کلینیک دامپزشکی روژان
نگهداری خرگوش در خانه

نگهداری خرگوش در خانه

نگهداری خرگوش در خانه کار نسبتا دشواری است. اما این حیوانات نرم و کوچیک، بسیار مهربان هستند. و می توانند دوستان خوبی برای شما باشند. عمر خرگوش ها معمولا بین ۸ تا ۱۲ سال هست. البته زندگی با خرگوش تجربه جالب و لذت بخشی است. ما در ادامه به بررسی نکات مثبت و منفی نگهداری خرگوش و نحوه نگهداری خرگوش در خانه می پردازیم؛

 

نکاتی که باید قبل از خرید خرگوش به آن توجه کنیم؛

  1. خرگوش را باید مانند سایر حیوانات از فروشگاه های معتبر خریداری کنید. و به هیچ عنوان خرگوش را از شخص نخرید.
  2. خرگوشی انتخاب کنید که سریع با محیط ارتباط برقرار کند. و به سرعت به محیط عادت کند.
  3. هنگام خرید به تمیز و بدون مو بودن گوش های خرگوش توجه کنید.
  4. حتما به این موضوع توجه کنید که اثرات بیماری روی بدن خرگوشی که قصد خرید آن را دارید نباشد.
  5. خرگوشی که می خرید باید پر هیجان و پر تحرک باشد.
  6. بعد از انتخاب خرگوش آن را جهت معاینه کامل پیش دامپزشک ببرید.
  7. خرگوش های تازه متولد شده، باید تا یک ماه از شیر مادر تغذیه کنند و تا دو ماهگی بهتر است پیش مادرش باشند. پس خرگوش زیر ۲ ماه را خریداری نکنید.

 

چرخه زندگی خرگوش:

عمر خرگوش ها به طور متوسط بین ۸_۱۲ سال است. خرگوش ها در سن ۱۸ تا ۲۴ ماهگی بالغ می شوند. زمان دقیق بالغ شدن خرگوش با توجه به نژاد حیوان متفاوت است. توجه داشته باشید که تعیین جنسیت خرگوش نابالغ کار دشواری است و نیاز به راهنمایی دامپزشک دارد. لازم به ذکر است که نگهداری از خرگوش در خانه با بالا رفتن سن خرگوش، پر هزینه تر می شود و خرگوش نیز نیاز به مراقبت بیشتری دارد.

 

تغذیه خرگوش به چه صورت است؟

تغذیه خرگوش در مقاله مرتبط با آن به طور کامل بررسی شده است. پیشنهاد می شود ابتدا آن مقاله را مطالعه کنید.

خرگوش ها عاشق جویدن یونجه هستند. با این کار دندان هایشان را کوتاه نگه می دارند. دندان های خرگوش همیشه در حال رشد است. و اگر بیش از حد رشد کنند، سلامتی خرگوش را به خطر می اندازد. اما به این منظور می توان سنگ های مخصوصی را تهیه کرد که خرگوش با استفاده از آن دندان هایش را کوتاه نگه دارید.

انواع سبزیجات تازه مانند هویج ،ترب ،کاهو ،لوبیا سبز ،کلم ،گوجه فرنگی و… باید در رژیم غذایی خرگوش وجود داشته باشند.

همچنین میوه هایی نظیر سیب ،گلابی ،موز ،خربزه ،هندوانه ،توت فرنگی ،هلو ،انگور بدون هسته و… را نیز خرگوش دوست دارد و برای خرگوش لازم است.

توجه داشته باشید که کاهو کلمی یا کاهو پیچ باعث اسهال شدید خرگوش می شود . و مشکلات گوارشی حادی را برای خرگوش به دنبال دارذ.

 

روابط اجتماعی خرگوش:

خرگوش ها، موجوداتی تربیت پذیر هستند. اما نباید توقع داشت که مانند سگ تعلیم بپذیرند. خرگوش ها متوجه حرف ها و دستوراتی که به آن ها می دهید، می شوند اما در صورتی به آن عمل می کنند که برایشان سودی داشته باشد. خرگوش ها از تنهایی خوششان نمی آید.خرگوش ها دوست دارند که همبازی داشته باشند. اگر خرگوش دارید لازم است که حداقل روزانه ۳ ساعت با او بازی کنید و به حیوانتان اجازه دهید مدتی از قفس خارج شود و آزادانه بازی کند. خرگوش ها به ورود خرگوش های تازه وارد حساس اند. و اگر دو خرگوش همزمان خریداری کردید ، باید دو مکان جداگانه برایشان در نظر بگیرید. (البته بعد از گذشت چند ماه کم کم به یکدیگر عادت می کنند و روابطشان بهتر می شود.)

البته جهت‌ جلوگیری‌ از بروز نزاع‌ در بین‌ خرگوشها و عوارض‌ متعاقب‌ آن‌، خرگوشهای‌ نر را باید جدا از هم‌ نگهداری‌ نمود. همچنین‌ نرها و ماده‌ها نیز جز در هنگام‌ جفتگیری‌ باید در لانه‌ های‌ جداگانه‌ نگهداری‌ شوند. نگهداری‌ چند خرگوش‌ ماده‌ با هم‌ در یک‌ قفس‌ معمولا اشکالی‌ ندارد.

شیردهی و مراقبت مادرانه خرگوش(تولید مثل و خنثی­ سازی خرگوش)
ادامه مطلب

 

تمیز کردن خرگوش:

باید قفس و لانه خرگوش ها را هر چند روز یکبار تمیز نمود که البته این بستگی به میزان کثیف شدن بستر دارد. یونجه و پوشال بهترین انتخاب برای بستر حیوان می باشد. اگر خرگوش داخل خانه نگهداری می شود می توان جای ادرار او را باسرکه تمیز نمود تا بوی تند آن از بین برود. خرگوش ها حمام کردن را دوست ندارند، در واقع برایشان خطرناک است و جز در مواقع ضروری نباید حمام کنند. و در صورت نیاز حتما پیش از آن با دامپزشک مشورت کنید.

 

مشکلات احتمالی خرگوش :

  • در صورت مشاهده علائم زیر با دامپزشک خود مشورت نمایید:
  • بی اشتهایی
  • آبریزش از بینی و یا چشم
  • ریزش زیاد بزاق از دهان
  • دشواری در تنفس (عطسه، سرف، خس خس)
  • اسهال
  • اتساع شکم و درد در ناحیه شکم
  • عدم دفع ادرار و یا مدفوع
  • ریزش موهای نواحی خاصی از بدن
  • خارش پوستی

 

فعالیت بدنی خرگوش:

خرگوش ها به فعالیت بدنی روزانه و بازی کردن بیرون از قفس نیاز دارند. این عمل به تناسب اندام و سلامت ماندن حیوان کمک می کند. به خاطر داشته باشید که خرگوش ها وسایل را می جوند و به آسانی از سوی سایر حیوانات آسیب می پذیرند بنابراین قبل از آزاد نمودن آنها از قفس از امنیت مکان اطمینان حاصل نمائید. میتوان از اسباب بازی هایی نظیر رول توالت یا جعبه های چوبی برای پریدن حیوان بهره برد.

 

اندازه مکان مورد نیاز نگهداری خرگوش در خانه:

خرگوش هارا باید در قفس بزرگ نگهداری کرد. اکثراً خرگوش ها را در خارج از خانه نگهداری میکنند که البته ساختن یک قفس و لانه که آنها را از باد و باران و آفتاب محافظت کند ، الزامی است. با استفاده از اِلِمِنت می توانند زمستان را نیز در خارج از خانه سپری کنند. خرگوش‌ را می‌توان‌ در داخل‌ منزل‌ (بعنوان‌ مثال‌ در حیاط) نگهداری‌نمود.
حداقل‌ سطح‌ مورد نیازبرای‌خرگوش‌ با وزن‌ kg 2 حدود ۰/۳ متر مربع‌ است‌. برای‌ خرگوش های‌ با وزن‌ بیش‌از kg 2 به‌ ازاء هر کیلوگرم‌ وزن‌ اضافه‌سطح‌ لانه‌ باید حدود ۰/۲ – ۰/۱ متر مربع‌ افزایش‌ یابد و در صورتی که‌ چند خرگوش‌ با هم‌ نگهداری‌ شوند باید به‌ ازاء هر خرگوش‌ اضافی‌ ۰/۲ متر مربع‌ به‌ سطح‌ لانه‌ افزوده‌گردد.

ارتقاع‌ لانه‌ باید درحدی‌ باشد که‌ حیوان‌ بتواند بطور کامل‌ بر روی‌ پاهای‌ خود بلند شود که‌ بسته‌ به‌ جثه‌ حیوان‌ می‌تواند حدود ۴۵-۹۰ سانتیمتر در نظر گرفته‌ شود. در صورتی که‌ خرگوش‌ درفضای‌ خارج‌ منزل‌ نگهداری‌ می‌شود .

عایق سازی:

کف‌ لانه‌ باید در مقابل‌ نفوذ رطوبت‌ عایق‌ شود و در صورتی که‌ نگهداری‌ در داخل‌ منزل‌ صورت‌ می‌گیرد کف‌ لانه ‌می‌تواند مشبک‌ و یا توری‌ باشد که‌ بدین‌ ترتیب‌ ادرار و رطوبت‌ ناشی‌ از آن‌ در کف‌ قفس‌ باقی‌ نمی‌ماند و این‌ مسئله‌ اجازه‌ می‌دهد تا تمیز کردن‌ لانه‌ در فواصل‌ طولانی‌ تری‌ انجام‌ گیرد.

دما و نور مناسب:

خرگوشها می‌توانند درجه‌ حرارت‌ بین‌ ۲۷ – ۴ درجه‌ را تحمل‌ نمایند که‌ البته‌ متوسط درجه‌ حرارت‌ توصیه‌ شده‌ بین‌ ۲۲ – ۱۶ درجه‌ سانتیگراد است‌. رطوبت‌ محیط باید حدود ۶۰ – ۴۰ % باشد و حداقل‌ طول‌ مدت‌ روشنائی‌ مورد نیاز ۱۶ – ۱۴ ساعت‌ است‌. در صورتی که‌ طول‌ مدت‌ روشنائی‌ محیط از این‌ مقدار کوتاه تر باشد حیوان‌ دچار نقصان‌ فعالیت‌ جنسی‌ پائیزی‌ (Autumnal Sexual depression) می‌گردد.

 

 

 

 

در این مقاله همه چیز در خصوص نگهداری خرگوش در خانه بررسی شده است.

جهت دریافت اطلاعات رایگان بیشتر به وبسایت و پیج ما سر بزنید.

 

 

 

 

بهترین کلینیک دامپزشکی تهران کجاست؟

 

کلینیک دامپزشکی روژان

۰۹۱۲۹۲۶۳۰۵۵- ۷۷۴۶۱۳۶۸-۰۲۱