در این مقاله همه چیز در خصوص متابولیسم های خرگوش بررسی شده است، با ما همراه باشید؛
متابولیسم انرژی
اسیدهای چرب سبک منبع انرژی برای گونههای علفخوار مانند خرگوش هستند که از تخمیر باکتریایی بهعنوان بخشی از فرآیند هضم استفاده میکند. نسبت و نوع اسیدهای چرب سبک تولیدشده بستگی به ماده متابولیز شده و گونههای موجود باکتری دارد.
در جانوران پستاندار نشخوارکننده، پروپیونات اسید چرب سبک است که از طریق لاکتو باسیل sppتولید میشود و در سیرابی وجود دارد ولی میکروفلرورای caecal موجود نیست (چییک، ۱۹۸۷). در خرگوشها، استات غالب است و از بوتیرات و پروپیونات با مقادیر کم ایزوبوتیلن، ایزو والرات و والرات، پیروی میکند. افزایش مقادیر فیبر در رژیم غذایی، نسبت استات تولیدشده را افزایش میدهد. اسید لاکتیک با تخمیر باکتریایی کائکوتوروف در معده تولید میشود و درنهایت در طول بلعیدن کائکوتوروف در روده کوچک جذب میشود. لوله گوارش برای متابولیسم و جذب اسیدهای چرب سبک، الکترولیتها و سایر مواد مغذی به انرژی قابلملاحظهای نیاز دارد.
این انرژی در اصل بهوسیله بوتیرات تولیدشده از شبه باکتریهای spp. تأمین میشود که در میکروفلورا caecal غالب است. بافت اپی تلیال caecal-colonic خرگوش، بوتیرات را بدون تولید دستههای کتون، سوخت و ساز میکند. اسیدهای چرب سبک که از دستگاه رودهای جذب شدهاند، منبع انرژی منظمی برای خرگوش فراهم میکنند. اسید لاکتیک از معده و روده کوچک وارد گردش ورودی میشود ولی اسیدهای چرب سبک از لوله گوارش میآیند. جذب خالص ناشی از دستگاه گوارش، بزرگترین جذب در مرحله پشگلهای سفت است که با افزایش متابولیسم کبدی و دفع پروپیونات و بوتیرات از گردش خون سازگار بوده و استات و لاکتیک موجود در متابولیسم بافت خارج از کبد را باقی میگذارد (کارابانا او و پیکیور، ۱۹۹۸). غلظت شریان اسیدهای چرب سبک به دلیل تغییرات متابولیسم کبدی در مراحل دفع سفت و نرم، ثابت میماند ولی جذب و متابولیسم این اسیدها همگام با ریتم شبانهروزی فعالیت غده کلیوی است (ورنی، ۱۹۸۷).
متابولیسم آب
خرگوشها بهطور عادی ۵-۱۰ میلیلیتر/ کیلوگرم/ ۲۴ ساعت آب مینوشند (بریور و کرایز، ۱۹۹۴) ولی این مقدار تحت تأثیر محتویات آب و ترکیبات رژیم غذایی است. فرآیندهای پیچیده گوارش خرگوش برای جذب و ترشح مداوم همراه با دستگاه معدهای-رودهای نیاز به آب دارد. بزاق دائماً در دهان و آب در معده ترشح میشود. در میانروده، آب از محتویاتی شامل ۲۰ تا ۲۵ درصد ماده خشک جذب میشود (فیکیت، ۱۹۸۹). جذب و ترشح آب در روده بزرگ در هر بخش روده متفاوت است و به شکلگیری پشگلهای نرم و سفت، بستگی دارد. در طول مرحله پشگل نرم، محتویات caecal از روده بزرگ و با تغییرات نسبتاً اندکی در ترکیب عبور میکند. در طول مرحله پشگل سفت، آب در روده پروکسیمال ترشح و با محتویات رودهای ترکیب میشود.
آب در مواد خوردهشده بلافاصله قبل از فوسوس کولی بیشترین مقدار را دارد و در طول عبور از فوسوس و به همراه روده دیستال بهشدت کاهش مییابد (اسنیپس و همکاران، ۱۹۸۲). تبادل ترکیب آب از بین دیواره رودهای امکان تغییر وضعیت ترکیب با آب را بدون کاهش محسوس مایع فراهم میکند. کلیه خرگوش با سایر گونههای پستاندار تفاوت دارد. در تعداد خوشههای فعال در هر زمان، تغییرات گسترده و مشترکی با دوزیستان و نوزادان وجود دارد. ترکیب با آب که از طریق vasoconstriction غیر پیچیده است، منجر به افزایش چشمگیر فعالیت گلومرولی میشود. افزایش ۱۶ برابری در ادرار آبی بدون تغییر زیاد در نرخ فیلتاسیون گلومرولی امکانپذیر است. زمانی که فشار خون افزایش یافت، تغییر بسیار اندکی در جریان پلاسمای کلیوی صورت میگیرد یا اصلاً تغییری نمیکند (بریور و کرایز، ۱۹۹۴).
در این مقاله همه چیز در خصوص متابولیسم های خرگوش بررسی شد.
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
تذکر مهم : این مطلب برگرفته از کتاب طب خرگوش است.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱