش به عنوان عوامل مستعد کننده بیماری قابل ملاحظه و توجه میباشد.
به منظور تولیدمثل صحیح و تهیه تولههای خوب و سالم نکات بهداشتی زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
۱- سگ نر و سگ ماده باید در شرایط خوب و محل مناسب با در نظر گرفتن کلیه جنبههای بهداشتی نگهداری شوند.
۲- دام باید در محلی خوش آب و هوا و باصفا و آزاد زندگی کند و از کلیه امکانات بازی و تفریح برخوردار باشد.
۳- موقع صحیح جفتگیری باید به خوبی تعیین گردد. بهترین موقع جفتگیری در ۴۸ ساعت بین چهار روز اصلی فحلی است و بهتر است دو بار جفتگیری صورت گیرد. در این مورد آزمایش ترشحات مهبلی به نحوی که قبلاً ذکر شد نافع خواهد بود.
۴- اسپرم دام نر باید معاینه آزمایشگاهی شود و در صورتی که برای بارور کردن اوول مناسب تشخیص داده شد. اجازه جفتگیری به دام داده شود و در غیر اینصورت بهتر است از روش تلقیح مصنوعی استفاده شود.
۵- دستگاه تناسلی سگ نر و سگ ماده لازم است توسط دکتر دامپزشک معاینه بهداشتی شود و در صورت عدم وجود بیماریهای دستگاه تناسلی به منظور جفتگیری مورد استفاده قرار گیرد.
۶- سگ ماده و تولهها باید با رعایت کامل نکات بهداشتی نگهداری شوند تغذیه کافی و توجه به بهداشت تولهها و دستگاه تناسلی دام ماده بعد از زایمان لازم است مورد نظر قرار گیرد.
۷- هرگاه به علت پارهای مسائل روانی و جسمی مقاربت دام ماده بعد از زایمان لازم است مورد نظر قرار گیرد.
۷- هرگاه به علت پارهای مسائل روانی و جسمی مقاربت دام نر امکانپذیر نباشد از تلقیح مصنوعی استفاده شود.
۸- در موقع زایمان لازم است دکتر دامپزشک فراخوانده شود تا در صورتی که زایمان غیرطبیعی و دردناک باشد. از خطرات احتمالی جلوگیری و امکانات بهداشتی و درمانی و یا عملبات جراحی لازم را معمول دارد.
۹- به منظور جلوگیری از آلودگیهای احتمالی پس از زایمان بهتر است. در فرج دام ماده روزانه ۲ عدد Ovul Vaginex صبح و عصر قرار دهند.
۱۰- به منظور جلوگیری از اورام پستان لازم است شیر سگ ماده کاملاً خارج شود. و در صورتی که مقداری شیر در پستان بماند بهتر است مصنوعاً آن را خارج نمود. و هرگاه پستان دچار شقاق و یا زخمهای سطحی گردد مالش پماد Sterosanدر درمان عارضه خیلی مؤثر میباشد.
۱۱- هرگاه خارش فرج یا خونریزیهای فرجی متعاقب زایمان ایجاد شود. در این صورت تزریق هورمون سنتتیک جسم زرد مثل Lutreneنافع است. و روزانه تا ۳ آمپول ۵ میلیگرمی بر جسب ضرورت مسئله در عضله تزریق مینمایند.
۱۲- به منظور متناسب نمودن هیکل سگ ماده متعاقب زایمان و جمع کردن شکم و کوچک نمودن آن تجویز قطره Neogynergenروزانه ۲۰ قطره در مقدار کمی آب نافع است. زیرا این امر باعث انقباض و جمع شدن رحم سگ ماده میشود.
۱۳- به منظور درمان عفونتهای احتمالی دستگاه ادراری تجویز قرصهای نیم گرمی Lederkynروزانه ۲ تا ۴ قرص برحسب شدت عارضه توصیه شده است.
۱۴- عفونتهای زایمانی را میتوان با کپسول ۱۵۰ میلیگرمی Ledrmycinدرمان نمود و این کپسول را یکی صبح و یکی عصر به دام میخورانند.
در این مقاله نازائی در سگها بررسی شد.
وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید
به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱
راهنمای پرورش، نگهداری و بیماری های متداول سگ و گربه، (بازنویسی کتاب آقای دکتر اوحدی نیا توسط آقای دکتر احمدرضا الهیار ترکمن)
قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.