کلینیک دامپزشکی روژان
میکروبیولوژی پرندگان

میکروبیولوژی پرندگان

میکروبیولوژی پرندگان

میکروبیولوژی پرندگان یک ابزار اساسی و مهم در درمان پرندگان است. این درمان با یک رنگ آمیزی گرم برای تعیین وجود باکتری یا قارچ در محدوده یا عضو مورد نظر و نسبت انجام می‌شود.

نمونه جمع آوری شده روی اسلاید غلتانده شده و با هوا خشک می‌شود و سپس با شعله ای ملایم گرم می‌گردد. اسمیرهای خیلی ضخیم را نباید وارد اسلاید کرد.

روال رنگ دهی برای به دست آوردن رنگ آمیری گرم به شرح زیر است:

  • محلول کریستال بنفش را به مدت ۶۰ ثانیه باید استفاده کرد و سپس به آرامی با آب شست.
  • محلول ید گرم را به مدت ۶۰ ثانیه باید به کار برد و سپس به آرامی با آب شست.
  • رنگ زدایی را با استون یا اتانول به مدت ۲-۵ ثانیه باید به کار برد و سپس با آب به آرامی شست.
  • لکه را با ۰.۱ درصد محلول فوکسی به مدت ۶۰ ثانیه باید ایجاد نمود و سپس به آرامی با آب شست.

ارگانیسم‌های گرم مثبت و مخمرها به صورت بنفش پررنگ لکه دار می‌شوند و ارگانیسم‌های گرم منفی به شکل قرمز در می‌آیند.

باکتری گرم منفی

عمدتاً میله ای شکل یا به شکل coccobacilli هستند و معمولاً خیلی کوچک‌تر از میله‌های گرم مثبت در پرندگان می‌باشند. اسپیروکیت ها باکتری مارپیچ گرم منفی می‌باشند. نمونه‌های جمع آوری شده برای کشت و حساسیت، استریل شده و در دستگاه انتقال قرار داده می‌شوند و به آزمایشگاه ارسال می‌گردند.

مکان‌های معمول برای کشت در پرندگان زنده شامل:

کلوآک دستگاه گوارش و دستگاه ادراری تناسلی (کلوآک)، حفره بینی، چینه دان، چشم، گوش و پوست است.

مکان‌های کمتر رایج شامل:

سینوس‌ها، نای، مفاصل، کیسه‌های هوا و تخمک می‌باشند. لوله پاک کن‌هایی که برای کشت در کلوآک، چینه دان و حفره بینی به کار می‌روند باید با نمک استریل یا در ابزار انتقال از قبل مرطوب شوند تا آسیب وارده به سطوح مخاطی مربوط به درمان به حداقل برسد.

سوابswab های کلوآک به سواب های مدفوع ترجیح داده می‌شوند چرا که احتمال آلودگی محیط کمتر است. صاحبان پرنده باید بدانند که بعد از این که نمونه از این مکان گردآوری شد ممکن است قطرات خون روی آن‌ها باقی مانده باشد. این یک دغدغه نادر است.

 

کشت‌های سوراخ بینیchoanal:

شبیه به جمع آوری گرد و غبار از قبل مرطوب شده است. برخی پزشکان ترجیح می‌دهند سوراخ بینی را با ۱-۲ میلی لیتر نمک استریل شده قبل از سواب گیری از سوراخ خلف بینی، قرمز کنند. این امر آلودگی دهان را کاهش داده و نمونه برداری نمایان تری از حفره بینی را ایجاد می‌کند.

آینه طبی دهان یا نوارهای گازی:

برای بازنگه داشتن دهان استفاده می‌شوند. لوله سواب به آرامی وارد choana. منقاری می‌گردد. باید دقت داشت که آناتومی حفره بینی و سینوس به گونه ای است که کشت سوراخ بینی ممکن است آسیب شناسی رخ داده در سینوس را نشان ندهد.

غذای قناری برای خواندن
ادامه مطلب

در مواردی که سینوزیت وجود دارد، معمولاً ترجیح بر این است که یک نمونه از تنفس سینوس کشت گردد. این کار با وارد نمودن سوزن با اندازه ۲۲-۲۷ که به سرنگ ۳-۵ میلی لیتر وصل است انجام می‌شود و بین محل تلاقی منقار و زاویه پلک میانی چشم زیر استخوان گونه انجام می‌شود.

اگر دهان در طول این فرآیند باز نگه داشته شود، سینوس به راحتی وارد می‌گردد. باید مراقب بود که ترومای چشم ناشی از جراحی ایجاد نشود.

کشت مفاصل:

حاکی از عفونت باکتریایی یا قارچی بر اساس سیتولوژی است. در این صورت پرنده را باید بیهوش نمود مگر اینکه افسردگی شدید داشته باشد. پوست روی مفصل ضد عفونی شده و مایع مفصل با استفاده از یک سوزن کوچک تزریق می‌شود. نمونه ایجاد شده روی لوله در دستگاه انتقال قرار داده شده و به آزمایشگاه ارسال می‌گردد.

شستشوی نای برای ارزیابی پرنده مشکوک به بیماری دستگاه تنفس تحتانی، مفید است. این روال را می‌توان روی بیمار هوشیار انجام داد ولی باید مراقب پرندگان مبتلا به پریشانی تنفسی بود.

در بسیاری از موارد، با این که بیهوشی احتمال فشار و استرس ناخواسته را در بیمار کاهش می‌دهد ولی ترومای ناشی از جراحی و آلودگی مربوط به نمونه گیری ایجاد می‌شود. یک سوند استریل که طول لازم را داشته باشد برای انشعاب نای tracheal bifurcation مناسب است و از طریق دهانه حنجره باز وارد می‌شود و باید مراقب بود که آلودگی از طریق تماس غیر مستقیم با دهان ایجاد نگردد.

زمانی که سوند در محل قرار گرفت، سالین ۰.۹ استریل (۰.۵-۱ میلی لیتر/کیلوگرم) به سرعت وارد شده و بلافاصله خارج می‌گردد. (نرخ دوز پایین در پرندگان بزرگ و پرندگانی که اختلال شدید تنفسی دارند، باید استفاده گردد). تقریباً ۲۵-۵۰ درصد از حجم تزریق باید احیا شده و برای سیتولوژی و کشت به کار روند.

 

در این مقاله میکروبیولوژی پرندگان بررسی شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وبسایت و اینستاگرام ما را دنبال نمایید

به روز ترین کلینیک دامپزشکی تهران، کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱

برگرفته از کتاب طب پرندگان زینتی

قبل از انجام هرگونه اقدام با دامپزشک خود مشورت نمایید؛ادمین و سایت روژان پت هیچگونه مسئولیتی در قبال اقدامات خودسرانه و عواقب ناشی از آن ندارد.