ریزش پر پرندگان زینتی مانند قناری ،مرغ عشق و انواع دیگر طوطی سانان ممکن است به دلایل متفاوتی در زمان های مختلف اتفاق بیوفتد. این دوره ،دوران سختی برای قناری است. در حالت عادی پر های قدیمی پرندگان به طور طبیعی می ریزند و پر های جدید جایگزین آن ها می شود.
پر هایی که جزئ اندام های مرده پرندگان هستند، با فرآیند های طبیعی بدن پرنده بازسازی نمی شوند. در نتیجه پر های دیگری جای آن درمی آید. فولیکول های پر مانند فولیکول های مو تا زمانی که پر های قدیمی نریزد نمی تواند پر جدیدی را تحریک کند. به فرآیند ریختن پر های قدیمی قناری، پر ریزی قناری می گویند.
چرا زمان پر ریزی ،دوران سختی است؟
دوران پر ریزی قناری ، برای قناری دوران سختی است. پرنده باید انرژی مضاعفی برای ایجاد پر های جدید مصرف کند و اغلب در این دوران قناری استرس دارد. پرنده هایی که آواز می خوانند یا حرف می زنند، معمولا در این دوران ساکت تر می شود. این دوره ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. اغلب طوطی سانان دوره های پر ریزی طولانی دارند. در این دوران باید اطمینان حاصل کنید که پرندهتان جیره غذایی و نور مناسب و کافی دارد.
در زمان پر ریزی قناری ،قناری به صورت طبیعی حالت تدافعی بیشتری دارد. و درکل ترس بیشتری دارد.
نوردهی در زمان پر ریزی قناری:
در زمان پر ریزی باید مدت زمان نوردهی را پایین بیاوریم. یعنی مثلا قناری را ۹ صبح پیدا کنید. و چراغ ها را روشن کنید. اما باید هنگام غروب آفتاب بخوابد.
در طبیعت و حیات وحش پرنده ها در زمان پر ریزی ، مکانی تاریک و آرام برای پر ریزی پیدا می کنند. و شما هم باید سعی کنید در این زمان برای قناری خود این مکان را آماده کنید. بهتر است بخشی از قفس پرنده را با پارچه بپوشانید. در این صورت قناری شما احساس راحتی و امنیت بیشتری می کند.
اگر مکانی که در آن قناری را نگهداری می کنید، از نور طبیعی کافی (دارای در و پنجره باشد)؛ می توانید از نور طبیعی استفاده کنید. اما در غیر اینصورت می توانید از نور زرد استفاده کنید و چراغ ببندید. زیرا نور زرد به افزایش آزامش قناری شما ، در زمان پر ریزی قناری کمک می کند.
تغذیه در زمان پر ریزی قناری:
غذایی که قناری در این زمان نیاز دارد ، ۲۵% بیشتر از میزان غذای مصرفی در زمان های دیگر است. شما می توانید با مشورت دامپزشک ،از غذاهای مناسب پر ریزی قناری که می توان از پرنده فروشی ها تهیه کرد ، استفاده کنید.
اگر در دوره پر ریزی قناری را تقویت کنید ؛ باعث می شود قناری در زمان جفت گیری بهتر عمل کند. اما این بدان معنا نیست که به قناری مکمل ها سنگین بدهید. انجام این کار سبب می شود که قناری در فصل گرما و زمان پر ریزی آماده جفت گیری شود. زیرا بدن قناری به مکمل های سنگین واکنش نشون میدهد. در نتیجه به هیچ وجه در دوره پر ریزی از ویتامین های محلول در چربی و دانه های سنگین استفاده نکنید.
یهترین تغذیه در این زمان جوپرک است، که بهتر است همیشه (هر روز یا یک روز درمیان )جلوی قناری باشد. تا یک ماه قبل از شروع جفت گیری از دانه های خنک ( تخم کاسنی، تخم کاهو و…) هر روز بزارید در ظرف غذایشان باشد.
کمبود مواد غذایی در زمان پر ریزی موجب اختلالات پوست و پر قناری می شود. کمبود ویتامین A ،موجب بروز اختلالات پر می شود. فقدان شدید پروتئین نیز در روند طبیعی پر ریزی اثر گذار است.بهتر است درخصوص تغذیه قناری در زمان پر ریزی قناری با دامپزشک مشورت کنید.
نکاتی درمورد پر ریزی قناری:
- پر های پرنده مثل عایق عمل می کنند. ریختن حتی تعداد کمی از پر ها می تواند باعث شود که پرنده شما احساس سرما کند و آسیب پذیر شود. پس حواستان به دمای محیط باشد تا برای پرنده گرم و مرطوب باشد.
- در زمان پر ریزی قناری ، واکسیناسیون بی موقع هم موثر است.
- در زمان پر ریزی به هیچ وجه از ویتامین های محلول در چربی استفاده نکنید.
- بهتر است از ویتامین های محلول در آب مثل ب کمپلکس استفاده کنید. بهتر از ویتامین های محلول در آب هفته ای یک الی سه بار استقاده شود.
- هفته ای یک مرتبه هویج تخم مرغ خنک به قناری بدهید.(۸۰% سفیده تخم مرغ / ۲۰%زرده تخم مرغ و هویج)
کندن پر:
گاهی ریزش پر در زمان پر ریزی قناری با ریزش پر ناشی از نوک زدن اشتباه گرفته می شود. برخی از دلایل کندن پر شامل موارد زیر می شود؛
- سرگرم نبودن یا نداشتن فعالیت کافی
- تغذیه نامناسب
- بیماری
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور
- نبود نور کافی در محیط نگهداری قناری
- رطوبت بیش از حد یا کمبود رطوبت در محیط
در برخی از موارد دیده می شود در فصل زمستان به دلیل کم شدن رطوبت پر ها خشک می شوند و خارش می گیرند. برای حل این مشکل یک ظرف آب مخصوص حمام در قفس قناری قرار دهید. و روزی یک بار آب روی پر های قناری اسپری کنید.
پر ریزی فصلی قناری:
عمل تقریبا یکسانی بین پرندگان مختلف است. گونه های مختلف پرندگان در زمان های مختلف پر ریزی دارند. این فرآیند معمولا با فصل ،مهاجرت ،وضعیت تغذیه و دوره تولید مثل آن ها در ارتباط می باشد.
انگل ها و علت پر ریزی قناری :
علت پوسته ریزی پرندگان نوعی انگل پوستی است که در پرندگان خانگی مشاهده می شود. قناری ها اغلب به این انگل متلا می شوند. این مشکل در ابتدا با ضخیم شدن بافت نوک یا پاهای پرنده همراه است. این علائم ظاهرا قابل مشاهده هستند. البته برای شروع درمان باید وجود انگل از طریق معاینه با میکروسکوپ تشخیص داده شود. دارو هایی که در این خصوص در پرنده فروشی ها وجود دارند اغلب دیر اثر هستند و باعث بروز مشکلات دیگر می شود. به همین دلیل اکیدا توصیه می شود، پیش از مصرف هر گونه دارویی با دامپزشک مشورت کنید.
آیا حیوانات دیگر ارتباطی با پر ریزی قناری دارند؟
- اگر پرنده از طرف حیوانات خانگی دیگر احساس خطر کند و دائم آزار ببیند، پرنده دچار استرس می شود. و باعث می شود قناری حالت تهاجمی پیدا کند. و با رفتار هایی نظیر کندن پر به خودش آسیب بزند.
- اگر بیشتر از یک پرنده در قفس دارید برای مشخص شدن اینکه آیا ارتباطی بین پرنده دیگر و ریزش پر وجود دارد یا خیر؟ باید حدود ۶ هفته پرنده ای که پر ریزی دارد را جدا کنیم. تا پر هایش دوباره رشد کند و مشخص شود ، عامل پر ریزی پرنده دیگر بوده یا خیر؟
- وجود گربه ،سگ ،یا جوندگان در منزل باعث استرس و پر ریزی قناری می شود.
نکات دیگری در خصوص پر ریزی قناری؛
- در پر ریزی رفتار هایی مثل خود زنی ،کندن پوست و… علت های اولیه یا ثانویه رفتاری دارد.
- قرار گرفتن بیش از حد در شوینده ها، اسپری ها، دود سیگار، تنباکو و مواد سمی هم می تواند باعث پر کنی در قناری شود.
- بیماری های مزمن مثل کبد ، کلیه و دستگاه گوارش هم باعث استرس و اختلالات پر می شود. حتی به صورت خود زنی هم در پرنده دیده می شود.
- پر ریزی علاوه بر اینکه پر های جدید را جایگزین پر های قدیمی یا آسیب دیده می کند، به تنظیم دمای بدن پرنده در فصل زمستان نیز کمک می کند.
- هنگام خرید پرنده توجه کنید؛ که چه زمانی در سال باید انتظار پر ریزی قناری را داشته باشید . در دوره و زمان مناسب پر ریزی قناری به آرامی پر های جدید جایگزین پر های قدیمی می شوند.
در این مقاله همه چیز در خصوص پر ریزی قناری ( علت این اتفاق ،زمان پر ریزی ،نوردهی و تغذیه مناسب در این زمان و…) بررسی شده است .
جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما مراجعه کنید.
بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟
کلینیک دامپزشکی روژان
۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱